avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Executare constructie la un pret supraevaluat
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Executare constructie la un pret supraevaluat

Buna ziua,
Am o problema si as vrea un sfat in aceasta privinta. Recent am discutat cu o firma de constructii sa imi realizeze o serie de imbunatatiri la apartament. Initial i-am oferit domnului de la firma 3000 ron pentru materiale de constructii, urmand ca la finalul lucrarii sa ii mai dau o diferenta de 1000 ron pentru manopera. I-am precizat domnului ca in momentul in care a achizitionat materialele as vrea sa imi aduca facturile pentru ele, devizul sa vad si eu exact ce a estimat, si tot atunci sa semnam contractul de prestari servicii prin care imi ofera si o garantie de 5 ani la lucrare. In fine in ultima zi a lucrarii a venit mi-a dat factura de 4000 lei pentru bunuri si servicii, in care nu e mentionat exact cat au fost materialele si cat manopera. Nici in contract nu e mentionat nici un aspect refritor la costul materialelor ci doar ca plata se face in 2 rate una de 3000 lei alta de 1000. Problema mea este ca analizand exact ce materiale s-au folosit dar si comparand pretul cu cel din magazine nu iese un cost mai mare de 1500 ron pe materiale, sa zicem ca mai adaugam si costurile de transport cateva sute de ron. Mentionez ca de lucrat au lucrat 3 indivizi 3 zile lucratoare. Eu l-am rugat pe reprezentatul firmei sa imi aduca facturile pe materiale insa tot cauta scuze #-o. Ba zice ca facturile sunt la contabilitate, ba ca el a inteles ca eu vreau factura totala etc. Mentionez ca nu eu am semnat contractul ci sora mea, iar mama a dat banii pentru materiale. Ideea este ca realizez in momentul de fata ca individul de la firma de constructii m-a inselat cu cel putin 1500 ron. Eu cu el discutasem si stabiliesem niste lucrari mai ample care isi justificau costurile, el a profitat de faptul ca nu eram de fata si a spus cu totul alte lucruri. Variabila in acesta problema sunt costurile materialelor de constructii care nu pot fi justificate in conditiile in care atat mama cat si sora sunt martore la cate materiale s-au folosit si sub nici o forma nu au cum sa coste 3000 ron. Cei de la firma nu ar fi trebuit sa imi prezinte lista tarifelor practicate si toate facturile pe materiale?Nu stiu ce as putea sa fac, am avut incredere intr-un om si efectiv a profitat de mine si familia mea. Stiu ca ar fi trebuit sa fi mai precauta, insa ma intreb daca nu exista vreun mijloc legal prin care sa il pot trage la raspundere
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
se_jen, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marian Bucur , Avocat 22:41, 13 August 2014
depinde de conditiile in care ati semnat contractul de executare a lucrarilor. Daca in contract ati stipulat cheltuieli materiale - 3000 lei , cheltuieli manopera- 1000 de lei, puteti cere diferenta cheltuielilor cu materiale, pentru ca ati facut o plata nedatorata, iar pentru manopera , atunci cand sunteti nemultumita de executia lucrarii trebuie sa faceti opozitie in momentul receptiei lucrarii, pentru viciile aparente bineinteles. Daca suma era globala , antreprenorul inseamna ca si-a calculat singur costurile de executie , astfel nu puteti cere banii inapoi, cu exceptia cazului in care nu faceti receptia lucrarii pe motivul proastei calitati sau executii a lucrarii.
Tocmai asta e problema la receptia lucrarii nu am fost de fata sa imi spun parerea, contractual fiind semnat de sora mea. Alt aspect care ma revolta este ca in contract nu sunt stipulate costuri referitoare la manopera si material. Este stipulata suma de 4000 ron care trebuie platita in 2 rate 3000 si 1000, si nu sunt precizate nici exact ce lucrari au fost efectuate .Intelegerea noastra a fost verbala, mama a fost cea care ia dat 3000 de ron pentru materiale, banii astia au fost ceruti de el.Problema e ca nu am primit nici macar o lista cu tarifele practicate si ce material s-au utilizat. Avand in vedere ca déjà contractual e semnata si banii au fost dati, mai pot face ceva ? Exista din punct de vedere legal ceva ce mi-ar permite sa il trag la raspundere sau macar sa cer o justificare a costurilor? Pe baza informatiilor oferite de el as putea eventual cere o expertiza care sa confirme faptul ca lucrarea a fost supraevaluata?
este libertatea contractuala, unde nu se tine loc de justete, ci de profitabilitate (comercial). exista leziunea - Art. 1222 noul cod civil
Sancţiune
(1) Partea al cărei consimţământ a fost viciat prin leziune poate cere, la alegerea sa, anularea contractului sau reducerea obligaţiilor sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi îndreptăţită.
(2) Cu excepţia cazului prevăzut de Art. 1221 alin. (3), acţiunea în anulare este admisibilă numai dacă leziunea depăşeşte jumătate din valoarea pe care o avea, la momentul încheierii contractului, prestaţia promisă sau executată de partea lezată. Disproporţia trebuie să subziste până la data cererii de anulare.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
Marian Bucur, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zugraveala executata foarte prost c0stel c0stel Buna ziua am si eu o problema cu asociatia de locatari unde lucuiesc - mai exact cu cei care administraza blocul . Povestea suna cam asa : S-au strans ... (vezi toată discuția)
Acizitie publica Blasim Blasim Deschid si eu un subiect, putin complicat deoarece legislatia are foarte multe lacune in acest sens: O societate de stat, pe o perioada de 4 ani scoate la ... (vezi toată discuția)
Autoreceptia ContSters109653 ContSters109653 Stim cu totii ca legea trebuie respectata si nu discutata . Am caz de magazin , la care Garda Financiara a pus sanctiune de 3000 Ron , pentru ca a prins-o ... (vezi toată discuția)