Am găsit prin intermediul unei agenții imobiliare un apartament care mi-a plăcut foarte mult si pe care vreau sa-l cumpăr. Cum nu am suma de bani cerută voi merge pe un credit cu ipoteca.
Si aici apare problema. In momentul in care am cerut mai multe detalii a ieșit la iveală faptul ca apartamentul are deja o ipoteca. Întâmplator ipoteca e la aceeași banca de la care vreau si eu împrumutul.
Întrebarea este: care sunt riscurile mele si cât va trebui sa dau eu in final înapoi băncii? Apartamentul costa 80.000 euro iar ipoteca este de 30.000. Eu nu voi primi 110.000 de la banca si nici nu vreau sa dau atatia bani si nici nu vreau sa preiau ipoteca veche. Agentia îmi spune ca nu e nici o problema ca știe banca despre cum sa rezolve situația.
Ați mai auzit despre astfel de tranzacții? Din ce știu eu vânzătorul trebuie sa declare ca proprietatea este liberă de obligați când o vinde. Cum sa fac sa nu m-a trezesc cu doua ipoteci pe casa??????
Proprietarul nu poate vinde fara acordul bancii, iar la notar se va solicita un extras de carte funciara pentru autentificare, liber de sarcini, fara de care actul de vanzare-cumparare este nul de drept.
Problema se rezolva usor mai ales atunci cand este vorba despre aceeasi banca.
Banca isi da acordul pentru vanzarea apartamentului iar ipoteca va fi ridicata dupa ce banii cumparatorului vor ajunge in contul vanzatorului, vanzatorul va face o cerere de rambursare anticipata integrala a creditului si transfera banii pentru acoperirea creditului..