avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reorganizare, concediere colectiva si revenire din CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reorganizare, concediere colectiva si revenire din CIC

Buna ziua,
Va aduc la cunostinta situatia mea si as dori daca se poate sa imi spuneti cat de legala sau nu este:
Lucrez la o societate de stat si anul acesta s-au facut concedieri colective .In data de 30iunie a.c. am revenit din crestere copil iar in data de 10.07 mi-a fost inmanat un preaviz de 20 de zile lucratoare din data de 14.07-08.08. datorita faptului ca postul pe care am fost incadrata a fost desfiintat si nu au alt post conform pregatirii.Telefonic mi s-a comunicat ca in fapt nu vor da decizia de concediere intrucat legea nu le permite, dar o vor face peste 6 luni in baza aceleasi reorganizari (reorganizare care conform OUG 36/2013 se face in 90 de zile) si ca ar fi bine sa-mi fac cerere pentru a beneficia de avantajele acestei ordonante(venit de completare). Am hotarat sa nu-mi fac cerere (pt ca nu mi s-a parut tocmai in regula), am intrebat pe ce post raman si mi s-a spus ca ce ma mai intereseaza atata timp cat ei ma tin 6 luni conform legii.Intre timp mi se face fisa post decizii de numire ca responsabil pe diferite sarcini dar in organigrama venita si valabila dupa reorganizare nu mai apare postul meu.In data de 7 august(penultima zi de preaviz) imi aduc la cunostinta in scris ceea ce mi-au spus verbal si anume la avand in vedere comunicarea din 10.07.2014(adica acel preaviz) ei nu-mi vor inmana decizia de concediere timp de 6 luni de zile cat sunt protejata de lege, aceasta urmand a fi emisa cu data de 31.12.2014 (cand expira cele 6 luni de protectie.)
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Acel preaviz are vreo valoare juridica?Aveau dreptul sa-mi desfiinteze postul fara a-mi oferi alt post timp de 6 luni?
2. Pot desface contractul de munca in baza acelui preaviz fara alt preaviz???!!!!
3. Se poate desface contractul de munca in baza unei reorganizari care conform OUG se face in termen de 90 de zile????!!!!
Nu ar fi trebuit pana la ora actuala(avand in vedere ca s-a intocmit organigrama noua a subunitatii din care fac parte) sa mi se aduca la cunostinta pe ce post raman.(liderul de sindicat mi-a spus ca in baza comunicarii scrise facute in care s-a specificat ca nu mi se va emite decizia de concediere se subantelege faptul ca raman temporar pe post de inginer, eu nu am semnat inca fsa postului,dar mi se pare la mintea cocosului ca seful de subunitate nu poate face o fisa de post pt un post pe care nu il are in organigrama!!!!)Si abia atunci daca nu as fi fost de acord cu postul care mi-l ofera sa mi se comunice preaviz de concediere ,sa-mi fac cerere ca renunt la protectia prevazuta de lege si sa plec cu ordonanta?

Va multumesc frumos!
Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 14 August 2014
fata de desfiintarea postului, contractul dumneavoastra expira la incetarea termenului de preaviz. norocul dvs este ca nu va pot concedia timp de 6 luni. in aceasta perioada veti beneficia de salariu, insa nu veti presta activitatea anterioara, deoarece postul nu mai exista.

recomandarea mea este sa va cautati un alt loc de munca, sa profitati de cele 6 luni.
pai puteau sa-mi desfiinteze postul fara sa-mi ofere un alt post? asta e intrebarea.preavizul s-a incheiat,eu ma duc la munca , a venit noua organigrama in care postul meu nu mai exista , semnez condica, dar fara act aditional la contract, fara fisa post etc.... etc......
În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de concediere?? continut sadaka sadaka Am primit in data de 29.11.2012 notificarea prin care mi-se aduce la cunostinta ca postul este desfintat (reorganizare societate) si ca nu au alte posturi ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca cosmina_p cosmina_p Sunt reclamanta intr-un litigiu de munca cu obiectul obligatia de a face conform art. 52 alin. 2 Codul Muncii. La termenul de astazi, juristul paratei mi-a ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic, post desfiintat ContSters328324 ContSters328324 Buna ziua, am mai pus aceeasi intrebare in cadrul altui subiect mai amplu si abordat din mai multe puncte de vedere.Avand in vedere ca nu am primit nici un ... (vezi toată discuția)