toni_t a scris:
Simt o anumita rautate in postarea ta.
Departe de mine gândul să exprim răutăți aici (sau altundeva) și îmi pare rău dacă s-a interpretat așa.
După cum spuneam, aveți foarte mari șanse de a nu se ține seama de condamnarea aceea.
Totuși, dacă ați pus în discuție acel articol de lege - art. 14 din L 51 / 1995, ar fi bine de știut că așa cum voința legiuitorului a fost ca infracțiunile săvârșite în minoritate să nu poată constitui prim termen pentru recidivă (acesta era rostul pentru care nu se treceau în cazier), iar în noul cod nu se sancționează cu pedepse penale ci cu măsuri educative, tot așa a fost și voința legiuitorului ca în Legea 51 să existe acel art. 14.
Or, L 51 este specială față de Codul penal, ceea ce înseamnă că derogă de la prevederile acestuia.
Deci strict interpretat pe text de lege, legiuitorul a considerat că pentru a fi admisă în profesia de avocat, o persoană trebuie să nu fi suferit condamnări., fără să facă nici o distincție după perioada de timp care a trecut de la condamnare sau după minoritatea infractorului, după intenția sau culpa cu care a fost săvârșită fapta, etc. Dacă vroia să facă asemenea distincții putea foarte bine să o facă, dar nu a făcut-o.
Deci voința legiuitorului în acest caz este clară.
Acuma revenind la speța concretă, așa cum v-a spus și D-l avocat, șansele sunt foarte mari să nu aveți probleme, deoarece „așa e la noi”, cum bine sesiza cineva... :)
Mai sunt avocați condamnați care nu au fost nici măcar suspendați din barou.
Pe de altă parte, după părerea mea nu e corect să susțineți că trebuie tratați exact la fel și cei care au suferit condamanări penale și cei care nu au avut nici o tangență cu legea penală, doar pe considerentul că în anii 90, copiii erau luați de prin cluburi cu poliția.
De ce erau luați unii și alții nu? Poate că cei care nu au fost luați, chiar nu au fost prin cluburi și nu au avut de a face cu vro faptă apropiată de cea prevăzută de legea penală. Ar fi corect să fie tratați la fel cu cei care au suferit condamnări, chiar având în vedere circumstanțele acelor vremuri?
Ca un viitor avocat ar trebui să puteți face această distincție.
După cum spuneam, nimeni nu poate obliga o instituție sau o organizație profesională (mai ales că avem și acea lege 51) să accepte în rândurile sale pe o persoană care a fost condamantă exact la fel ca și pe oricare alta.
Au fost cazuri de candidați admiși la examenul (foarte greu de altfel) de la Academia de Poliție, care după verificările făcute dovedindu-se că au avut condamnări în trecutul lor îndepărtat au fost pur și simplu excluși, explicându-li-se că nu au ce căuta în poliție în această situație.
La fel s-a întâmplat și cu unii dintre cei admiși la INM. E adevărat că apoi s-au judecat, iar unora ICCJ le-a dat dreptate, dar altora nu. Deci, ceea ce ați pus D-voastră în discuție e întradevăr ... discutabil.
Nu se poate merge foarte clar pe ideea că în mod sigur o condamnare din minoritate nu prezintă nici o relevanță în aceaste situații.
Vrând nevrând, acea condamnare există și va exista. Sunt mai puțin importante circumstanțele în care a fost reținută de către instanță în contextul în care art. 14 din L 51 („voința legiuitorului” - așa cum spuneți D-voastră) nu face nici o distincție
În afară de analiza textului de lege supus discuției, restul părerilor exprimate sunt mai mult sau mai puțin pertinente și la obiect.
Oricum eu vă urez sincer succes în profesie (fără urmă de răutate sau ironie) dacă întradevăr aveți de gând să mergeți pe această cale și sper să dobândiți cunoștințele și mai ales experiența de a putea interpreta și aplica realist un text de lege fără alte influențe care sunt bune doar așa, de dragul discuției.