avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Neconcordanta intre data emiterii concediului medical ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Neconcordanta intre data emiterii concediului medical si data adeverintei eliberate de angajator

Buna ziua!
Doctorul de familie mi-a dat concediu medical pe data de 04.08.2014, iar angajatorul mi-a eliberat adeverinta abia pe 06.08 dupa ce a vazut concediul medical. Asa este regula la noi, lucrez in aviatie iar baza este in Craiova, eu locuiesc in Bucuresti.
Problema este urmatoarea: medicul de familie vrea cu orice pret adeverinta eliberata cu data 04.08, si ma ameninta ca este ultima data cand imi acorda CM.
Este stipulat in lege, sau norme metodololice ca data adeverintei trebuie sa coincinda cu cea a eliberarii CM?
Va rog frumos sa ma ajutati sa rezolv aceasta problema, deoarece sunt la mijloc, angajatorul nu renunta la data de 06.08 cand a eliberat adev. iar medicul de familie spune ca ii creez probleme mari cu CAS.
Cum este legal ?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:02, 8 August 2014
In mod normal dvs solicitati angajatorului o adeverinta din care reiese ca sunteti asigurat la Casa de Sanatate. Cu aceasta adeverinta va prezentati pentru orice consult medical, nu numai pentru concediu medical. Adeverinta este valabila 3 luni de la data eliberarii. Asa ca doctorul dvs. are dreptate. Angajatorul este obligat sa va dea adeverinta ori de cate ori solicitati. Nu stiu daca dvs. pentru ca lucrati in aviatie beneficiati de alte prevederi decat ceilalti. Angajatorul nu va poate elibera adeverinta cu o data anterioara deoarece procedura inregistrtarii acestor adeverinte nu permite acest lucru. Data viitoare solicitati adeverinta inainte de a merge la doctor.
1. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 38.
(1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.
...

2. Din textul de mai sus reiese ca adeverinta se elibereaza la cererea salariatului pentru a se rpezenta la medic in vederea eliberarii certificatului medical.
- Adica adeverinta trebuie eliberata de angajator inainte de eliberarea certificatului medical.
- Angajatorul trebuie sa citeasca legislatia in materie si sa se supuna ei.

3. - Deci eliberarea adeverintei nu se face dupa ce angajatorul "vede" certificatul medical.
- Ce spune angajatorul dvs. este o absurditate si chiar o ilegalitate.
- Medicul cere aceasta adeverinta pentru a vedea zilele de concedii medicale din ultimele 12 luni si a sti cate zile de concediu medical va poate acorda, pentru a nu incalca legea.

4. - Daca angajatorul nu intelege sa respecte legea va puteti adresa Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (cu acelasi text pe care l-ati scris si aici) pe:
[ link extern ]

- Veti primi un raspuns pe care il veti arata si angajatorului dvs.
Multumesc pentru raspuns! Si totusi in aceasta situatie medicul de famile poate avea probleme cu CASA DE ASIGURARI?Adeverinta arata clar ca in ultimele 12 luni nu am beneficiat decat de 7 zile de concediu medical si arata si calitatea mea de salariat!Aceasta adeverinta nu ramane la cabinet?Cum sa procedez sa nu-i fac probleme doctorului.?
1. La acest moment medicul de familie v-a eliberat certificatul medical dar a zis ca nu va mai elibereaza altul daca nu prezentati mai intai adeverinta.

2. Vorbiti si cu angajatorul sa inteleaga si el ca trebuie sa respecte legea.

3. Asteptati si raspunsul de la CNAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical theonewho theonewho Buna ziua, Va rog sa îmi transmiteți care este procedura care trebuie urmata de un angajat care intra în concediu medical eliberat de medicul de familie. ... (vezi toată discuția)
Refuz acordare adeverinta pentru concediu medical Rentzu Rentzu In urma unei sesizari la ITM , au venit inspectorii in control pentru verificarea unor nereguli la firma. Dupa control m-am imbolnavit iar patronul refuza ... (vezi toată discuția)
Adeverinta prin care se atesta statutul de asigurat khrik_1977 khrik_1977 buna ziua. am si eu o problema. sunt insarcinata in 7 luni si din cauza unor probleme medicale mi s-a recomandat concediu medical. pt acesta imi este necesara ... (vezi toată discuția)