avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum AvocatNet Italia Legislatia muncii si probleme ... Rezolvare reclamatie (Italia)
Discuție deschisă în Legislatia muncii si probleme conexe

Rezolvare reclamatie (Italia)

Ma adresez dumneavoastra deoarece sunt un roman plecat in Italia, ca multi altii, si ca multi altii ma vad luat in ras de legile acestui stat. Efectiv nimeni nu-si da interesul in a imi spune unde sa merg si ce trebuie sa fac pentru a rezolva aceasta problema de incalcare clara a demnitatii si a multor altor drepturi in domeniul muncii. Va scriu dumneavoastra ca ultima instanta dorind sa pot rezolva o data pentru totdeauna situatia care implica o anumita firma de acolo. Am lucrat timp de 7 ani de zile in cadrul unei brutarii in regiunea Arezzo, din Italia. La data de 7 martie 2014 am fost nevoit sa-mi depun demisia, intrucat m-am vazut pus in fata a prea multe probleme care necesitau o rezolvare. Conditiile de munca erau insalubre, desi vorbim depre o brutarie, in care nu ar trebui sa existe nici macar ideea de mizerie, gandaci, sobolani sau mucegai. Salariul nu imi era dat la timp, ba chiar cu o mare intarziere, iar cel ce se numeste ‘’al 13-lea salariu’’, spre exemplu, mi-a fost dat cu o intarziere de un an de zile, si asta cu multe insistente din partea mea, si mai mult decat atat nici concediul nu mi se acorda pentru ca exista mereu explicatia din partea patronului ca ‘’este prea mult de munca’’. Se adauga faptul ca aveam un contract care prevedea lucrul pe durata zilei, iar eu munceam, pentru ca asa mi se impunea, de la ora 10 seara la ora 4 sau 5 dimineata, fara sa fie inclus vreun spor de noapte sau altceva in acest sens. Din start contractul, sau mai multe prevederi ale lui au fost incalcate. Apoi din luna martie pana in iunie am fost amagit ca imi va fi platit acel TFR , ceea ce inseamna lichidarea de sfarsit de contract pentru toti acei 7 ani de munca, dar dupa multe tratative s-a ajuns la un acord intre un reprezentant al sindicatului si un reprezentant al firmei la care am lucrat. In acel acord era specificat clar ca plata acelui TFR se va face in 8 transe egale prin ordin de plata, pe data de 10 a fiecarei luni, bani care desigur ca se lasa asteptati. Luna trecuta, respectiv luna iulie, au fost pusi pe data de 16, cu o intarziere de 6 zile, iar luna asta din nou, aceeasi problema, sunt deja 11 zile de intarziere. Din nou, acordul nu este respectat iar dreptul meu la ceea ce mi se cuvine in conditiile prevazute de lege, din nou incalcat. Specific ca acel acord prevede faptul ca daca nu se va respecta termenul de 10 al fiecarei luni, suma va trebui restituita in totalitate. Deoarece autoritatile italiene nu par a fi deloc interesate, intrucat am trimis plangere si la Inspectoratul teritorial de munca din acea regiune, cel de la sindicat se comporta de parca nu s-ar ocupa cu asa ceva, in ideea de a ma face sa renunt, ma vad in imposibilitatea de a face ceva, si cum nimeni se pare ca nu poate face nimic, ajung la dumneavoastra pentru a va cere ajutorul pentru a solutiona aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 24 Septembrie 2018
Am inteles, va multumesc. O zi buna.
Am lucrat in Italia cu contract de munca si nu am fost platit


Sergiu1997 a scris:

Am lucrat in Italia cu contract de munca si nu am fost platit ce pot sa fac


"În Italia, conflictele individuale de muncă sunt reglementate la nivel general de Legea 553/1973 privind conflictele individuale de muncă şi conflictele din domeniul protecţiei sociale, Decretul
Legislativ nr. 124/2004 privind raţionalizarea funcţiilor de inspecţia muncii, Legea nr. 183/2010 privind reforma din domeniul muncii, Legea nr. 92/2012 privind reforma pieţei muncii într-o perspectivă de creştere, precum şi de Codul de procedură civilă (art. 409, 410, 412, 413, 415 etc.), iar în detaliu de contractele colective de muncă încheiate de organizaţiile patronale şi sindicale reprezentative, valabile pentru fiecare sector de activitate sau la nivel teritorial / de societate.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 183/2010, lucrătorii se pot adresa direct instanţei de judecată pentru a intenta proces împotriva angajatorului, în vederea recunoaşterii şi acordării
drepturilor cuvenite. Excepţie de la această regulă fac contactele de muncă autentificate, în cazul cărora este obligatorie parcurgerea tentativei de conciliere în faţa comisiei care a autentificat respectivul contract de muncă.
Înainte de a se adresa instanţei, lucrătorul are posibilitatea de a recurge la forma de soluţionare a litigiului pe cale amiabilă pe care o consideră cea mai potrivită, în mod direct sau cu ajutorul unei
organizaţii sindicale, putând opta pentru realizarea:
-Tentativei de conciliere în faţa Comisiei de Conciliere din cadrul Direcţiei Teritoriale de Muncă;
- Tentativei de conciliere sindicală
- Arbitrajului :
o Arbitraj realizat de către Comisia de Conciliere din cadrul Direcţiei Teritoriale de Muncă,
o Arbitraj prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă,
o Colegiul de conciliere şi arbitraj pe cale amiabilă,
o Clauza de arbitraj.
- Tentativei de conciliere efectuate în cadrul Comisiei de Autentificare a Contractelor de Muncă;
- Concilierii monocratice.

Coordonatele Direcţiilor Teritoriale de Muncă sunt publicate pe pagina de internet a Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale din Italia"
([ link extern ] /)
([ link extern ] )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi recuperez tfr dupa ce am lucrat 6 ani in italia la aceeasi coperativa ? 21elena21 21elena21 In anul 2009 septembrie am inceput sa lucrez in Italia la o coperativa agricola cu contract pe perioada determinata . Primul contract a fost pe 5 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Recuperere salariala roninfull roninfull buna seara, am lucrat in italia in ultimi 4 ani in regula si la sfarsitul anului 2013 angajatorul nu a mai vrut sa plateasca ultimu salariu pe motiv ca are ... (vezi toată discuția)