avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului de conducere dupa 5 ani ....
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului de conducere dupa 5 ani ....

Buna ziua !

Am cautat, in prelabil, un raspuns la situatia in care ma gasesc, dar nu am putut lega nici unul dintre subiectele de pe acest forum de problema mea.

Situatia la obiect :
- in data de 11.10.2009, am fost surprins de radar cu 164 km/h undeva linga Constanta, in afara localitatii;
- am semnat procesul verbal, am predat permisul, am luat dovada;
- am depus contestatie, cu certificatul de grefa am ridicat permisul;
- procesul s-a derulat in continuare;
- in data de 19.10 2011, instanta mi-a respins plingerea, deci sanctiunea a intrat in efect.

Astazi, adica 20.08.2014, primesc comunicare de la politia rutiera Constanta, prin care mi se aduce la cunostinta ca suspendarea dreptului de a conduce intra in vigoare din data de 11.09.2014.
Sa-mi fie iertata lipsa cunoasterii legislatiei, dar ceva nu e in regula.

Intrebarile mea sint :
- cum este posibil ca sentinta sa fie definitiva in 2011 si sa-mi fie aplicata sanctiunea in 2014 ???
- nu este legal si normal ca sanctiunea sa intre automat in vigoare de la data sentintei, intrucit pina atunci era suspendata, dat fiind procesul pe rol ?

Ce se poate face in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: danciumf , utilizator 23:34, 7 Decembrie 2014
Dacă nu ridicați permisul vă executați sancțiunea respectivă atunci, iar după perioada de suspendare a dreptului de a conduce puteați să conduceți liniștiti indiferent cât timp ar fi durat procesul.

Dacă l-ați rirdicat și ați profitat de suspendarea executării sancțiunii, va trebui să executați acum ceea ce nu ați executat.
E foarte simplu. Se pare că toți cei care au intervenit pe acest topic au înțeles, mai puțin D-voastră. :)

Sancțiunea contravențională poate fi pusă în executare în termenul de prescripție - oricând în termenul de prescripție.

Înțeleg că nu vă convine dar nu înțeleg ce e așa de greu de priceput.
Nu există nici o obligație a organelor de poliție de a vă invita să depuneți permisul atunci când vi se pare D-voastră că ar fi „moral”.

Predarea permisului nu are nici o legătură cu durata procesului.
Dacă printre atâtea „griji” ați avut totuși timp să megeți și să luați certificat de grefă iar apoi să mergeți cu el la poliție pentru a vă ridica permisul, ar fi fost normal și să-l predați după proces.

Dacă ați fost și prin alte țări, poate că ar trebui să știți că legile de la noi sunt mult mai indulgente decât cele de acolo și din acest punct de vedere.

Ar trebui să vă gândiți înainte de a fi așa de revoltat că totuși, ați încălcat legea și ar fi cazul să vă executați sancțiunea. Ați avut atâta timp să o executați de bună voie, iar acum dacă vi se cere să faceți asta sunteți revoltat.

În loc de întrebări retorice, poate ar fi bine să vă întrebați în concret de ce nu ați avut printre alte „griji” și grija de a vă preda permisul în atâta timp.

Atitudinea D-voastră denotă în mod clar intenția de a vă sustrage de la execuarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce.

Puteți să faceți contestații la orice insituție doriți, dar rezultatul acestora este cât se poate de previzibil.
Fiti va rog asa de amabil si spuneti-mi care era limita de viteza legala pe sectorul de drum pe care ati fost inregistrat cu 164 de km/h ? Ce ati invocat in apararea dvs. in contestatia care finalmente v-a fost respinsa ? Multumesc.
Indiferent ce se invocă, dacă limita maximă pe acel sector de drum e depășită cu peste 50 km/h, iar fapta a fost constatată cu mijloace tehnice omologate, existând înregistrarea video la dosar, plângerea este neîntemeiată și va fi respinsă.
Multumesc, insa eram curios sa stiu ce a invocat conducatorul auto in contestatie si va si spun de ce. Cu toate ca admit ca sunt si oameni care conduc in siguranta si la 160-170 km/h, totusi, cand ai fost prins... ai fost prins. Deci ti-ai asumat cel putin acest risc, daca nu si altele. Nu imi dau seama ce poti invoca in apararea ta, incat sa nu devii ridicol in fata judecatorului. Totusi, acele tribunale functioneaza pe bani publici, deloc putini. Daca chiar asa vine fiecare si contesta ca albul nu e alb, in numele accesului la justitie, parca ceva nu e in regula. Zic...
Cei mai mulți invocă, în prima fază, faptul că nu au depășit viteza legală, solicitând poliției să facă dovada vitezei înscrise în procesul verbal.

Apoi după ce li se pun la dispoziție imaginile foto și CD-ul cu imaginile filmate, invocă tot felul de alte neregularități cu privire la întocmirea procesului verbal, cum ar fi: lipsa mențiunilor referitoare la calitatea agentului constatator, lipsa specificării exacte a locului unde s-a petrecut fapta, încheierea procesului verbal în lipsa unui martor asistent, marja de eroare a aparatului radar, etc.
De asemenea se mai invocă lipsa pericolului social concret al faptei solicitându-se înlocuirea amenzii cu avertisment.

Bineînțeles, mai sunt și unii mai responsabili care după ce văd dovezile furnizate de poliție își retrag plângerea acceptând sancțiunea dispusă.

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere dupa 3 ani! Route66 Route66 Buna ziua, Cum scriam in titlu, iata ca se poate in Ro, politia rutiera \"descopera\" un proces-verbal dupa 3 ani si ma instiinteaza ca mi se suspenda dreptul ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie suspendare permis viosebi viosebi Stimati domni, Pe la sfarsitul anului 2013 am intrat in oras cu viteza f mare, m-a oprit radarul, mi-au luat permisul pt 3 luni si dat amenda. Am facut ... (vezi toată discuția)
Prelungirea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce pellyx31 pellyx31 mi-a fost suspendat permisul pe 30 de zile , am facut contestatie s-a judecat si s-a dat o hotarire definitiva si irevocabila pe 9 feb . im martie ma cheama la ... (vezi toată discuția)