avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incurcate sunt caile Domnului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Incurcate sunt caile Domnului

Buna ziua! Am lucrat, inainte de 1989, la o institutie din Brasov,care in anul 2001 a fost desfiintata. Arhiva ei este in pastrare la o societate din Giurgiu. Dupa 1989, prin lege, s-a recunoscut salariatilor grupa a -II-a de munca. Salariatii institutiei au primit adeverinte cum ca au lucrat in grupa a-II-a. Fostii salariati (plecati la alte societati) nu au fost contactati si nu au primit aceste adeverinte. Acum, pentru pensionare, am incercat sa obtin aceasta adeverinta. Pentru ca institutia la care am lucrat este desfiintata am apelat la societatea care pastreaza arhiva. Aceasta mi-a raspuns ca nu exista in arhiva un tabel cu salariatii care au dreptul la grupa a-II-a de munca si ca ei nu au dreptul sa emita o adeverinta in acest sens. Imi ramanea doar posibilitatea adresarii la instanta. Asa ca m-am adresat instantei cu o actiune in constatare (a unui drept). Am depus la dosar cerere impotriva ITM Brasov (sfatuit de o avocata), copie dupa cartea de munca, raspunsul de la societatea de arhivare si o copie a unei adeverinte de grupa de munca eliberata de catre institutia la care am lucrat, unei foste colege de munca - care acopera intreaga perioada in care am lucrat eu. Cu alte cuvinte daca colegei mele i s-a eliberat aceasta adeverinta pentru grupa a-II-a de munca, rezulta ca si eu am dreptul la recunosterea acestui drept. Tribunalul Prahova, dupa aproape un an de zile, decide ca:" se respinge cererea" datorita faptului ca ITM Brasov nu are calitate procesuala pasiva. Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. Dupa parerea mea, tribunalul greseste, eu nu am cerut sa se constate daca ITM Brasov are sau nu calitate procesuala ci am cerut constatarea unui drept al meu, acela de a mi se recunoaste grupa a-II-a de munca, avand ca temei actele depuse. Va rog frumos sa-mi spuneti daca apelul are vreo sansa de castig si eventual cateva indrumari de formulare a cererii de apel. Va multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:04, 11 August 2014
Nu cu ITM ul trebuia sa va judecati in contradictoriu, ci - in functie de obiectul cauzei - fie cu fostul angajator (sau succesorul lui in drepturi), fie cu Casa de Pensii.
Nici nu trebuia sa solicitati dvs asa ceva, ITM-ul poate ridica exceptia lipsei calitatii procesuale.

Dvs la sfatul acelei avocate ati dat in judecata ITM-ul, care in 1989 nici nu exista.
Statescu a scris:
Dupa parerea mea, tribunalul greseste, eu nu am cerut sa se constate daca ITM Brasov are sau nu calitate procesuala ci am cerut constatarea unui drept al meu, acela de a mi se recunoaste grupa a-II-a de munca, avand ca temei actele depuse. Va rog frumos sa-mi spuneti daca apelul are vreo sansa de castig si eventual cateva indrumari de formulare a cererii de apel.

Tribunalul nu a greșit iar în apel nu aveți nicio șansă.

Orice cerere de chemare în judecată, indiferent de obiectul ei, trebuie să îndeplinească patru condiții esențiale de exercițiu. Una dintre aceste condiții este calitatea procesuală. Cererea trebuie să fie îndreptată împotriva persoanei față de care se poate realiza interesul reclamantului.

Dvs. v-ați îndreptat împotriva unei persoane cu care nu aveți un raport juridic și împotriva căreia nu aveați îndreptățirea de a introduce cererea. Dacă afirmația dvs. ar fi adevărată, ar însemna că cererile de chemare în judecată se pot introduce împotriva oricui, fără niciun criteriu. Îmi pare rău, dar nu aveți cum să obțineți o hotărâre favorabilă în această cauză.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa de munca aur19 aur19 Buna Ziua, Ma numesc Aurora si ma confrunt cu problema obtinerii unei adeverinte pentru grupa de munca. Firma la care am lucrat nu mai exista. Cine mai ... (vezi toată discuția)
Recuperare vechime Giuly21 Giuly21 Buna ziua,o matusa nu reuseste sa dea de sediul intreprinderii la care a lucrat acum vreo 25 de ani pentru a putea sa-si ia vechimea....din cate stim sediul ... (vezi toată discuția)
Recunosterea unui drept Statescu Statescu Buna ziua! Dupa 1990, s-a acordat gr. a-II-a de munca, printr-un ordin al ministrului muncii. Salariatii prezenti la intreprinderea la care am lucrat inainte ... (vezi toată discuția)