avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent

BUNA ZIUA, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: m-am intors din ccc la data de 13 aprilie 2014 cand bebe a implinit 11 luni(1 an la 13 mai 2014) conf legii iar ultima luna tatal nu a stat in ccc chiar daca avea dreptul si indeplinea conditiile. Am depus dosar de stimulent dupa 2 saptamani de la intoarcerea la serviciu( deci m-am incadrat in termenul de 30 zile conf legii) si surpriza apare la primirea banilor pt stimulent pt prima luna. Astfel mi-au fost opriti 80 de ron si raspunsul celor de la AJPIS a fost ca m-am suprapus o zi cu ccc, iar eu nu inteleg pt ca legea spune clar ca tb sa te intorci cu o luna mai devreme fapt ce l-am comunicat si lor ( COPILUL FACEA 1 AN PE 13 MAI EU M-AM INTORS PE 13 APRILIE) corect?. AM CERUT LAMURIRI si la directia de asistenta sociala din cadrul primarie de care apartin ( pt ca cerea de reintoarcere am facut-o si dupa ce m-am consultat cu doamnele de acolo si la fel mi-au spus si asa stiau si dumnealor) Neoficial am aflat ca de fapt cei de la ajpis detin niste norme de aplicare la care doar ei au acces si ca din ele rezulta ca de fapt tr sa te intorci in ziua urmatoare celei cand bebe face 11 / 1 si 11 luni, ac informatii neavandu-le si nefiind puse oficial la dispozitia directiilor de sistenta sociala din primarii.
esta corect ce se intampla? cum tb sa procedez pt a imi recurera banii? unde gasesc ac norme de aplicare?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:51, 7 August 2014
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

2. Exista si NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunarã pentru creşterea copiilor, aprobate de HG 52/201, modificate de HG 57/2012 si de HG 1291/2012, care nu sontrazic ce spune OUG 111/2010

3. - Ambele acte normative de mai sus sunt publiate in Monitorul Oficial asadar nu exista norme speciale, interne, numai pentru cei de la AJPIS.
- Aceste acte pot fi cititi in M.O. de catre toata lumea, inclusiv de cei de la Primarie.

4. - Nu ati spus ce reprezinta suma retinuta (indemnizatie pentru CCC sau stimulent de insertie).
- Suma vi s-a retinut deoarece pentru o zi ati primit si indemnizatie pentru CCC si stimulent de insertie.


ESTE VORBA DE STIMULENT DE INSERTIE
copilul a implinit 1 an la 13 mai 2014, eu m-am intors la serviciu la 13 aprilie 2014 asa cum spune legea, pt ca ultima luna esta a tatalui.
Dosarul de stimulent a fost depus la timp dar la plata pt prima luna de stimulent mi-au oprit suma de 80 de ron pe motiv(dat de AJPS) ca a fost o suprapunere de o zi, care nu a fost, eu m-am intors la munca pe 13 aprile 2014 copilul facea 1 an pe 13 mai 2014 sau trebuia mai tarziu cu o zi pt ca eu asta nu inteleg si nici raspunsul ajpis nu a fost edificator.
DE ce mi-au oprit ac bani ?
pt niste norme de aplicare care de fapt nu exista
deci cand tb eu sa ma intorc la serviciu pt a beneficia de stimulentul de insertie? copilul implinea 1 an pe 13 mai 2014.
data exacta ma intereseaza.
multumesc
1. Conditiile pentru acordarea stimulentului de insertie sunt aceleasi ca si pentru indemnizatia pentru CCC.

2. Trebuia sa se motiveze daca acei 80 de lei reprezinta indemnizatie pentru CCC sau stimulent de insertie platit in plus ,datorita suprapunerii de o zi.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR.

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada.

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.

4. Deci daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an puteti beneficia de stimulentul de insertie daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (in cazul dvs. 11 luni), adica inainte de 13 aprilie.

5. Cele mai bune lamuriri le putet solicita de la AJPIS, care va plateste si indmnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pâna la 1 an, plata stimulentului de insertie geanina_Prv geanina_Prv In luna iunie 2011 am intrat in ccc pâna la un an . În luna septembrie 2011 m-am intors la serviciu. Mi s-a încetat plata indemnizatiei de concediu dar ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Izabe Izabe Buna ziua, Am optat pentru 2 ani crestere copil, pe 07 iulie incep munca iar copilul este nascut pe 20 august. Incep munca cu 1 luna si 13 zile mai devreme ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie Ralucanda Ralucanda Buna ziua, Copilul meu s-a nascut in 23.02.2014 si eu in 22.01.2015 mi-am reluat activitatea pentru a benificia de cei 500 lei/luna pana la implinirea ... (vezi toată discuția)