Lucrez cu norma intreaga la o societate comerciala de stat.
Am realizat o traducere (tehnica) pentru o societate de profil care doreste sa incheie o conventie civila pentru a avea o justificare pentru plata efectuata din contul societatii in contul meu (nu am PFA sau ceva de genul acesta).
Este vorba despre o suma mai mica de 1000 lei.
As dori sa stiu ce implica aceasta conventie civila din partea mea - ce am de platit, cand, cat si unde.
Ce trebuie sa scriu in fisa fiscala a anului in curs?
Merita atata tambalau pentru o chestie nerepetabila?
Daca nu a fost stabilit in contractul/conventie semnat intre parti acest aspect(retinerea in totalitate a 16%), asa cum vi s-a detaliat mai sus, atunci va trebui sa depuneti personal declaratia 200.
Daca incasati acel venit in acest an, atunci la anul, pana pe 25 mai 2015 sa depuneti D200 si o copie dupa adeverinta pe care trebuie s-o solicitati de la cel caruia i-ati prestat si in care sa treaca clar venitul brut si ce impozite v-a platit. Apoi primiti acasa decizie de impunere cu diferenta de impozit de plata.
Mi-a spus un avocat ca daca nu am nicio diploma care sa ateste calitatea de traducator (sunt inginer dar sunt pasionat de limbile straine), nu am cum sa inchei o astfel de conventie civila. Este adevarat?
Nu, nu este asa. Puteti presta chiar si astfel de servicii (traduceri), odata ce v-ati inteles prin contract.
Ceea ce nu puteti face: nu puteti sa certificati traducerea si nu o puteti prezenta la notar public - ceea ce banuiesc ca nu se solicita de beneficiar.