avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie minor (17 ani)
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie minor (17 ani)

Am virsta de 17 ani si un copil,doresc sa fac cununia civila unul din parintii mei este plecat de 10 ani si nu stiu de el, ce demersuri pot face pt.a ma casatori,si acte?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:52, 8 August 2014
Mergeti intai impreuna cu mama la primarie, aveti nevoie de autorizarea Autoritatii tutelare. Faptul ca aveti un copil, nu mai stiti nimic de tata de atata timp si aveti 17 ani sunt, zic eu, argumente solide pentru suplinirea acordului tatalui.

In linii mari: e nevoie sa depuneti la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului de care apartineti o cerere pentru eliberarea autorizatiei in vederea casatoriei, insotita de urmatoarele documente:
- copii dupa cartea dvs. de identitate certificatul de nastere
- copie dupa certificatul de nastere al copilului
- acordul mamei in privinta casatoriei exprimat la un notar public
- opinia Autoritatii tutelare cu privire la casatorie
- adeverinta de la medicul de familie din care sa rezulte ca sunteti apta pentru casatorie
-copii dupa cartea de identitate si certificatul de nastere ale viitorului sot, posibil si o declaratie de intentie de casatorie din partea lui.

Cam asta ar fi, intrebati si la Autoritatea tutelara sau la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Pentru inceput mergeti la instanta de tutela /Judecatoria de la domiciliul dvs. stabil inscris in actul de identitate. Aveti nevoie de actele dvs. si ale copilului, acordul medicului legist, acordul scris al ambilor parinti. Faptul ca nu mai stiti nimic de 10 ani de tatal dvs. nu tine la instanta. Mama dvs. in acest caz poate solicita instantei incredintarea dvs. exclusiv in custodia dansei, sentinta care dupa ramanerea definitiva va poate ajuta in sensul de a nu mai avea nevoie de acordul tatalui. Toata procedura dureaza undeva la 6 luni, mai intai ancheta sociala pentru incredintarea dvs, mai apoi ancheta pentru acordul de casatorie, deci e de durata si cheltuiala. Intre timp veti face 18 ani si nu mai e necesar.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2014
Justitiarul711, utilizator
Ce sa faca la judecatorie prima oara si nu la Autoritatea tutelara? Nu cred ca e buna indrumarea dvs. Iar de la medicul legist ce acord sa ia si de ce? Nu e suficienta adeverinta de la medicul de familie cu ''Apt pentru casatorie''? As zice ca da.

Nici cu asta nu sunt de acord

Faptul ca nu mai stiti nimic de 10 ani de tatal dvs. nu tine la instanta.

Art. 272 NCC
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.

Daca duce martori ca de 10 ani nu a fost vazut in preajma familiei cred ca Autoritatea tutelara va tine cont de asta iar instanta va lua in considerare interesul superior al utilizatoarei - practic are deja o noua familie.

Am gasit o speta care ii poate fi de ajutor utilizatoarei ca sa inteleaga procedura:
[ link extern ]
Cererea a fost depusa in 29.11.2011 iar hotararea a fost pronuntata in 10.01.2012, n-a durat mult. Ce-i drept mai e de umblat si la Autoritatea tutelara... poate dura mai mult si daca mai sunt doar 2-3 luni pana implineste 18 ani n-ar fi rau sa astepte.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2014
Ares-3, moderator
eu as cere sa am capacitate de exercitiu anticipat, as concepe cererea, as pune-o si pe maica-mea sa semneze..
e cam aiurea sa am un copil fara permisiunea parintilor, dar sa imi trebuiasca acordul parintilor sa ma marit.
Art. 40

Capacitatea de exerciţiu anticipată

Pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu. În acest scop, vor fi ascultaţi şi părinţii sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, şi avizul consiliului de familie.
D.soara mergeti la Judecatorie, la instanta de tutela care de fapt este in incinta Judecatoriei si solicitati la judecatorul de serviciu a va spune care sunt actele necesare si daca ati fost sau nu trimisa la medicul legist, dupa care va rog sa ne scrieti. Radiogramele noastre sunt cat se poate de clare in acest sens, dupa cum v-am scris se solicita avizul medicului legist, acordul ambilor parinti sau a celui in grija caruia sunteti incredintata spre crestere si educare, precum si avizul medicului de familie cu care va prezentati la medicul legist, apoi urmeaza ancheta sociala la solicitarea instantei, s.a.m.d. Sa ne scrieti va rog.

Alte discuții în legătură

Starea civila - varsta minima pentru casatorie Care este virsta minima pentru incheiarea unei casatorii in cazul femeii? Multumesc (vezi toată discuția)
Casatorie minor cu adult dianadienutza dianadienutza buna am si eu o intrebare o minora de 16 ani se poate casatori cu un adult si ce documente le trebuie........:):sorry::stunned (vezi toată discuția)
Eu am 17 ani și iubita mea are 16, ne putem cununa civil? Daniel lungu Daniel lungu Eu am 17 ani și iubita mea are 16 ne putem cununa civil chear daca amândoi sunt minori (vezi toată discuția)