avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Stimati domni, stimate doamne,

As avea o nelamurire referitoare la indemnizatia de neconcurenta prezenta in Contractul meu Individual de Munca si sper sa ma ajutati dumneavoastra. Si anume la data incheierii CIM s-a introdus si o clauza de neconcurenta, care atrage Automat dupa sine si o indemnizatie de neconcurenta pentru o perioada de 2 ani de la data incetarii relatiilor contractuale. In contractul meu au fost introduse toate cele 5 puncte importante referitoare la aceasta clauza (asa cum sunt ele stipulate in Codul muncii). La respectiva data a incheierii contractului, cuantumul indemnizatiei era corect calculat in legatura cu salariul brut de la acea vreme. Insa, in momentul de fata, salariul meu brut este diferit fata de cel Initial, adica s-a dublat ca si valoare. Intrebarea mea este daca mai este valabil cuantumul indemnizatie inscris in contractul de munca sau angajatorul este obligat sa RECALCULEZE acel cuantum la minim 50% din valoarea mediei salariilor brute pe ultimele 6 luni dinaintea incetarii CIM (asa cum este specificat clar in textul art. 21 din codul muncii)?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
ing. Marco S.
Cel mai recent răspuns: Marco_S , utilizator 19:59, 21 August 2014
Art.21 C.mun.
...
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.

Art. 22 C.mun.
(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.
..

Prin urmare, clauza de neconcurenta nu are cum sa-si produca efecte pe timpul executarii c.i.m.
Buna seara din nou,

Inseamna ca modul cum a "gandit" si a calculat angajatorul la momentul acela salariul meu net este fals, de unde rezulta ca el trebuie (asa cum este specificat in Codul Muncii) sa plateasca indemnizatia de neconcurenta pe o perioada de 2 ani DUPA INCETAREA CIM si la un nivel ASA CUM APARE IN CODUL MUNCII.

In concluzie, el nu ma poate invinui pe mine de nimic in legatura cu acest fapt si nici sa imi ceara restituirea vreunor sume, nu-i adevarat?

O seara minunata va doresc in continuare si va multumesc anticipat.

ing. Marco Stingu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta psilviu psilviu Buna ziua, In contractul individual de munca pe o perioada determinata de 3 luni este stipulata o clauza de neconcurenta formulata astfel: \\"Prin clauza ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta. Cristian Raduta - Birou de Mediator Cristian Raduta - Birou de Mediator Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu un raspuns referitor la clauza de neconcurenta prevazuta de art.21 Codul Muncii. Am intales din cuprinsul codului ca ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta - urgent!!! florimadalina florimadalina Buna ziua stimati juristi / avocati !!! Poate ma ajutati intr-o problema. Cum e cu aceasta clauza de neconcurenta? Am tot citit si rascitit art.21 din CMuncii, ... (vezi toată discuția)