avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie minor (17 ani)
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie minor (17 ani)

Am virsta de 17 ani si un copil,doresc sa fac cununia civila unul din parintii mei este plecat de 10 ani si nu stiu de el, ce demersuri pot face pt.a ma casatori,si acte?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:52, 8 August 2014
Ati avut curiozitatea sa deschideti link-ul pe care l-am pus? Acolo scrie (printre altele):
În dovedirea cererii a depus la dosarul cauzei: adeverinţa medicală şi, în copie, certificatul de naştere, cărţile de identitate ale reclamantei şi viitorului soţ, precum şi ale reprezentanţilor legali, două declaraţii extrajudiciare ale reprezentanţilor legali, certificatul de căsătorie al acestora, certificatele acestora de naştere, certificatul de naştere al viitorului soţ.
...
Minora este dezvoltată fizic şi psihic, fiind aptă pentru încheierea căsătoriei astfel cum rezultă din adeverinţa medicală depusă la dosar.

Detalii: [ link extern ]

Scrie adeverinta medicala nu certificat medico-legal. Nu contest ce spuneti ca scrie in radiograme insa o fi aplicabil minorilor cu varste mai mici. Fata din speta avea 16 ani.


Toata procedura dureaza undeva la 6 luni, mai intai ancheta sociala pentru incredintarea dvs,

De cand se ''incredinteaza'' un minor in urma unei anchete sociale? N-o fi vorba de opinia celor de la Autoritatea tutelara si abia apoi se merge in instanta?
Ultima modificare: Miercuri, 6 August 2014
Ares-3, moderator
Imi pare rau daca nu s-a inteles.Va postez ce am aflat.
Minorii cu varsta mai mica de 16 ani nu se pot casatori.

- Conform art. 229 din Legea 71/2011, pentru punerea în aplicare a Legii 287/2009 privind Codul Civil, pentru autorizarea căsătoriei minorului care a împlinit vârsta de 16 ani de către Instanţa de Tutelă(Judecătorie) (tinerii în cauză) se vor prezenta la Judecătoria de la domiciliul minorului cu următoarele acte:

- CERERE SCRISÃ DE MINORUL CARE DOREªTE SÃ SE CÃSÃTOREASCÃ
- CERTIFICATUL DE NAªTERE AL MINORULUI
(în original şi copie legalizată sau certificată de ofiţerul stării civile)
- CARTEA DE IDENTITATE A MINORULUI (în original şi copie xerox)
- ACORDUL REPREZENTANŢILOR LEGALI- părinţi, tutore sau alte persoane nominalizate prin sentinţă judecătorească – DAT ÎN FORMÃ AUTENTICÃ LA NOTARUL PUBLIC – în original
- AVIZUL MEDICAL (eliberat de medicul de familie de la domiciliul copilului ) ªI ALTE ACTE MEDICALE – în original
- ANCHETA SOCIALÃ PRIVIND SITUAŢIA SOCIO-FAMILIALÃ CARE SÃ CUPRINDÃ ªI OPINIA AUTORITÃŢII LOCALE PRIVIND CÃSÃTORIA MINORULUI –eliberată de biroul de autoritate tutelară şi protecţia copilului din cadrul Consiliului Local al Primăriei de domiciliu stabil al minorului, în original.

Notă:*Pentru autorizarea sau respingerea cererii se va emite o autorizare de către Instanţa de Tutelă de la domiciliul stabil al minorului, în care se va face obligatoriu menţiunea dacă minorul se poate sau nu se poate căsătorii, autorizare care va fi trimisă serviciului de stare civilă, unde urmează a se încheia căsătoria.
** Înregistrarea cererii /declaraţiei de căsătorie se va face numai după primirea dispoziţiei de autorizare a căsătoriei de la INSTANŢA DE TUTELÃ
*** În situaţia în care minorul are doar reşedinţă (domiciliul flotant) pe raza oraşului va prezenta autorizarea pentru încheierea căsătoriei eliberată de către Instanţa de Tutelă de la locul de domiciliu.
**** Sunt considerate a fi motive temeinice pentru încheierea căsătoriei minorei:
- starea de graviditate a femeii sau naşterea unui copil de către aceasta.
*****Avizul medical trebuie să fie prealabil încuviinţării părinţilor şi autorizării Instanţei de Tutelă.
****** Încuviinţarea căsătoriei minorilor de către părinţi se face printr-o declaraţie dată la serviciul de stare civilă odată cu declaraţia de căsătorie, la SPCLEPul de la locul de domiciliu sau reşedinţă sau se va prezenta declaraţie pe proprie răspundere dată la notar. Declaraţiile date în faţa unui notar străin vor fi apostilate sau supralegalizate.

