avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Judecata

Buna ziua.

Prietena mea lucreaza intr-un magazin de electrocasnice...foarte renumit la noi.
Problema este urmatoarea:
Anul trecut in Decembrie 2013,la o tranzactie pe televizor s-a descoperit dupa ziua in curs sau dupa cateva zile,nu mai stiu exact ca acea tranzactie nu s-a efectuat, cumparatorul a platit cu cardul.
Toate bune si frumoase,ca se rezolva, ca nu e vina prietenei mele.Acum in Luna August 2014, dupa 8 luni, angajatorul ii face dispozitie de plata pentru acesti bani..cam 17 milioane si ca daca nu semneaza dispozitia `rugata prietenos` ca o sa fie actionata in judecata,ca este caz penal si o sa aiba cazier si viata o sa ii fie schimbata cu acest fapt..nu in bine, si ca impreuna cu toate cheltuielile de judecata in caz ca firma o sa castige procesul + suma de pe tranzactie o sa depaseasca minim 4000 lei, ca o sa le platim si lor avocaul si tot.
Acum, chestia este urmatoarea...momentan nu au facut nici o dovada clara ca este vina ei, nu documente de la banca,nu nimic, ei spun ca pe settlement nu apare nimic,dar nici nu aduc nici o dovada..doar este rugata prietenos..
Motivarea lor ar fi ca..prietena mea a tras cardul prea repede si nu s-a efectuat tranzactia...
Oricum toate bonurile de la casa dupa incheierea zilei sun lipite cu capse de foi A4, puteau foarte usor sa rupa bonul de pe foaia A4 de unde era lipit si sa o bage pe ea..nevinovata
Putea sa fie vorba de o defectiune la POS-ul la care s-a efectuat tranzactia.
Intrebarile ar fi..:
Chiar este caz penal daca este daca in judecata si castiga firma ?
Cum pot demonstra ei ca prietena mea este vinovata 100% si nu poate fi vorba de o defectiune, etc si decat sa plateasca ei, sa o puna pe ea?
Trebuie sa fie prezenta cand este citata la judecator sau poate fi doar avocatul?
Daca firma are castig de cauza, suma in total cu cheltuielile de judecata + suma care ar datora=o de 17 milioane ar sari in total peste 4000 lei?
Cum s-a inchis anul fiscal 2013 cu acea pierdere si tocmai acum, dupa 8 luni este trasa la raspundere?
Chiar daca aduc dovada ( desi nu vad cum ) ca acea tranzactie nu a fost incheiata,este normal sa plateasca ea, sau cea care a inchis anul fiscal aiurea?
Care ar fi sfaturile dumneavoastra in legatura cu acest subiect?
Stiu ca sunt multe intrebari dar rog seriozitate maxima daca doreste cineva sa ma ajute si sa fie cat mai explicit.
Multumesc, o zi buna.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 01:54, 24 August 2014
tarkan, ai dreptate, dar, în acest caz, cumpărătorul poate fi acuzat de înşelăciune, nu casiera În plus, cum am mai scris, cumpărătorul nu este un anonim, chiar dacă nu şi-a luat certificatul de garanţie, cardul acela are număr şi titular.
Pana una-alta, firma incearca sa isi recupereze paguba direct de la casier.
"Daca bonul a fost sustras de cineva"... Exact.
Dar daca patronul stia de aceasta "neregula" gen cum am patit eu cu neoperarea in cont a retragerii, iar cumparatorul era o cunostinta a sa?
Tranzactia se putea face la interval de cateva minute sau o ora, dupa ce isi "golise" contul de suma respectiva, banca neoperand la timp.
Sau cumparatorul a stiut de aceasta "scapare" a bancii, a avut in cont acea suma, a retras-o de la ATM, apoi, la interval de cateva minute a "cumparat" televizorul, pacalind astfel casierul.
Cum ai spus, cumparatorul ar trebui "puricat", dar pana atunci patronul considera ca banii trebuiesc de la casier, fara a "deranja" cumparatorul.
Foarte ciudata situatia, intradevar, iar daca acel casier stie ca nu a gresit, nu trebuie sa se sperie de un eventual proces, chiar si penal si nu trebuie sa accepte sa i se impute paguba.

tarkan a scris:

Foarte ciudata situatia, intradevar, iar daca acel casier stie ca nu a gresit, nu trebuie sa se sperie de un eventual proces, chiar si penal si nu trebuie sa accepte sa i se impute paguba.


Subscriu si mai adaug ca cumparatorul ar trebui sa fie ultimul care sa fie "puricat", iar daca - totusi - este nevoie de acest lucru, asta ar putea face doar organele de resort si nu firma.
Personal am patit urmatorul lucru: am platit cu cardul si, apoi, imediat am scos niste bani de la bancomat. Ulterior m-am trezit ca nu am bani in cont. Mergand la banca am vazut pe extrasul de cont ca tranzactia de la magazin s-a inregistrat la cateva zile dupa data reala.
Cred ca daca goleam cardul de tot aparea o situatie ca cea descrisa mai sus; vina fiind a magazinului si a bancii pentru ca nu au inregistrat tranzactia imediat.
Stiu ca unele sisteme de POS-uri pot descarca tranzactiile ulterior, initial cerand de la banca doar confirmarea existentei sumei in cont.

Ma gandesc ca aici s-a putut intampla ceva similar: omul a retras bani de la ATM dupa cumparare si soldul ramas nu a acoperit costul televizoriul iar tranzactia a ramas suspendata.
Ulterior, cand au intrat bani in cont s-a efectuat tranzactia dar patronul, care anuntase deja casiera de problema a tacut si a pus problema pe tapet dupa plecarea din firma cand nu mai poate verifica nimic.

Cereti-le dovezi clare inainte de a semna un anajament de plata.
Deci a doua persoana care confirma ca nu se opereaza imediat retragerile din cont.
De ce sa suporte casierul aceasta "gaura", daca soldul a fost confirmat?
Si de ce sa nu se ajunga si la "puricatul" cumparatorului, care putea sa abuzeze de aceasta situatie?
Se va raspunde probabil ca paguba trebuie recuperata intai de la casier, dar cu ce a fost vinovat daca a primit confirmarea ca exista acei bani in cont?
V-am zis, si eu am patit ceva de acest gen, sa retrag o parte din bani, urmand sa achit altceva cu cardul, dar am verificat inainte soldul (asa, aiurea, schimband traseul) si am renuntat sa mai fac cumparaturile respective sau sa retrag bani pana a doua zi cand am verficat iar si s-a reglat situatia.
Dar daca abuzam de acei bani? Pacaleam casiera. Ca eram prinsa mai tarziu, eram. Pana una alta, paguba era produsa.
İnclin sa cred ca banii au intrat ulterior, iar patronul sau contabilul au stiut de acest fapt.

Alte discuții în legătură

Plati card mutzunake mutzunake Buna Ziua, Am un card de debit pe firma , cu care platesc diverse cumparaturi , gen Billa, Selgros , masa servita . La fiecare plata cu cardul pe langa ... (vezi toată discuția)
Problema la retragerea de numerar din bancomat ibmoldovan ibmoldovan Buna ziua. In anul 2012, luna Martie am dorit sa retrag de pe cardul personal suma de 3500 lei. Din nefericire, banca care mi-a emis cardul nu mai exista in ... (vezi toată discuția)
Frauda la card.... silviana26 silviana26 Poate sa ma ajute cineva cu privire la aceasta situatie? In septembrie am cumparat de la Media Galaxy un uscator de par, am vrut initial sa-l platesc cu cardul ... (vezi toată discuția)