avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... SRL neplatitor TVA: Obligatie inregistrare in Reg. Op. ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

SRL neplatitor TVA: Obligatie inregistrare in Reg. Op. Intracomunitari

Buna Ziua,

Din cate am inteles din discutiile pe diverse forumuri, o societate SRL (vanzare de licente IT) care aplica scutirea de TVA conf. art. 152 Cod Fiscal (vanzari sub plafonul de 220.000 RON) are obligatia de inscriere in ROI, daca livreaza servicii catre clienti din tari Europene (altele decat Romania), chiar daca NU realizeaza achizitii intracomunitare.

Am rugamintea sa ma ajutati sa gasesc articolul (sau succesiunea de articole) din legislatia din Romania care specifica aceasta obligatie de inscriere in ROI a societatilor scutite de TVA, in cazul prestearii de servicii catre clienti din Europa; dupa aprox. 3 ore de cautare, nu am reusit sa gasesc aceste articole.#-o

Multumesc anticipat,
Gabriel
Cel mai recent răspuns: gabriel999 , utilizator 03:44, 30 Septembrie 2014
Da, dar DOAR DACA partenerul nu are cod de tva valid in vies.
Si locul prestarii de serviciu este tara clientului cf cu punctul (c).
Uf! Iar devine "nebulos". Eu intelesesem ca pentru prestarea de servicii de catre un SRL catre orice client European din afara Romaniei care nu are cod VIES, locul prestarii se considera Romania, conf. Art. 133 (3), iar in acest caz, SRL ar avea scutire TVA (TVA zero pe factura), conform art. 152 (1). SRL ar folosi la facturare codul fiscal (nu codul VIES).

In cazul in care acel client ar avea cod VIES, atunci ar fi "taxare inversa", deci, din nou, TVA zero pe factura - doar mentionarea textului "taxare inversa". SRL ar folosi la facturare codul VIES.

Haideti sa incercam sa judecam invers: Care este situatia in care o SRL care beneficiaza de scutire TVA conf. art. 152 (1), are obligatia de a emite factura cu TVA (deci, sa plateasca TVA) si care ar fi articolul (articolele) care prevad aceasta situatie?

Multumesc,
Toate cele bune
Pt astfel de servicii, in nici un caz. Pt altele, sunt situatii ( gen constructii, etc).

Pe scurt:
Vindeti intern ( PF, PJ platitoare sau neplatitoare de tva) sau in UE catre PF sau PJ neplatitoare de tva : atunci nu va trebuie acel cod de tva de la fisc deci facturati pe codul fiscal de la registru.
Vindeti catre UE - PJ cu cod valid vies: Va trebuie acel cod de tva de la fisc ca sa facturati cu taxare inversa. El face taxare inversa la el in tara.
Multumesc pentru raspunsuri,

Toate cele bune,
Gabriel

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii electronice - factura ue, scutire forme mici gabriel999 gabriel999 Buna seara si La Multi Ani! Conform ultimelor modificari ale Codului fiscal, inteleg ca scutirea TVA - art. 152 - pentru o firma mica inregistrata in ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Neplatitor tva: livrari servicii ro, ue, non ue gabriel999 gabriel999 Buna ziua, As fi interesat sa clarific urmatoarele trei aspecte legate de vanzarile de servicii IT prin download de pe site, prestate din Romania in tari UE ... (vezi toată discuția)