Conf. Art.272, alin.2 ultima teză şi alin.3-5 din Legea 287/2009 privind Codul Civil s-a stabilit că:
******* În situaţia în care unul dintre părinţi nu este de acord cu căsătoria va hotărî instanţa judecătorească de tutelă competentă.
********Dacă unul dintre părinţi este decedat sau debil mintal, pus sub interdicţie, decăzut din drepturile părinteşti, declarat dispărut prin hotărâre judecătorească, se află în executarea unei pedepse private de libertate este suficientă declaraţia celuilalt părinte.
*********În cazul în care părinţii sunt divorţaţi este necesar consimţământul ambilor părinţi.
********** În cazul în care minorul este încredinţat prin hotărâre la un părinte se cere doar încuviinţarea acelui părinte.

la starea civilă veti depune următoarele acte:
- ACTELE DE IDENTITATE (C.I, B.I sau C.I.P) aflate în termenul de valabilitate atât la depunere (înainte cu 10 zile calendaristice de căsătorie) cât şi la oficierea căsătoriei ( în original şi copie xerox )
- CERTIFICATELE DE NAªTERE (în original şi copie xerox)
-AVIZUL MEDICAL ELIBERAT DE MEDICUL LEGIST- (asta scrie in organigrama) în original
( avizul medical trebuie să fie prealabil încuviinţării părinţilor-din care să rezulte starea de sănătate a minorului, gradul de maturizare fiziologică, psihică şi intelectuală, care să-i permită minorului asumarea îndatoririlor specifice căsătoriei – medicul legist trebuie să scrie clar în aviz că minora este sănătoasă, are maturitatea fiziologică, psihică şi intelectuală necesară asumării îndatoririlor specifice căsătoriei, dupa caz este însărcinată în luna a….-a, fiind aptă de a se căsătorii)
- CERTIFICATELE MEDICALE PRENUPŢIALE - original
(eliberate de medicul de familie de la domiciliul copilului şi alte acte medicale)
Atenţie! CERTIFICATELE MEDICALE sunt valabile 14 zile de la emitere (în acest termen sunt incluse şi cele 10 zile până la căsătorie) şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători.
-AUTORIZAREA INSTANŢEI DE TUTELÃ numai de la domiciliul minorului
- DOVADA ÎNCUVIINŢÃRII PÃRINŢILOR / DECLARAŢIE DIN PARTEA PÃRINŢILOR / SAU ACORDUL REPREZENTANŢILOR LEGALI- părinţi, tutore sau alte persoane nominalizate prin sentinţă judecătorească –dată în faţa ofiţerului de stare civilă odată cu declaraţia de căsătorie a tinerilor, ori la SPCLEP-ul de domiciliu sau reşedinţă al părinţilor (dacă părinţii locuiesc în altă localitate se face corespondenta intre SPCLEPuri) sau în formă autentică la Notarul Public, din care să rezulte că părintele este de acord cu încheierea căsătoriei de către copilul său minor, care a împlinit vârsta de 16 ani. Declaraţiile date în faţa unui notar străin vor fi apostilate sau după caz supralegalizate.
Ultima modificare: Vineri, 8 August 2014
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Starea civila - varsta minima pentru casatorie Care este virsta minima pentru incheiarea unei casatorii in cazul femeii? Multumesc (vezi toată discuția)
Casatorie minor cu adult dianadienutza dianadienutza buna am si eu o intrebare o minora de 16 ani se poate casatori cu un adult si ce documente le trebuie........:):sorry::stunned (vezi toată discuția)
Eu am 17 ani și iubita mea are 16, ne putem cununa civil? Daniel lungu Daniel lungu Eu am 17 ani și iubita mea are 16 ne putem cununa civil chear daca amândoi sunt minori (vezi toată discuția)