avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati asociatii de proprietari

Cu cat timp retroactiv se pot incasa de catre asociatie penalitati neachitate de proprietari la restante achitate de proprietari la cheltuielile comune ?Adica sau platit restantele dar nu si penalitatile aferente lor.(Ex.daca in anul 2012 au existat 2 luni de restanta se pot incasa acum, 2014,penalitati pentru strict acele 2 luni ?)
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:18, 24 August 2014
In cazul debitelor neachitate in termenul stabilit,este o incalcare a dispozitiei in vigoare,
referitoare la ordinea de stingere a datoriilor,,practica intalnita de plata partiala
Chiar da aproprietarul achita suma de baza,in evidenta asociatiei de proprietari raman penalitatile aplicate care reprezinta la randul lor sume neachitate in termenul stabilit
Daca in 2012 au existat sume cu titlu de restanta neachitate in termenul stabilit,asociatia de proprietari,in temeiul disp L nr 230/2007
Art. 49
(la data 21-Jan-2008 Art. 49 din capitolul VI reglementat de Art. 25 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice
sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de
0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile
care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi
suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,
afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitătilor de întârziere vor face obiectul fondului
de penalităti al asociatiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor
impuse asociatiei de proprietari de către terti şi pentru cheltuieli cu reparatiile asupra
proprietătii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
poate aplica penalitati
Chiar daca au existat in 2012 2 luni de restanta,dupa trecerea termenului legal stabilit asociatia de proprietari are dreptul sa aplice penalitati
Da se poate, 3 ani in urma se merge. Achitarea debitului principal, in cazul acesta cotele restante de intretinere nu stinge obligatia de plata a penalitatilor.
CristinaPaisa a scris:

Da se poate, 3 ani in urma se merge.


Atentie sorita cu invocarea termenului de 3 ani,sub aspectul invocarii termenului de prescriptie
In cazul asociatiilor de proprietri,numai instanta de judecata,analizand actiunea si probele administrate se poate pronunta asupra operarii termenului de prescriptie
Termenul general de prescriptie al unei datorii este de 3 ani, conform disp in vigoare
Cu toate acestea precriptia dreptului nu functioneaza pe deplin drept, de la sine, prescriptia poate fi opusa numai in prima instanta, prin intampinare sau, in lipsa invocarii, cel mai tarziu la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate,
Prescriptia poate fi invocata in conditiile in care asociatia de proprietari nu a desfasurat demersuri pentru recuperare sume neachitate,ori asociatia de proprietari lunar prin lista de intretinere afisaza si informeaza proprietarul de existenta debitului
Daca asociatia de proprietari introduce drept proba si somatie sau notificare,proprietarul nu mai este indreptatit sa invoce prescriptia

Ceea ce spuneti dvs. este aplicabil oricarui debit. Nu vad de ce ar opera numai in cazul asociatiei de proprietari.
In plus, termenul de prescriptie este de domeniul dreptului civil, pe cand invocarea exceptiei prescriptiei apartine procedurii civile.
runner27 a scris:
Cu cat timp retroactiv se pot incasa de catre asociatie penalitati neachitate de proprietari la restante achitate de proprietari la cheltuielile comune ?Adica sau platit restantele dar nu si penalitatile aferente lor.(Ex.daca in anul 2012 au existat 2 luni de restanta se pot incasa acum, 2014,penalitati pentru strict acele 2 luni ?)

Intrebarile sunt gresit formulate dar intelegem ca cineva are penalizari neachitate pentru anul 2012 cand erau si restante pentru doua luni, restante ce au fost achitate. Ne intreaba daca acum, in 2014, se poate incasa aceasta suma ce reprezinta penlizari.
Dupa cum formuleaza intrebarea, se pare ca este pusa de cel care incaseaza si nu de cel care plateste. Asadar administratorul asociatiei ne intreaba daca poate sa incaseze. Pai cum sa nu poata!? Sa ia banii, sa intocmeasca chitanta ca la orice alta incasare si sa inregistreze in registrul de casa.
@Cristina Paisa,
Ati mai postat pe aceasta tema si insistati sa sustineti ca debitele mai vechi de 3 ani ar fi prescrise. Acum ca argument spuneti ca:
..termenul de prescriptie este de domeniul dreptului civil, pe cand invocarea exceptiei prescriptiei apartine procedurii civile.

Am mai explicat ca nu este adevarat ca un debit se prescrie si de ce dar probabil ca nu cititi.
Conform codului civil pe care-l invocati, acel termen general de 3 ani se refera la prescrierea dreptului la actiune si nu la prescrierea debitului.
Iar, asa cum amintiti, prin trimiterea la procedura civila, in cardul procesului, in instanta, debitorul poate invoca exceptia prescriptiei iar judecatorul, tinand cont de sustinerea partii adverse, de dovezi... poate respinge sau nu exceptia.
Asadar un debit mai vechi de 3 ani nu este prescris de la sine sau din oficiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stingerea penalizarilor la intretinere ibolyab ibolyab Din data de 2010 pana in 2013 am acumulat 800 ron penalizare la intretinere .In data de 2013 am achitat restanta dar penalizarea a ramas .In curul anului 2013 ... (vezi toată discuția)
Penalitati facturi caldura ion damaschin ion damaschin Buna ziua, O asociatie datoreaza catre societatea furnizoare de utilitati o suma de bani destul de mare provenita din anul 2003. In 2009 aceasta firma a ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorii intretinere teisoara teisoara Buna ziua, va rog daca se poate un raspuns cu privire la faptul ca datoriile restante mai vechi de trei ani si pt.care nu s-a incercat recuperarea lor se ... (vezi toată discuția)