avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare de post.. ajutor!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare de post.. ajutor!!!

Buna ziua tuturor.. Ca si altii, si eu sunt afectat de restructurari de posturi.. Desi lucrez de 2 ani ca merchandiser la o firma de ciocolata, sunt ultimul venit in firma. Si faptul ca nu am copii, ceilalti colegi avand, cica a contat in alegerea mea ca "restructurat".. Decizia in scris inca nu a venit, dar ajunge la inceputul lunii iunie.. Si mi s`a zis ca daca imi dau demisia acuma as putea primi 2-3 salarii compensatorii, insa daca astept pana vine plicul cu decizia e posibil sa nu mai primesc nimic, deoarece cica nu era stipulat in contractul colectiv de munca sa primesc ceva in cazul in care ma aflu..
Astept cu nerabdare pareri sau sfaturi din partea d-voastra.. Multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:58, 17 Mai 2009
Buna ziua.Pentru a va putea raspunde ar trebui sa cunoastem contractul colectiv de munca.Sfatul meu este sa procurati o copie a acestui contract si sa consultati un avocat
Chiar si in cazul in care nu este stipulat in contractul colectiv la nivel de unitate, dvs aveti dreptul la minimum un salariu compensatoriu in cazul in care postul este restructurat. Sub nici o forma sa nu va dati demisia, acest lucru nu numai ca nu va va da dreptul la somaj dar nici la acel salariu compensatoriu. Asteptati decizia de restructurare, procurati contractul colectiv la nivel de unitate (studiati-l), ulterior, adresati-va atat conducerii cat si AJOFM.
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
Prin urmare, chiar daca nu aveti stipulat in CCM la nivel de unitate o asa clauza sunt aplicabile prevederile contractului colectiv de munca incheiat la un nivel superior sau cel la nivel national care prevede ca : La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi - art.78 alin.1
Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUN) este lege aplicabila tuturor salariatilor si angajatorilor, si conform acestuia aveti drpetul la un salariu compensatoriu, daca in contractul colectiv la nivel de unitate sau cel al nivel de ramura aferent nu sunt cumva prevazute mai multe.

CCMUN:
Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;

Deasemea in cazul acestei concedieri aveti dreptul si la un preaviz de 20 de zile lucratoare:
CCMUN:
Art. 74. - (2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

Deasemea la lichidare vi se plateste concediul de odihna ramas neefectuat.

Daca va dati demisia.. pierdeti toate aceste drepturi (mai putin plata concediului neefectuiat) si nu puteti nici beneficia de indemnizatie de somaj (in cazul in care aveti lucrate 12 luni in ultimele 24 de la data depunerii cererii de somaj).
Chia daca va dati demisia si veti primi acele salarii compensatorii, incetarea contractului individual de muncă prin acordul demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu madalina85 madalina85 Buna ziua! Firma la care lucrez da faliment! Astept sa fiu concediata!Vreau sa stiu daca voi primi salariu compensatoriu! In contractul nostru colectiv de ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu andabej andabej Firma la care lucrez urmeaza sa desfiinteze un post cu acordarea unui salariu compensatoriu angajatului respectiv. Imi puteti spune ce fel de salariu trebuie ... (vezi toată discuția)
Primesc compensatii daca am 3 luni la actualul loc de munca? alexiastoican alexiastoican Buna. Lucrez de 3 luni la actualul loc de munca si, in contextul in care se fac disponibilizari in firma, mi s-a cerut demisia. Acum..intrebarea mea este daca ... (vezi toată discuția)