Buna seara,
Anul aceasta m-am angajat pe perioada verii la o anumita firma din Bucuresti.
In contractul de munca se mentioneaza faptul ca daca nu stau 2 luni in companie voi plati costurile de training cu valoare de 1300 lei. Desi training-ul a durat 3 zile suma o voi plati.
Cat de legala este aceasta masura ? Poate fi contestata?
Nerespectarea de catre dvs a acelei clauze determina obligarea dvs la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea dvs profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
Suma pe care trebuie să o restituie salariatul cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator.
In regula.
Sa va dau un exemplu daca eu am inceput lucrul pe 1 august si nu voi lucra pana pe 30 septembrie cand expira clauza respectiva atunci voi plati contravaloarea perioadei pe care nu am respectat-o, respectiv restul de 15zile in cazul in care ma voi gandi sa plec pe 15 septembrie.Corect?
Ce mi se pare dubios e ca nu se precizeaza numarul de zile de training si cred ca poate afecta oarecum aceasta clauza, nu?
Va multumesc!
Daca se va ajunge la un conflict de munca, instanta va stabili ca suma pe care trebuie să o restituiti cu titlu de cheltuieli nu trebuie să fie disproporţionată faţă de cheltuielile reale făcute de angajator.
Adica, pentru un curs de 3 zile sa nu se plateasca o suma foarte mare de bani.
N-as vrea sa ajung in instanta pentru asa ceva, dar nici sa platesc suma de 1300lei pentru 3 zile de curs.Mai ales ca salariu e de 1500 de lei.In alta ordinde de idei sa speram ca vom ajunge la o intelegere.
Va multumesc.