avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Detin o a doua locuinta vreau sa iau o persoana sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Detin o a doua locuinta vreau sa iau o persoana sa locuiasca acolo

Buna ziua,
Detin doua apartamente. Intr-unul locuiesc alaturi de sot, iar pe al doilea, in care nu locuiesc, am domiciliul in buletin (din motive personale). In al doilea apartament nu locuieste nimeni, iar la intretinere sunt trecute zero persoane. As dori sa permit unei prietene sa locuiasca in acel spatiu, fara a-i inchiria apartamentul, ea urmand sa plateasca doar consumul ce il va realiza. Nu-mi este ruda si are domiciliul in buletin pe casa dansei de la sat, in care insa nu locuieste (casa este data deja spre vanzare).
Intrebarile mele sunt urmatoarele: ce demersuri trebuie facute pentru a o putea lasa pe respectiva persoana sa locuiasca in apartamentul meu pt un numar nelimitat de luni? Stiu ca printre altele, evident trebuie sa anunt ca la intretinere sa fie trecute 1 persoana. Trebuie declarata mutarea ei la politie, sau e de ajuns sa anunt la nivel de bloc mutarea ei? Poate ea sa se mute acum, in timpul lunii, sau trebuie de la inceput de luna? Va trebui sa-si schimbe adresa de domiciliu in buletin? Daca eu detin apartamentul ea poate sa isi porneasca acolo gaz, cablu, internet etc. pe numele ei?
Eu mi-as dori sa indeplinesc mutarea ei acolo fara prea multe demersuri si tam-tam, ci cat mai discret.
Cel mai recent răspuns: alle4295 , utilizator 21:15, 4 August 2014
Daca nu intentionati sa otineti venituri de pe urma ei atunci o inscrieti la asociatia de proprietari dar este de preferat sa nu ii permiteti sa faca contracte de utilitati cu furnizorii pe numele ei.
Faceti un contract de comodat care nu trebuie inregistrat la fisc si in care treceti obligatiile comodatarului, sa plateasca utilitatile (intretinerea, energia, gazul, etc.) si sa intretina apartamentul (sa nu va pomeniti ca il distruge). De recomandat sa il faceti pe termen determinat (1 an) si apoi il puteti prelungi tot cu 1 an. Daca o lasati pe "un numar nelimitat de luni"nu mai scapati de ea, nu va este nici macar ruda doar cunostinta.
"Facerea de bine este ...."!
Multumesc. Totusi nu am inteles inca daca respectiva persoana va trebui sa isi treaca domiciliul in buletin pe adresa apartamentului meu (avand in vedere totusi si ca acolo va fi declarata la intretinere o persoana, iar daca vom fi 2 persoane cu adresa acolo in buletin atunci... nu mai suntem o persoana), si daca se poate muta oricand?
Cautand pe net am vazut ca acest contract se poate face si fara implicarea unui notar. Insa e totusi valabil? Il descarci de pe net? Daca o anunt la administratoare si fac acest contract cu persoana respectiva mai am altceva de declarat/facut ca sa se poata muta legal acolo?

Nu-mi este ruda si are domiciliul in buletin pe casa dansei de la sat, in care insa nu locuieste (casa este data deja spre vanzare).

Are carte de identitate valabila, faceti-i doar viza de resedinta. Viza are valabilitate maxim un an si poate fi reinnoita dupa aceea atata timp cat este in termen cartea de identitate - este un autocolant care se lipeste pe verso-ul cartii. Nu este suficient sa fie inscrisa in cartea de imobil pentru a fi in legalitate. Faptul ca si dvs. aveti domiciliul acolo nu are nicio importanta, intretinerea se calculeaza dupa numarul de persoane care locuiesc efectiv acolo.
Aveti aici detalii:
[ link extern ]

N-ar fi rau deloc sa faceti si un contract de comodat in care sa fie precizate obligatiile enumerate de cyan.
Multumesc. Voi lua in vedere si acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa iau pe cineva in spatiu. cum ma protejez? priest1872 priest1872 Buna seara, Ma roaga un domn sa-l iau in spatiu. Ce masuri imi pot lua ca sa ma protejez? Stiu ca odata ce-mi dau acordul nu-i pot interzice sa locuiasca ... (vezi toată discuția)
Este viza de flotant necesara pentru schimbarea de domiciliu in acelasi oras ? bogdan_Asdasd bogdan_Asdasd Buna ziua, Am fost in urma cu cateva zile la politie pentru a depune plangere pentru distrugere unui vecin, mi-a aruncat sticle de alcool pe masina, de pe ... (vezi toată discuția)
Adresa de domiciliu BCF BCF Buna ziua Am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta. Sunt divortata de 2 luni. Partaj pe bunurile comune inca nu am facut. Fostul meu sot are trecuta pe ... (vezi toată discuția)