buna ziua!in data de 10 iunie 2014 m am angajat la o firma din timisoara.durata contractului este pe o perioada nedeterminata.la ate clauze scrie ca perioada de proba este de 90 zile calendaristic iar perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 zile lucratoare,conform legii 53/2003,republicata,sau a contractului coletiv de munca aplicabil.intrebarea mea este care sunt drepturile mele ca si angajat?imi pot face lichidarea la zi fara un preaviz,deoarece sunt in perioada de proba.daca nu,am inteles ca in preaviz adica acele 20 zile lucratoare pot lucra doar 4 ore pe zi si sa fiu pontat 8 ore pe zi.daca ma puteti ajuta in acest sens v as fi recunoscator.multumesc anticipat!o zi buna la toata lumea
1. Potrivit art.39 alin.1 C.mun.:
Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c) dreptul la concediu de odihna anual;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e) dreptul la demnitate in munca;
f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
g) dreptul la acces la formarea profesionala;
h) dreptul la informare si consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
j) dreptul la protectie in caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectiva si individuala;
l) dreptul de a participa la actiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
2. De asemenea, conform art.31 alin.3 C.mun., pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
3. Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru demisie/concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.
In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. deexemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz av trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.
Pe durata perioadei de proba, contractul de munca poate fi incetat de oricare dintre parti in baza unei notificari scrise, fara a fi necesar un preaviz in acest sens.
NOTIFICARE
privind incetarea contractului individual de munca
Catre Societatea ______________
Conform prevederilor art.31(3) din Legea nr. 53/2003, Codul muncii, reactualizata, prin prezenta va notific incetarea contractului individual de munca nr._________ / ___________ incepand cu data de _______________ , din initiativa mea.
Buna ziua!m am angajat la o fabrica in 10.06.2014.in 07.09.2014 ar fi termenul pentru cele 90 de zile calendaristice.In aceasta perioada pot avea dreptul la concediul meu ce mi se cuvine cum scrie in contract cel de 21 zile lucratoare pe an,sau cel putin imi va fi platit dupa ce mi voi da demisia in 7 septembrie?Daca in salariul meu este inclus si un bonus in valoare de 500 lei brut(operator injectie mase plastice) si pe luna august am avut 2 zile nemotivate ,au dreptul sa mi taie din acel bonus?va multumesc
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Daca perioada de proba expira in data de 07.09.2014 si doriti sa incetati activitatea cu aceasta data, atunci aveti dreptul la CO aferent perioadei lucrate 10.06 - 07.09.2014, adica la 5 zile lucratoare de CO.
Daca nu sunt efectuate , aceste zile se vor compensa in bani la incetarea c.i.m., potrivit art.146 alin.4 C.mun.
Referitor la bonus, ar trebui sa detaliati putin problema ca sa vedem in ce conditii se acorda acesta.
Demisia
madalinamadutza
buna seara! sunt angajata in functia de farmacist diriginte si vreau sa mi depun demisia din mai multe motive pe care patronii mei(ei nefiind de profesie) le ... (vezi toată discuția)