Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cun un sfat lagat de succesiunea dupa bunica.
In 1998 bunica a murit si toti unchii nostri au renuntat la succesiune in favoarea mamei. Doi unchi au renuntat imediat dupa moartea bunicii si un al treilea doi ani mai tarziu. Dupa ce am avut toate renuntarile, parintii nostri au facut succesiunea.
Acum, unchii invoca un presupus testament lasat de bunica pentru a-si revendica pamantul bunicii, la care ei au renuntat. Noi nu stiam ca un astfel de testament exista. Se mai poate invoca testamentul acum, in 2014, la cativa ani dupa ce acestia au facut renuntare la succesiune? Va multumesc, Matei Serban.
Având în vedere prevederile art. 752 din vechiul Cod civil (așa cum corect s-a arătat mai sus, decesul survenind pe vechiul cod), din ceea ce spuneți, legatarii nu ar mai fi în drept să accepte legatul.
Art. 752. - Eredele ce renunta la succesiune poate popri darul, sau a cere legatul ce i s-a facut, in limitele partii disponibile.
Adică dacă legatarul renunță la moștenire poate cere legatul, dar în cazul în care nu l-a cerut, adică nu a făcut declarația de acceptare a legatului odată cu renunțarea la moștenirea legală, nu mai este în măsură să o facă, cu atât mai mult cu cât în declarația de renunțare se specifică expres că înțelege „să rămână străin de moștenire”.
Cu toate acestea, dacă vă va acționa în judecată, va trebui să vă apărați în cunoștiință de cauză.
Un bun avocat de partea reclamanților nu ar fi exclus să poată obține o repunere în termenul de opțiune pentru legat, mai ales dacă reclamanții invocă faptul că au aflat doar recent de testament.
Testament
coser
Buna ziua,
În ordine cronologica ma aflu în fata a 2 testamente, în favoarea a 2 persoane diferite. Ultimul testament elimina pe primul. S'a dovedit ca ... (vezi toată discuția)