avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pedeapsa sau prescriere?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pedeapsa sau prescriere?

Salut!

Prezint urmatoarea situatie a varului meu :
- contract de vanzare cumparare de mana a unui teren extravilan , in 2005-2006 ( el spune ca nu a semnat, ca a semnat nevasta). Vânzarea a fost perfectata in instanta.
Intrebari :
1 Daca in 2005-2006 a fost facut un fals ( in sensul ca a semnat nevasta actul de mana ), mai poate face plangere pentru fals si uz de fals sau S-A PRESCRIS ? Care este pedeapsa pentru fals si uz de fals?
2. Daca s-a prescris, mai poate ataca in civil hotararea judec definitiva din 2006?
Mai poate sa recupereze acel teren sau sa-i ceara fostei neveste partea, ca el spune ca nu a primit nimic...

E clar ca banii s-au incasat si au fost folositi pentru familie, chiar daca varul meu o face acum pe nestiutorul... Cred doar ca vrea sa-i faca rau fostei ...
Eu incerc sa-l conving sa-si vada de viata, ca nu e in regula ce vrea sa faca...plus banii cheltuiti, nu stiu daca face terenul ala atatia bani.

Deci , s-a prescris falsul ? Mai poate recupera ceva ?
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
Cristi_Marian2014, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristi_Marian2014 , utilizator 11:08, 19 August 2014
La acea vreme era pana la doi ani.
Daca nu au aparut situatii de intrerupere a cursului prescriptiei, si nu cred ca e cazul aici, atunci s-a prescris in 2011.
La termenele de judecata nu a fost si el citat?
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
AvTudor_com, utilizator
la întrebarea 1 : Nu au fost intreruperi. Deci termenul de prescriere e de 5 ani ? Inteleg ca s-a prescris infractiunea, daca a fost .Deci, in penal nu mai poate face nimic.
Sunt sigur ca a fost citat, dar la acea vreme el nu prea statea in tara, de aceea sunt sigur ca stia...nevasta lui nu ar fi facut ceva daca el nu stia...nu cred ca se pricepea ea...ii era frica de el ca e cam nebun, de asta a si divortat intre timp. Din cate stiu eu, oricum a plecat cu nimic din casnicie, i-a cedat si apartamentul in care stateau, tot de frica lui...
Daca face plangere pentru fals la politie, se mai incepe cercetarea sau se da din prima prescriere ?

pt întrebarea 2 : mai poate recupera ceva de la fosta nevasta in cecea ce priveste terenul , mai poate sa o dea in judecata in civil ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia raspunderii penale Tomy2000 Tomy2000 Buna ziua ! Am urmatoarea situatie: -o infractiune de fals sub semnatura privata facuta in 2005, actul a fost folosit in instanta cam in aceeasi perioada, ... (vezi toată discuția)
Actiune in instanta civila, anulare act Iona35 Iona35 In anul 2005 mama a vandut, impreuna cu tatal meu, un contract de vanzare cumparare de mana pentru un teren extravilan. Pentru ca nu s-a putut perfecta ... (vezi toată discuția)
Inselaciune ? grizzly10 grizzly10 Buna ziua! Un act cu o semnatura falsa, folosit in instanta pentru o hotarare ce tine loc de act autentic, in anul 2006, ramasa definitiva de atunci - se ... (vezi toată discuția)