avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... oug 119/2007
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

oug 119/2007

Daca s-a admis actiunea pentru somatia de plata,as putea sa nu ma prezint la termen(eu fiind creditorul)?
Precizez ca in cererea adresata instantei de emitere a somatiei de plata am cerut judecarea in lipsa.Cum ma va afecta daca nu ma prezint? Trebuie sa mai fac o adresa prin care sa solicit judecarea in lipsa?
In primul rand, avand in vedere dispozitia legala la care faceti referire, in speta este vorba de ordonanta de plata ci nu de somatie de plata. Cat priveste intrebarea dumneavoastra, in conditiile in care prin cererea de chemare in judecata a-ti solicitat judecarea in lipsa, nu mai este necesar sa mai trimiteti un alt inscris prin care sa solicitati din nou acelasi lucru.
Daca documentele depuse la dosar sunt suficiente pentru instanta ( a-ti facut dovada faptului ca creanta indeplineste conditiile cerute de lege ) si ajunge la concluzia ca cererea dumnevoastra este intemeiata, aceasta urmeaza sa emita ordonanta de plata, chiar daca judecarea cauze s-a facut in lipsa dumneavoastra.
Daca aveti termen in instanta pentru judecarea somatiei de plata, inseamna ca actiunea dvs. nu a fost inca admisa (eventual doar inregistrata).
Daca ati solicitat prin actiune judecarea in lipsa in temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedura civila, atunci instanta va solutiona actiunea si in lipsa partilor. Nu trebuie sa faceti o noua cerere in acest scop.
Este mai prudent totusi sa va prezentati, in situatia in care cealalta parte se prezinta sau depune inscrisuri la dosar, sau in situatia in care instanta are nevoie de lamuriri....sunt multe aspecte care pot aparea pe parcursul unui proces si care pot necesita prezenta dvs sau a avocatului dvs.
Multumesc pentru raspuns.Da, este vorba de ordonanta de plata,am scris somatie pentru ca asa scrie in citatia primita de la judecatorie.Alte documente decat cele depuse la dosar nu mai am,iar procesul fiind in alta localitate, nu as vrea sa ma prezint.Este prima mea cerere depusa la o instanta si sunt un pic nesigura pe ceea ce trebuie sa fac.Am depus copii dupa contract ,dupa facturi si dupa notificarile trimise debitorului. Sper ca sunt suficiente pentru a arata caracterul cert,lichid si exigibil al creantei. Multumesc inca o data pentru raspuns.Orice sfat imi puteti da este bine primit.
Toate inscrisurile trebuie depuse in dublu exemplar (unul pentru instanta si unul pentru a fi comunicat paratului), iar copiile trebuie certificate "conform cu originalul".
De asemenea, mai sunt si alte aspecte care trebuie avute in vedere (persoana care a semnat cererea de emitere a ordonantei de plata sa faca dovada calitatii sale, instanta la care ati introdus actiunea sa fie competenta material si teritorial, actiunea sa fie motivata in fapt si in drept etc etc).
Multa bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa intampla daca nu ma prezint in instanta andriesradu andriesradu ce se intampla daca nu ma prezint in instanta? am depus plangere pentru suspendarea permisului (vezi toată discuția)
Actiune anulare conform og 5/2001! La primul termen la o somatie de plata conform OG 5/2001, mi s-a respins cererea de amanare pentru angajare de aparator. Se poate asa ceva? Poate cineva sa ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu ma prezint la proces? irinaungureanu irinaungureanu am fost citata la tribunal pentru ca nu am achitat la timp doua facturi. ce se intampla daca nu ma prezint la proces? si daca le achit intre timp? (vezi toată discuția)