avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitatea de codebitor, ce implica?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitatea de codebitor, ce implica?

Am facut un credit pentru apartament inainte cu o luna de casatorie, nealegand momentul cu vreo s3mnificatie, pur si simplu atunci s-a intamplat, acela a fost momentul cand gradul de indatorare al bancii mi-a permis sa fac asta, in 2010. Nu sunt mandra de asta, dar sotul meu isi face probleme in privinta faptului ca nu e trecut in actele casei si nu va avea nici un drept in fata familiei mele (mama, sora, nepotul) daca se va "intampla" ceva cu mine :)
Eu am dedus pe firul logic faptul ca fiind credit platit din banii familiei totul este corect si va avea aceleasi drepturi ca si mine.
Este corecta deductia mea? Ce drept ar putea castiga in plus daca vom solicita bancii sa-l treaca si pe sot ca si coplatitor/codebitor?
Ultima modificare: Duminică, 17 August 2014
angajat001, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:29, 17 August 2014
Numai sora dvs ar mostni daca ar fi in viata la data decesului dvs, insa nu e mostenitor rezervatar, un testament in favoarea sotului o inlatura de la mostenire, ramana doar mama ca mostenitor rezervatar, insa daca nu obiecteaza, toto sotul dvs mosteneste cf testamentului.
Acuma stiti cum e.. nu puteti programa care moare si cand. Poate sotul dvs decedeaza inaintea tuturor.
gi-jane2 a scris:

Numai sora dvs ar mostni daca ar fi in viata la data decesului dvs, insa nu e mostenitor rezervatar, un testament in favoarea sotului o inlatura de la mostenire, ramana doar mama ca mostenitor rezervatar, insa daca nu obiecteaza, toto sotul dvs mosteneste cf testamentului.
Acuma stiti cum e.. nu puteti programa care moare si cand. Poate sotul dvs decedeaza inaintea tuturor.


Multumesc foarte mult, raspunsurile dvs.au fost foarte lamuritoare, si aveti dreptate, nimeni nu poate sti ce va fi... dar pentru linistea sotului meu voi incerca sa cer bancii intocmirea unui act aditional la contractul de credit, prin care va fi si el coplatitor, astfel voi considera ca mi-am facut datoria morala, desi, asa cum spunea un alt utilizator, omul asta plateste ap care nu-i apartine... nu e chiar asa, coplatitor fiind va face dovada platilor, va avea un plus de credibilitate si un caz mai bine sustinut in instanta ("daca..."), unde mai pui ca am facut ctr de credit in 2010, cand lucram la o multinationala, din luna mai anul asta sunt angajata la firma sotului, asta ii poate da dreptul de a cere mai mult decat jumatate din valoarea ap, iarasi daca...va fi un partaj?
dar pentru linistea sotului meu voi incerca sa cer bancii intocmirea unui act aditional la contractul de credit, prin care va fi si el coplatitor,

Cred ca sotul dvs nu e nelinistit ca nu e coplatitor , ci ca nu e si el proprietar.

asta ii poate da dreptul de a cere mai mult decat jumatate din valoarea ap, iarasi daca...va fi un partaj?

Nu va fi partaj daca nu il improprietariti, el va avea doar pretentii in legatura cu banii, sigur ca poate cere o suma prea mare sau mai mare decat i s-ar cuveni, insa instanta decide cat va trebui sa ii dati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)
Testament Dnsa Dnsa Buna ziua,am un apartament dobandit inainte casatoriei.Am decis dupa 12 ani de casatorie sa -l includ pe sotul meu in testamentul incheiat la notar ,in cazul ... (vezi toată discuția)
Testament/situatie familiala emiliapana emiliapana Buna ziua, Parintii mei au fost casatoriti legal si au divortat la 1 an de la nasterea mea. In acel moment s-a facut partajul bunurilor iar eu am fost ... (vezi toată discuția)