avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii

Buna ziua!
Urmeaza sa fiu dat in somaj si din cate am inteleds ar trbui sa primesc salarii compensatorii
Din contract reiese ca trebuie sa primesc 2 salarii dar am inteles ca vor sa nu mi le plateasca
Cineva ma sfatuieste sa nu semnez actele decat la primirea banilor.
Puteti sami dati un sfat?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 12:13, 18 Mai 2009
Raspuns.
As face o adresa simpla catre angajator (pe care o in registrez oficial - una la el si una la mine cu numarul de inregistrare dat) si as solicita toate drepturile ce decurg din noua situatie (cea de concediat), inclusiv aceste 2 salarii, cu motivatia in drept, cu mentiunea ca in caz de neprimire, ma adresez tribunalului, fiind un drept ce mi se cuvine pe text de lege (puteti sa o interpretati ca o notificare, cu intentia de a rezolva amiabil diferendul).Si asa nu mai aveti ce pierde, ba din contra o sa cunoasteti pozitia lor oficiala in acest sens.
As fi atent la ce semnez, sa nu mi se puna pe sub nas ca renunt la drepturile materiale ce mi se cuvin (dreptul la 20 zile de preaviz, 2 salarii compensatoare, plata la zi a drepturilor banesti, cota de concediu de odihna in bani).
In caz de raspuns negativ, ma adresez tribunalului (cu curaj si fara rezerve) pt ca este gratis fara taxa de timbru, si exista text de lege ca am acest drept. De vreme ce am acest drept il cer.
Inocentia
Ceea ce ar trebui sa semnati este decizia de concediere (care trebuie a fei cu art. 65(1) in cazul dvs. pentru a putea primi somaj).
Chiar daca nu veti vrea sa o semnati, ea va va fi treimis aprin posta si cu asat angajatorul isi indeplineste obligatia de a va informa.

Obtinerea drepturilor salariale pe care nu vor sa le acorde se poate face prin actionarea in instanta ( este litigiu de munca si sunteti scutit de taxe). Anterior puteti face si o sesizare la ITM privind aceste lucruri. ITM va verifica si va putea da o amenda societatii, veti primi de la IM un raspuns scris la sesizarea dve pe care il puteti folosi in proces cu angajatorul.

ITM nu are cum sa ii oblige sa va plateasca salariile, poate doar sa ii amendeze, de aceea poate este util intai sa faceti o solicitare in scris la angajator pentru plata drepturilor in care sa scrieti ca in caz de neplta va veti adresa ITM. E posibil sa obtineti ce vreti asa, inainte de a aapela la instanta.
Va multumesc mult!
Mult succes! :luck:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nota de lichidare semnata BRANDY_B BRANDY_B Ce poate implica semnarea sau nesemnarea notei de lichidare?Angajatorul spune ca nu are momentan bani pt salarii si restante si nici pentru salariul ... (vezi toată discuția)
Concediere annitha annitha Buna ziua.Am si eu o mare problema si sper ca ma puteti ajuta.Am o colega la munca,lucreaza ca lucrator comercial,firma la care presteaza munca se ocupa cu ... (vezi toată discuția)
Restructurare post 3l3na 3l3na buna ziua, lucrea de un an, iar momentan din cauze economice postul pe care lucrez (secretara)a fost restructurat. stiu caam dreptul la un salar ... (vezi toată discuția)