avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ascensor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ascensor

Avem rugamintea sa ne indrumati pasii pe care putem sa ii urmam pentru achizitionarea unui ascensor la o scara de bloc cu 10 etaje, construit in anii 1989-1991, dotata cu putul liftului, dar care nu a mai fost montat niciodata.
In acesti 23 de ani s-au facut cateva incercari de a cumpara, dar majoritatea proprietarilor de la etajele inferioare nu doresc sa contribuie la plata cumpararii liftului, dar nici nu au fost de acord sa se poata vinde uscatorul care ar fi putut diminua efortul financiar. Acum, suntem cativa proprietari care au imbatranit si au obosit sa urce zilnic atatea etaje si dorim sa achizitionam, efortul nostru financiar este foarte mare si nu facem decat sa respectam proiectul initial al cladirii de locuinte - conf. art 42 din Legea 230/2007, iar daca din nou avem oponenti, ei nu fac decat sa contravina art.12 din Obligatii, lit (a) din HG 158/2007, in care se stipuleaza ca :Niciun proprietar nu poate încalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala al celorlalti proprietari din condominiu
Intrebari firesti:
1).Legal (daca avem astfel de instrumente) cum se paote imparti cota-parte de contributie pt cumparare/ fiecare proprietar/apartament?
2).Cum putem, legal, sa cumparam/investim doar o parte dintre proprietari acest dispozitiv, fara ca cei care nu au platit sa il utilizeze; in fond, este un bun al unei parti, al acelora care au cumparat? Desigur sunt cai de a priva accesul in lift dar sa nu aiba pretentii sa foloseasca ceva ce nu au cumparat?X-(
3). Desigur ca avem cel putin 3 oferte, le prezentam in adunarea generala, se alege oferta cea mai buna si daca unii nu sunt dispusi sa plateasca, se iau declaratii in acest sens: accept sau refuz.
Va multumim anticipat pentru sprijin!
Cu stima EP
ela_popa a scris:
1).Legal (daca avem astfel de instrumente) cum se paote imparti cota-parte de contributie pt cumparare/ fiecare proprietar/apartament?

Costul achizitionarii si punerii in functiune a liftului ca si intretinerea acestuia dupa darea in folosinta, se repartizeaza pe cota parte indiviza de proprietate, adica proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament, indiferent de etaj.
2).Cum putem, legal, sa cumparam/investim doar o parte dintre proprietari acest dispozitiv, fara ca cei care nu au platit sa il utilizeze; in fond, este un bun al unei parti, al acelora care au cumparat? Desigur sunt cai de a priva accesul in lift dar sa nu aiba pretentii sa foloseasca ceva ce nu au cumparat?X-(

Legal trebuie sa contribuie toti si nu numai o parte dintre proprietari. Totusi, de exemplu, proprietarii de la parter ar avea motiv sa nu contribuie si probabil ca o sa-i lasati in pace. Daca nici cei de la etajul 1 nu vor sa participe la costurile cu instalarea liftului, nu puteti sa-i convingeti si va hotarati sa contribuiti numai ceilalti, este posibil din punct de vedere tehnic sa nu aiba acces la lift blocand usa de la etajul 1.
Dar, de la etajul 2 si pana la 10 trebuie sa-i convingeti pe toti sa contribuie. Poate unii nu vor acum, dar vor vinde peste un an, doi si viitorul proprietar vrea lift... Cautati asemenea argumente sa-i convingeti.
Altfel, daca cei care vor acum lift, isi permit din punct de vedere material, ar putea sa plateasca mai mult si prin intermediul asociatiei, pe masura ce vor plati si altii, sa-si recupereze sumele platite suplimentar.


Multumim pt sugestie. Asteptam si alte sugtesii legate de cote-parti costuri. EP
Intrebati la firmele care v-au facut ofertele daca exista posibilitatea montarii de cititor de card.
Daca "da", atunci vor putea avea acces, prin acest card, la folosirea liftului numai cei care au platit montarea si service-ul lunar.
In cazul in care, in timp, vor dori si altii, veti putea recalcula costurile, vor achita partea care le va reveni si care se va imparti proprietarilor initiali si vor capata si ei carduri de acces.
Referitor la variantele de restrictionare utilizare parte comuna,apreciez ca se impune o analiza responsabila,deoarece ,in anumite situatii restrictionarea utilizarii liftului poate genera prejudicii ireversibile
Nu stiu cat de temeinica poate fi apreciata masura interdictiei utilizarii liftului pentru terti,in situatia in care de ex proprietarul de la etajele superioare necesita interventia echipajului medical care bineinteles nu poate interveni in timp util pentru ca nu detine card/cartela de acces lift
@ynocentta,
Insistati pe aceeasi melodie si nu intelegeti nimic. Incerc sa explic.
Chiar daca pentru unii va fi restrictionata folosirea liftului, aceasta se va intampla, logic, dupa punerea in functiune a acestuia. Pentru cei restrictionti (atentie - prin vointa lor), nu se schimba nimic, adica nu au avut lift 23 de ani si nu vor avea nici in urmatoarea perioada.
Cei care salveaza pe cineva "restrictionat sa foloseasca liftul" au salvat si acum 5-10-20 de ani fara lift.
Am vazut si-am participat in cateva cazuri la asemenea interventii si credeti-ma (sau probati daca nu ma credeti) ca targa nu incape in lift iar sicriul nici atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Butonul de la liftul etajului intai lepidusul lepidusul este legal sa se scoata butonul de la lift daca apartamentele de la etajul intai nu platesc curentul pentru lift ? (vezi toată discuția)
Punere in functiune lift bloc nou NicoletaLazar NicoletaLazar Buna ziua! Am cumparat anul trecut un apartament intr-un bloc nou. Imobilul are 5 etaje + mansarda. Ultimele trei sunt trecute in acte 4E+EM+M. In oferta de ... (vezi toată discuția)
Lift rebell_rose rebell_rose Buna ziua, Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea problema: Intr-o asociatie de proprietari ( o singura scara de bloc cu 14 ... (vezi toată discuția)