buna ziua. daca pt stingerea unui litigiu ce a constat in partaj succesoral se incheie o tranzactie astfel : unele bunuri din cerere principala si reconventionala sant incluse in tranzactie , iar celelalte nu au fost incluse dar au facut obiectul discutiilor dintre parti, discutie care a dus la stingerea conflictului, iar in tranzactie se specifica CA NU MAI AVEM NICI O PRETENTIE UNA DE LA CEALALALTA . este corect ca dupa trei luni sa ma dea in judecata si sa ceara iar un bun despre care noi am discutat dar nu l-am mai inclus in tranzactie considerand ca nu mai avem pretentii( bun aflat in reconventionala de atunci ) . ce pot sa invoc instantei in intampinarea care trebuie sa o duc in 25 de zile ?
Singurul lucru pe care il puteti invoca ar fi autoritatea de lucru judecat insa ... tranzactia nu e tocmai clara am impresia. Urmeaza ca instanta sa aprecieze asupra existentei autoritatii si asupra bunurilor neindicate in mod expres in tranzactie.
In mod normal instanta nu ar fi trebuit sa primeasca o asemenea tranzactie -cata vreme nu lamurea situatia tuturor bunurilor supuse litigiului- sau ar fi trebuit sa primeasca tranzactia partiala iar asupra bunurilor necuprinse in tranzactie sa continue judecata -daca nu era lamurita asupra lor-.
Daca insa tranzactia a fost partiala si asupra bunurilor neincluse in tranzactie ati renuntat la judecata atunci se poate ulterior reveni si face un partaj asupra restului de bunuri.
nu scrie tranzactie partiala.doar TRANZACTIE iar in finalul ei scrie ca stingem litigiul si nu mai avem nici o pretentie .cu toate astea bunul despre care va spun ca reclamanta il invoca iar in alt dosar consta in cheltuieli prilejuite cu inmormantarea si pomeni pana la un an, dar eu i-am lasat aproape toate bunurile tocmai pt ca a suportat singura inmormantarea.mi se pare curata viclenie sa invoce iarasi un bun despre care am discutat . nici instanta nu ne-a intrebat despre acest pasiv pt ca as fi spus ca datorita lui ii las restul de bunuri cumnatei . pot cere anularea hotararii data in urma incheierii tranzactiei pe motiv de viclenie ?