avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Judecata

Buna ziua.

Prietena mea lucreaza intr-un magazin de electrocasnice...foarte renumit la noi.
Problema este urmatoarea:
Anul trecut in Decembrie 2013,la o tranzactie pe televizor s-a descoperit dupa ziua in curs sau dupa cateva zile,nu mai stiu exact ca acea tranzactie nu s-a efectuat, cumparatorul a platit cu cardul.
Toate bune si frumoase,ca se rezolva, ca nu e vina prietenei mele.Acum in Luna August 2014, dupa 8 luni, angajatorul ii face dispozitie de plata pentru acesti bani..cam 17 milioane si ca daca nu semneaza dispozitia `rugata prietenos` ca o sa fie actionata in judecata,ca este caz penal si o sa aiba cazier si viata o sa ii fie schimbata cu acest fapt..nu in bine, si ca impreuna cu toate cheltuielile de judecata in caz ca firma o sa castige procesul + suma de pe tranzactie o sa depaseasca minim 4000 lei, ca o sa le platim si lor avocaul si tot.
Acum, chestia este urmatoarea...momentan nu au facut nici o dovada clara ca este vina ei, nu documente de la banca,nu nimic, ei spun ca pe settlement nu apare nimic,dar nici nu aduc nici o dovada..doar este rugata prietenos..
Motivarea lor ar fi ca..prietena mea a tras cardul prea repede si nu s-a efectuat tranzactia...
Oricum toate bonurile de la casa dupa incheierea zilei sun lipite cu capse de foi A4, puteau foarte usor sa rupa bonul de pe foaia A4 de unde era lipit si sa o bage pe ea..nevinovata
Putea sa fie vorba de o defectiune la POS-ul la care s-a efectuat tranzactia.
Intrebarile ar fi..:
Chiar este caz penal daca este daca in judecata si castiga firma ?
Cum pot demonstra ei ca prietena mea este vinovata 100% si nu poate fi vorba de o defectiune, etc si decat sa plateasca ei, sa o puna pe ea?
Trebuie sa fie prezenta cand este citata la judecator sau poate fi doar avocatul?
Daca firma are castig de cauza, suma in total cu cheltuielile de judecata + suma care ar datora=o de 17 milioane ar sari in total peste 4000 lei?
Cum s-a inchis anul fiscal 2013 cu acea pierdere si tocmai acum, dupa 8 luni este trasa la raspundere?
Chiar daca aduc dovada ( desi nu vad cum ) ca acea tranzactie nu a fost incheiata,este normal sa plateasca ea, sau cea care a inchis anul fiscal aiurea?
Care ar fi sfaturile dumneavoastra in legatura cu acest subiect?
Stiu ca sunt multe intrebari dar rog seriozitate maxima daca doreste cineva sa ma ajute si sa fie cat mai explicit.
Multumesc, o zi buna.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 01:54, 24 August 2014
Eu văd altfel problema:
Un televizor nu este o gumă de mestecat sau un pix; televizorul este un obiect cu folosinţă îndelungată, care are garanţie. Garanţia se eliberează nominal, se trece data, nu ştiu dacă şi documentul de plată.
Cumpărătorul poate fi contactat dacă nu a plătit, pe factură se trece de obicei şi CNP-ul cumpărătorului, şi adresa.
Mai ales dacă a plătit cu cardul, există extrase de cont doveditoare.
Dacă cumpărătorul susţine că a plătit cash, trebuia să se sesizeze lipsa în casă chiar în ziua achiziţiei.
Oricum, cumpărătorul trebuie tras la răspundere, nu casiera care a urmat procedura standard la plata cu cardul.
Este posibil să fi fost un card fals.
Martonze a scris:

Oricum, cumpărătorul trebuie tras la răspundere, nu casiera care a urmat procedura standard la plata cu cardul.


Inedit punct de vedere...
Ca fapt divers.
Am retras de la ATM jumatate din suma, mi-am facut cumparaturile cu cash, dar mai aveam ceva de cumparat. La interval de vreo ora, dorind sa cumpar altceva dintr-un hipermarket, mi-am verificat cardul si nu se operase retragerea sumei. Ce ma faceam daca nu eram corecta si profitam de aceasta situatie sau nu observam? Cumparam fara sa platesc prin card.
Normal ca se observa "greseala" mai tarziu, dar pana una-alta, eu cumparam produsele.
Nu este exclus ca acel "cumparator" sa fi procedat in acest mod.
Stimate domn consilier juridic, când cumperi cu cardul, nu se eliberează bonul de casă până cititorul de card nu confirmă acoperirea sumei cumpărăturilor; dacă totuşi banii nu au intrat în contul vânzătorului, este o problemă a băncii sau a cumpărătorului care a plătit cu un card fals.
Mai departe, orice magazin este obligat, prin lege, să întocmească raportul zilnic de gestiune, în care se înregistrează toate lintrările şi ieşirile din gestiune, este uşor de verificat dacă în ziua respectivă, documentele ataşate raportului de gestiune, însumate, corespund valoric cu cifra înregistrată.
Dacă bonul a fost sustras de cineva, se constată tocmai din diferenţa dintre înregistrare şi totalul ieşirilor de pe bonurile de casă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Martonze, utilizator
Martonze, se poate elibera chitanta chiar daca acel card nu este fals. Depinde de cat de repede opereaza banca retragerile. Cel putin eu am ramas muta cand am observat ca nu se operase retragerea, am amanat cumparaturile pentru a doua zi (fiind weekend, nu ma puteam adresa bancii). Din moment ce in cont imi aparea suma totala (fara a se opera retragerea), puteam sa cumpar. Normal ca se observa, dar era prea tarziu pentru aceasta. Eu deja puteam sa fac cumparaturile, iar daca eram de rea-credinta si aveam bani in cont de un tv, il luam si gata.

Alte discuții în legătură

Plati card mutzunake mutzunake Buna Ziua, Am un card de debit pe firma , cu care platesc diverse cumparaturi , gen Billa, Selgros , masa servita . La fiecare plata cu cardul pe langa ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea de numerar din bancomat ibmoldovan ibmoldovan Buna ziua. In anul 2012, luna Martie am dorit sa retrag de pe cardul personal suma de 3500 lei. Din nefericire, banca care mi-a emis cardul nu mai exista in ... (vezi toată discuția)
Frauda la card.... silviana26 silviana26 Poate sa ma ajute cineva cu privire la aceasta situatie? In septembrie am cumparat de la Media Galaxy un uscator de par, am vrut initial sa-l platesc cu cardul ... (vezi toată discuția)