Urusag a scris:
Cei de la parter nu au insa CF pe gradina, desi verbal au primit infinite asigurari ca nimeni nu se poate atinge de terenul lor. Din apartamente se iese direct in gradini.
Important este cine are drept de proprietate asupra gradinii. Totul porneste de la dreptul de proprietate. Acest lucru ar trebui sa rezulte din contractele de vanzare cumparare. Acum in CF cine este trecut ca proprietar? dezvoltatorul ?
Exista 3 variante:
- 1. Gradina a ramas in proprietatea individuala a dezvoltatorului. Si atunci vanzatorul poate sa decida exlusiv ce face cu aceasta
- 2. Dreptul de proprietate a fost vandut impreuna cu apartamentul. se vede din contract. Atunci terenul este proprietate individuala al cumparatorior
- 3. Gradina face parte din intreaga proprietate pe care se situeaza imobilul. Nu a fost scoasa din indiviziune. Drept urmare este proprietate comuna a tuturor proprietarilor
Se poate obtine ulterior contractului de VC, retroactiv, CF pe acele gradini?
Binenteles. Daca exista dreptul de proprietate CF se poate actuliza.
In ideea in care aflam ca de fapt gradinile sunt ale tuturor, prin cota parte indiviza din teren, le putem ceda oficial celor de la parter? Toti trebuie sa fie de accord cu cedarea sau doar 50+1 din proprietari?
Trebuie acordul tututor proprietarilor
Putem obliga cumva constructorul sa refaca si clarifice situatia, suportand el toate eventualele cheltuieli?
Obliga nu(fara instanta), insa ar fi de datoria lui sa faca acesta clarificare. Insa repet, depinde de situatia dreptului de proprietate.
Daca nu se poate nicicum, ar exista posibilitatea unui fel de concesiune a celorlalti catre cei de la parter pentru folosirea nelimitata a gradinii? Si in acest caz este suficient acordul a 50+1 din proprietari?
Daca se releva ca gradina este proprietate comuna trebuie acordul 2/3 din numarul de proprietari pentru a ceda dreptul de folosinta asupra partii comune.