avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Legea europeana/romaneasca
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Legea europeana/romaneasca

Conform legislatiei europene/romanesti, comerciantii online, sunt obligati supunerii politicii de retur de 14 zile? In cazul distribuirii unui produs, catre client, firma este obligata prin lege sa accepte politica de returnare a produsului in termen de 14 zile?
Daca da, aceasta are vreo portita? Firma poate impune clientului sa plateasca comisioanele de returnare, ulterior clientul primind banii de comanda si firma primind produsul oferit ?
Cel mai recent răspuns: OanaCristinaDragomir , utilizator 09:56, 7 August 2014
in cazul contractelor incheiate la distanta, reglementate de O.G. nr. 130 / 2000, consumatorul are dreptul de a denunta contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot fi suportate de consumator sunt cheltuielile directe de returnare a produselor.
[ link extern ] /
Va multumesc !
O zi faina sa aveti :)
@ av_stagiar2014
Ordonanta 130/2000 a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a OUG 34/2014.

@OanaCristinaDragomir

Conform legislatiei europene/romanesti, comerciantii online, sunt obligati supunerii politicii de retur de 14 zile? In cazul distribuirii unui produs, catre client, firma este obligata prin lege sa accepte politica de returnare a produsului in termen de 14 zile?

Da. Aveti aici ordonanta, gasiti obligatiile profesionistului (comerciantului) ref. la termenul acesta (Art. 9, Art. 13 s.am.d.)


Firma poate impune clientului sa plateasca comisioanele de returnare, ulterior clientul primind banii de comanda si firma primind produsul oferit ?

Nu pot sa va dau un raspuns ferm, Da sau Nu.
Daca ne luam dupa Art. 13, in cazul in care clientul alege sa returneze produsul folosind un serviciu mai scump decat cel pe care il folositi dvs. ca sa expediati produsele firma e obligata sa-i plateasca o parte din bani.
De exemplu daca dvs. i-ati trimis coletul prin posta si v-a costat 10 lei iar clientul vi-l returneaza prin curierat rapid si plateste 26 de lei, dvs. nu trebuie sa ii restituiti decat 10 lei.

ARTICOLUL 13
Obligaţiile care revin profesionistului în cazul retragerii
(1) Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată şi, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului în conformitate cu art. 11.
[...]
(3)
Fără a aduce atingere alin. (1), profesionistul nu este obligat să ramburseze costurile suplimentare în cazul în care consumatorul a ales în mod explicit un alt tip de livrare decât livrarea standard oferită de profesionist.


Pe de alta parte site-ul dvs. ordonanta impune ca site-urile sa respecte niste cerinte de informare in privinta contractelor. La art Art. 6) scrie:
i) acolo unde este cazul, informaţia potrivit căreia consumatorul va trebui să suporte costul aferent returnării produselor în caz de retragere şi, pentru contractele la distanţă, dacă produsele, prin însăşi natura lor, nu pot fi, în mod normal, returnate prin poştă, costul aferent returnării produselor;

Cum se interpretaza acel ''acolo unde este cazul'' n-as putea sa va spun insa ce mi se pare clar este ca daca nu ati scris pe site ca in cazul returnarii produselor clientii suporta costurile de livrare nu le puteti impune asta decat daca vi le expediaza cu un serviciu mai scump decat acela pe care il folositi dvs. in mod curent.

Ar trebui sa cereti un punct de vedere oficial de la ANPC, adica sa le scrieti in numele firmei in care sa spuneti ce produse vindeti si care este politica de returnare pe care doriti sa o adoptati. Veti afla din sursa oficiala cum sa procedati ca sa nu va expuneti riscului unei amenzi.
Ultima modificare: Joi, 7 August 2014
Ares-3, moderator
In regula, va multumesc pentru timpul acordat ! Voi cere un punct de vedere oficial de la ANPC.
O zi buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie telefon pe internet defect leontina 78 leontina 78 Buna ziua .Pe 5 decembrie 2012 am comandat pe internet un i-phone pe site-ul www.240.ro.Am primit telefonul cam in 7 zile si este defect.Ma tot chinui de ... (vezi toată discuția)
Returnarea produselor. rhadooq rhadooq Buna ziua, Reprezint un magazin online ce comercializeaza echipamente IT si nu numai. Ma intereseaza mai multe informatii si ce implica returnarea ... (vezi toată discuția)
Returnarea in termen de 30 de zile a produselor cip204 cip204 Buna ziua, Vand on-line CD/DVD-uri marca proprie ce sunt personalizate pentru fiecare client in parte,chiar daca au acelasi continut. De la print-ul ... (vezi toată discuția)