avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Trotuar perimetral
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Trotuar perimetral

Buna ziua,

Este obligatorie existenta unui trotuar perimetral in jurul blocului?
Au inceput discutii aprinse intre vecini pe aceasta tema.

Pe latura nordica avem o alee pietonala din care se intra in cele doua scari. Pe latura sudica si vestica, exista pe langa intrarea in garajul de la subsol, gradinile apartamentelor de la parter. Gradinile erau gata imprejmuite si au fost livrate "cu titlu accesoriu" apartamentelor de la parter, binenteles ca si platite peste pretul apartamentului. Expresia din ghilimele este folosita in contractele de vanzare cumparare., insa nimeni nu stie exact ce inseamna ea.

Cei de la parter nu au insa CF pe gradina, desi verbal au primit infinite asigurari ca nimeni nu se poate atinge de terenul lor. Din apartamente se iese direct in gradini.

Intrebarile noastre sunt: Este obligatorie existenta acelui trotuar perimetral?
Se poate obtine ulterior contractului de VC, retroactiv, CF pe acele gradini?
In ideea in care aflam ca de fapt gradinile sunt ale tuturor, prin cota parte indiviza din teren, le putem ceda oficial celor de la parter? Toti trebuie sa fie de accord cu cedarea sau doar 50+1 din proprietari? Putem obliga cumva constructorul sa refaca si clarifice situatia, suportand el toate eventualele cheltuieli?

Daca nu se poate nicicum, ar exista posibilitatea unui fel de concesiune a celorlalti catre cei de la parter pentru folosirea nelimitata a gradinii? Si in acest caz este suficient acordul a 50+1 din proprietari? Cu o asemenea concesiune, ar putea sa obtina de la primarie autorizatie pentru ingradirea cu lemn - acum e cu plasa - a terenurilor?

Stiu ca sunt multe intrebari, nu stim ce sa facem si incotro sa o apucam...multumesc mult oricui ne poate ajuta/indruma.
Ultima modificare: Luni, 11 August 2014
Urusag, utilizator
Cel mai recent răspuns: Urusag , utilizator 19:11, 12 August 2014
Inca o intrebare..in conditiile in care gradinile erau imprejmuite la data cumpararii apartamentelor, au dreptul ceilalti proprietari sa ceara insistent actele pentru ele si sa impuna distrugerea imprejmuirii?
Urusag a scris:


Cei de la parter nu au insa CF pe gradina, desi verbal au primit infinite asigurari ca nimeni nu se poate atinge de terenul lor. Din apartamente se iese direct in gradini.

Important este cine are drept de proprietate asupra gradinii. Totul porneste de la dreptul de proprietate. Acest lucru ar trebui sa rezulte din contractele de vanzare cumparare. Acum in CF cine este trecut ca proprietar? dezvoltatorul ?

Exista 3 variante:
- 1. Gradina a ramas in proprietatea individuala a dezvoltatorului. Si atunci vanzatorul poate sa decida exlusiv ce face cu aceasta
- 2. Dreptul de proprietate a fost vandut impreuna cu apartamentul. se vede din contract. Atunci terenul este proprietate individuala al cumparatorior

- 3. Gradina face parte din intreaga proprietate pe care se situeaza imobilul. Nu a fost scoasa din indiviziune. Drept urmare este proprietate comuna a tuturor proprietarilor


Se poate obtine ulterior contractului de VC, retroactiv, CF pe acele gradini?

Binenteles. Daca exista dreptul de proprietate CF se poate actuliza.


In ideea in care aflam ca de fapt gradinile sunt ale tuturor, prin cota parte indiviza din teren, le putem ceda oficial celor de la parter? Toti trebuie sa fie de accord cu cedarea sau doar 50+1 din proprietari?

Trebuie acordul tututor proprietarilor


Putem obliga cumva constructorul sa refaca si clarifice situatia, suportand el toate eventualele cheltuieli?

Obliga nu(fara instanta), insa ar fi de datoria lui sa faca acesta clarificare. Insa repet, depinde de situatia dreptului de proprietate.


Daca nu se poate nicicum, ar exista posibilitatea unui fel de concesiune a celorlalti catre cei de la parter pentru folosirea nelimitata a gradinii? Si in acest caz este suficient acordul a 50+1 din proprietari?

Daca se releva ca gradina este proprietate comuna trebuie acordul 2/3 din numarul de proprietari pentru a ceda dreptul de folosinta asupra partii comune.



Nu exista decat varianta 1 sau 3. Va multumesc foarte mult, ne-ati lamurit in multe privinte!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neclaritati privind suprafata indiviza Gabi9729 Gabi9729 Buna ziua, rog, daca se poate, sa ma ajutati cu niste clarificari referitoare la suprafata \'indiviza\' care apartine tuturor proprietarilor dintr-un ... (vezi toată discuția)
Bloc fara trotuar in jur, fara ghene de gunoi Taitel2017 Taitel2017 Buna seara, As dori sa va insirui o poveste reala si va rog din suflet sa ma ajutati sa mi clarific gandurile...Acum doi ani am cumparat un apartament in ... (vezi toată discuția)
Rectificare contract achizitie apartament prima casa conforma cu amplasamentul in teren danielbv danielbv Buna ziua, Doresc sa prezint urmatoarea speta: -am cumparat in urma cu un an un apartament prin programul PRIMA CASA -mentionez faptul ca acest apartament ... (vezi toată discuția)