avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte vatamata in proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte vatamata in proces penal

Buna
Vreau sa ma constitui parte vatamata intr-un proces care vizeaza infractiuni economice.
Am inteles ca pentru a fi parte vatamata trebuie sa depun o plangere penala impotriva faptuitorului. Dupa aceea voi fi chemat sa dau declaratie? Presupunand ca in urma declaratiei mele faptuitorul este trimis in judecata si condamnat, ce trebuie sa fac pentru a imi recupera prejudiciul?

Urmatoarea intrebare vizeaza o problema generala: daca discut cu un avocat fara a avea un contract de reprezentare sau un alt document care sa il oblige la confidentialitate, este el obligat legal sa pastreze discretia in ce priveste conversatia avuta cu el?

Ce pot face pentru a ma asigura ca avocatul cu care ma consult pastreaza confidentialitatea discutiei?
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
ContSters328245, utilizator
Consider ca obligatia pastrarii secretului nu este tinuta de existenta unui contract. Este o obligatie prevazuta de lege.
Daca nu a inceput urmarirea penala depuneti plangere.
Trebuie sa va constituiti parte vatamata si parte civila
Persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală prin fapta penală se numeşte persoană vătămată, astfel, in momentul depunerii plangerii penale capatati aceasta calitate.
Dvs trebuia sa va constituiti parte civila in procesul penal pentru recuperarea prejudiciului produs prin comiterea faptei care face obiectul acţiunii penale.
Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti.
Daca discutati cu un avocat, o puteti face in cadrul unei sedinte de consultatie, dupa incheierea unui contract de asistenta juridica, avocatul este obligat sa asigure confidentialitatea absoluta.
Trebuie sa va constituiti parte vatamata si parte civila

@ av.Tudor:
Potrivit NCPP, victima infractiunii are in procesul penal numai calitatea de persoana vatamata, fiind subiect procesual principal, nu poate sa se constituie parte procesuala-parte vatamata.
Ultima modificare: Marți, 19 August 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Dar se poate inchiea un astfel de contract (initial) doar pentru consultanta juridica?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte civila in proces penal ion73_09 ion73_09 Buna ziua Am rugamintea sa imi dea si mie cineva un sfat! Am avut un contract cu o primarie si dupa semnarea lui am inceput lucrarile si evident platile ... (vezi toată discuția)
Retragere plângere CovaciCovaci CovaciCovaci Va salut domnilor. O problema as avea si eu. Acum 2 luni am fost talharit de bani si bunyri .am fost batut si privat de libertate. Am adus la politie in ... (vezi toată discuția)
Retragerea plangerii penale cristinaeli cristinaeli vreau sa stiu daca se poate si cand se poate retragerea plangerii penale pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie?in cazulin care o retrag, eu pot ... (vezi toată discuția)