avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - eu sunt obligat sa platesc pentru ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - eu sunt obligat sa platesc pentru toti paratii

Buna ziua, voi incerca sa fiu cat mai succint.
Mama mea a cumparat in 1990 un imobil si terenul aferent, pe care l-a instrainat in 1996. Mama mea a decedat in 2003.
In 2010 imobilul si terenul respectiv a fost supus unui proces de anulare act. La prima instanta, am fost inclus si eu in calitate de mostenitor. Am invocat atat in fond, cat si in apel si recurs, exceptia lipsei cauzei procesuale pasive, dar instanta nu a luat in considerare exceptia invocata de mine. La fond am castigat, dar in apel si recurs am pierdut, fiind obligat sa platim cheltuielile de judecata.
In cauza au fost initial sapte parati, apoi am intrat si eu ca mostenitor al mamei mele, cu cota de 50% din mostenire, impreuna cu sotul mamei mele.
Cheltuielile de judecata sunt de 8796,5 lei. Impartite la sapte, ar veni 1256,64 de parat, iar partea mea este jumatate din aceasta suma, adica 628,32 lei.
Am primit, in 2013, notificare de la creditor sa platesc intreaga suma. Notificarea imi era adresata mie personal si era somat sa platesc 8796,5 cheltuieli de judecata. Nu am dat curs acestei notificari si nu am platit nimic.
Luni, 11 august, am primit o somatie din partea unui executor judecatoresc, in care sunt somat sa platesc in 1 (una) zi suma reprezentand cheltuielile de judecata + cheltuielile de executare. De atunci am incercat sa iau legatura cu biroul executorului judecatoresc, telefonic si prin email, pentru a ne intalni si a lamuri situatia, dar nu mi s-a raspuns la telefon sau la email.
Vreau sa depun contestatie la executare silita. Mentionez ca sunt dispus sa platesc partea mea din cheltuielile de judecata, desi nu am si nici nu am avut nimic de a face cu acel imobil, dar nu sunt de acord sa platesc acea suma monstruoasa pe care mi-o cere executorul judecatoresc in somatie, care este de 15 ori mai mare decat partea care mi-ar reveni mie.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Nicuvarga , utilizator 17:12, 16 Septembrie 2014
Buna ziua,
Legal, puteti fi urmarit pentru intreaga suma...dar daca in dispozitivul sentintei aveti precizat clar ca d-voastra veti plati doar suma de 628,.. lei si nu este precizat nicaieri ca paratii sunt obligati in solidar la plata cheltuielilor de judecata, aveti un mic avantaj care v-ar putea ajuta sa castigati o contestatie la executare.
Ce ar trebui sa faceti cu urgenta: contestatie la executarea silita si cerere de suspendare si totodata o cerere de suspendare provizorie a executarii silite, pana la judecarea cererii de suspendare principala.
Contestatia la executare si cererea de suspendare le faceti impreuna. Atentie! Aveti termen de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de actul de executare. Depuneti cererea la judecatorie. Taxa judiciara de timbru pentru contestatie este de 544,8 lei; la care se adauga taxa judiciara pentru cererea de suspendare 50 lei. Totodata, ca sa vi se admita cererea de suspendare principala dar si cea provizorie va trebui sa consemnati la CEC o cautiune de 879,65 lei. Acesti bani vi se vor restitui daca castigati contestatia. Daca solicitati si intoarcerea executarii silite ar trebui sa mai achitati o taxa de 300 lei.
In acelasi timp, mai faceti o cerere de suspendare provizorie a executarii silite- care se va judeca in regim de urgenta- achitati o taxa judiciara de 50 lei. Aceasta cerere va fi solutionata intr-un termen foarte scurt, cateva zile si se va comunica executorului de urgenta; daca vi se admite, executorul va opri orice forma de executare silita pana la solutionarea cererii de suspendare principala.
Va multumesc pentru raspunsuri. Azi am depus contestatia la executare si am solicitat si asistenta judiciara.
Dar sa stiti ca am ramas cu un gust amar. Adica o primarie poate sa dea in judecata in 2010 o persoana decedata in 2003, pentru un imobil si terenul aferent vandut in 1996, apoi cere cheltuieli de judecata mostenitorilor, instanta obliga paratii la plata cheltuielilor de judecata, fara a mai preciza nimic, executorul judecatoresc trimite aceeasi somatie tuturor paratilor, poate prinde pe vreunul care sa plateasca, apoi acesta sa se intoarca impotriva celorlalti sa incerce sa isi recupereze banii, probabil in 5-6 ani ar putea reusi, daca nu moare intre timp ...

Pe portalul Ministerului Justitiei, asta scrie ca trebuie sa contina o hotarare judecatoreasca despre cheltuielile de judecata:

"Când există mai mulţi reclamanţi sau mai mulţi pârâţi, ei vor
fi obligaţi să plătească cheltuielile de judecată în mod egal,
proporţional sau solidar, potrivit cu interesul ce are fiecare sau după
felul raportului de drept dintre ei."

Instanta nu a tinut cont de nimic, executorul judecatoresc la fel, cred ca nici nu studiat dosarul, dar primaria vrea sa se imbuibe cu bani de la un invalid ca sa construiasca vreun teren de fotbal in panta, un parc in afara localitatii sau un bazin de inot fara apa ...

Contestatia la executare am depus-o, acum Dumnezeu cu mila, ca de la justitie nu mai am nicio speranta.
Sper ca ati depus si cererea de suspendare principala si provizorie pentru ca altfel, daca aveti ceva disponibilitati banesti se vor putea popri sume din conturi si atunci va trebui sa cereti intoarcerea executarii silite in caz de admitere a contestatiei. Succes.
Am rezolvat problema, am stabilit o intalnire la primarie, la serviciul taxe, impozite, executari silite, le-am explicat situatia si am achitat la casierie suma de 628,32 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare socrate111 socrate111 Buna ziua.Am o problema legata de de un proces civil ,ordonanta presedintiala in urma caruia Instanta a obligat paratul in persoana subsemnatului in privinta ... (vezi toată discuția)
Nu e normal să se facă compensări între obligațiile de plată din același dosar, din aceeași hotărâre? doragheta doragheta In perioada 2012-2015 am fost parte intr-un proces de partaj (eu fiind reclamanta). Solutia data de judecatoria Buftea a avut la baza calcule gresite d.p.d.v. ... (vezi toată discuția)
Evacuare Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Cum poate un executor judecatoresc sa execute un singur debitor ce are obligatia impreuna cu alte 16 persoane, de a evacua boxele ce se afla in subsolul ... (vezi toată discuția)