avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA in partida simpla - Unde gresesc?
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA in partida simpla - Unde gresesc?

Buna ziua,

Am un PFA fara angajati, si tin contabilitatea in partida simpla: notez incasarile si cheltuielile in registru, strang la un loc toate facturile, chitantele, etc si la sfarsitul anului declar diferenta intre ce am castigat si ce am primit, pentru impozitare.

Deci NU AM ANGAJATI, repet, doar mici contracte de prestari servicii.

Cineva mi-a spus ca gresesc, ca ar trebui sa declar trimestrial/lunar cate ceva, ca ar trebui sa platesc CAS si somaj (cui?) etc. Are dreptate? Unde gresesc?

NOTA: As dori o parere autorizata, rog pe distinsii membri carora "li se pare ca ar fi cam asa" sau care vor sa dea copy/paste din diverse legi, sa se abtina.
Daca nu e clara intrebarea, o pot lamuri - daca mi se cer detalii.
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 5 August 2014
marfan, utilizator
Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 15:05, 7 August 2014
Buna ziua,

O sa va raspund clar si al obiect.
Cazul I - Sunteti iun Pfa nou infiintat:
aveti obligatia ca in 30 zile sa depuneti declaratia estimativa cu profitul ce estimati sa il obtineti pana la sfarsitul anului. Conform declaratiei depuse aveti obligatia sa platiti trimestrial 16% din profitul estimat drept impozit si 5,5% la sanatate (ambele se achita la Finate). daca nu le achitati trimestrial o sa va calculeze dobanzi si penalitati pe care o sa le platiti anul viitor atunci cand o sa achitati si impoztul final
Cazul II - sunteti UN PFA care este infiintat in anii anteriori
Daca nu ati depus pana la data de 31.01.2014 declaratia estimativa pentru anul 2014, atunci Finatele va preia automat declaratia finala din anul anterior si stabileste sumele de plata. Aceste sume ar trebui achitate trimestrial ( pt trim I - termen 25.03, trim II - 25.06, trim III - 25.09, trim IV - 25.12). Sumele de plata se calculeaza exact ca la cazul I ( 16% din proft la impozit si 5,5 % la sanatate).

Mare atentie!! daca in anul anterior ati avut un profit mai mare de aprox 9000 lei si nu aveti un contract de munca activ ( nu sunteti si angajat in acelasi timp) atunci aveti obligatia si de a achita contributie la casa de pensie.
Pentru mai multe informatii va rog sa ma contactati pe mail sau la nr. de telefon afisat
Multumesc.
E cazul PFA infiintat anul trecut, declaratia estimativa a fost pe minim acceptat (100 lei cred). Anul acesta am declarat la fel, minim.

Nu am platit nimic trimestrial.
Nu am platit cei 5,5% - pentru cine sa platesc, vreau sa zic in numele cui, neavand angajati? Asigurare de sanatate a pfa-ului?

Multumesc frumos.
Fondul de sanatate 5.5% se plateste obligatoriu de PFA la veniturile estimate /realizate, nu e o chestie de optiune. E obligatoriu. Pensia nu e obligatorie pentru venituri lunare mai mici decat 35% din salariul mediu pe economie..
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii anaf, pfa neplatitor tva, impozitare in sistem real johnalexander johnalexander Buna ziua, Tocmai ce am infiintat un PFA, am ridicat actele de la ONRC pe 05.03.2015 iar astazi am fost la ANAF sa ma ia in evidenta. Acolo am depus copie ... (vezi toată discuția)
Cass pentru pfa hmcs2004 hmcs2004 Am un PFA pentru activitati economice Am depus pentru anul 2013, Declaratia 200 si pentru acest an, Declaratia 220 Fiscul a trimis decizie de impunere doar ... (vezi toată discuția)
Declaratii dupa deschidere intrep.individuala lidiao lidiao Buna ziua, in 19.02.2014 am primit CUI-ul, am optat pentru inreg.in scop TVA trimestrial.Nu am nici-un angajat.Am cheltuieli de infiintare II Ce declaratii ... (vezi toată discuția)