avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Plata in comert international
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Plata in comert international

Am efectuat o plata in avans pe baza unei proforme, comunicand cu fima din China doar prin e-mail. Dupa ce am trimis banii cei de acolo au sustinut ca nu au incasat plata, ca eu am trimis banii unei persoane care le-a spart contul de e-mail si a vorbit cu mine in numele lor, trimitandu-mi datele gresite de transfer al banilor. Este vorba despre o suma mare de bani? Care este legea din care ma pot informa cu privire la situatia in care ma aflu? Cui ma pot adresa si care sunt sansele sa imi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: ContSters327136 , utilizator 17:16, 18 August 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Nu exista un contract. A existat doar conversatia prin e-mail prin care am stabilit ce vreau sa cumpar, ei mi-au trimis proforma in care au specificat termenii si mi-au comunicat contul in care trebuie sa transfer banii. Ulterior, la telefon, mi-au spus ca persoana cu care am comunicat prin e-mail le sparsese contul, corespondase cu mine in numele lor si mi-a conunicat un alt cont, incat banii nu au ajuns la ei.
o.g. 130/2000 (republicata in 2008) cu privire la incheierea contractelor la distanta;
legea 365/2002 priv contractul electronic;
c.civil, art 1186;
pt a recupera banii ar trebui sa va judecati in China, cf legii, adica la locul la care se afla ofertantul; vina e a lor ca le-a fost deturnat contul de e-mail dar pt a dovedi trebuie sa faceti o cerere in justitie;
pt ca pare a fi un ”contract” incheiat in mediul virtual, prin tehnica de comunicare instantaneee, contractul nu se mai numeste ”la distanta” si locul incheierii contractului (necesar a fi stabilit in caz de conflict de legi) este si in acest caz locul unde se afla ofertantul (chinezii); pot fi luate in considerare: domiciliul/sediul; domeniul web; locul unde se afla server-ul; locul de unde se executa contractul...
factura proforma poate constitui dovada acceptarii ofertei facuta de chinezi, urmand sa fie trimisa si factura, document care nu-i tocmai un contract dar e o dovada (alaturi de corespondenta electronica) a relatiei de afaceri/comert si in acest caz;
cred ca sansele de a recupera prejudiciul sunt destul de mici, dar o consultanta cu o persoana specializata in materie ar fi indicata.

~ Conținut șters la cerere ~
erata:
vedeti oug 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, nu og 130 republicata (care-i abrogata) daca nu reprezentati o persoana juridica

Alte discuții în legătură

Cont fals fla98 fla98 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati daca stiti cum se pot recupera banii trimisi intr-un alt cont bancar. Mentionez ca numele beneficiarului si adresa este ... (vezi toată discuția)
Produse comandate si livrate partial Bijou_Nicolae Bijou_Nicolae Buna ziua, În data de 09.01.2020, in calitate de persoană fizica, am comandat prin intermediul e-mail-ului, mai multe produse , de la o societate ... (vezi toată discuția)
Ce legi reglementeaza returul banilor clientilor in comertul online astertix astertix Am achizitionat un produs de la o firma din Bucuresti prin intermediul internetului. In discutia preliminara, pe care o am salvata pe calculator, facandu-se ... (vezi toată discuția)