Buna ziua. Daca stie cineva va rog sa-mi raspundeti. In cazul cand o persoana salariata a decedat (59), mai beneficiaza cineva din familia lui de ajutorul de deces de la Casa de pensii ? Sau numai pensionarii beneficiaza de acest ajutor?
Problema mea e urmatoarea : fratele meu a decedat de putin timp. Era angajat la un SRL,firma ce are platite toate darile catre stat la zi.Tatal meu s-a dus la casa de pensii sa ceara acel ajutor de deces,ATENTIE,nu cel de inmormantare,si i s-a spus ca nu poate beneficia pentru ca fratele meu era angajat si este obligatia angajatorului.
Pana la urma cine trebuie sa plateasca ajutorul de inmormantare si cine cel de deces,ca am inteles ca sunt doua lucruri diferite ??? va multumesc
Ajutorul de inmormantare este acelasi lucru cu ajutorul de deces si in cazul fratelui Dv. - Dumnezeu sa-l odihneasca! - ajutorul acesta este dat de angajator, deci de srl-ul unde a lucrat. Specialistii de pe forum va pot spune in ce conditii angajatorul plateste acest ajutor de inmormantare.
De la casa de pensii se obtine acest ajutor numai in cazul decesului pensionarilor.
multumesc elga50 pentru raspunsul prompt,problema e ca primim tot felul de informatii contradictorii de la diversi asa ca ne e greu sa discernem intre ele,mai ales in conditiile unui soc atat de puternic (fratele meu avea 34 de ani)
deci problema e intre noi si angajator,nu mai trebuie sa umblam nicaieri,multumesc inca o data
De ajutor de deces nu beneficiaza doar pensionarii! Ca sa fie foarte clar, de acest ajutor beneficiaza si ceilalti asigurati ai sistemului public.
Aveti, mai jos, prevederea din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000, respectiv cap. D, sectiunea I, art. 1, lit. g).
D. Alte drepturi de asigurări sociale
I. Dispoziţii generale
1. In afară pensiilor asiguraţii din sistemul public au următoarele drepturi de asigurări sociale:
a) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de munca cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afară muncii, boli profesionale şi accidente de munca;
b) indemnizaţie pentru reducerea timpului de munca cu o pătrime din durata normală, indemnizaţie pentru trecerea temporară în alta munca, indemnizaţie pentru carantina;
c) tratament balnear care nu este suportat, potrivit legii, de la asigurările sociale de sănătate;
d) reabilitare profesională;
e) indemnizaţie de maternitate;
f) indemnizaţie pentru creşterea copilului sau îngrijirea copilului bolnav;
g) ajutor de deces.
Duceti-va la Casa de Pensii si dati-le in cap cu art. 126 din Legea 19/2000 si cu Ordinul nr. 340/2001, poate se trezesc din reverie!
Dati-le in cap la figurat, desigur! :)
Multumesc doamna gabriela Pintea,reverie e prea frumos spus,e vorba aici de incompetenta si nepasare,cuvinte des intalnite in caracterizarea functionarilor publici de la noi ! Vom merge maine in audienta la Casa de Pensii desi ma astept la orice ! Insa e vorba de niste drepturi aici care prea des sunt incalcate,m-ar interesa sa aflu daca mai sunt si altii in situatia asta,am impresia ca nu sunt putini ! Seara buna !