avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recuperare Bani( Plata Nedatorata)
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recuperare Bani( Plata Nedatorata)

Buna ziua,
Acum cateva luni am infiintat un srl cu obiect de activitate productie produse panificatie, cum nu aveam un spatiu de productie am inchiriat unul de la un bun " CRESTIN".
Fiind productie aveam nevoie de utilitati si in special de gaz, domnul propietar ne duse cu presu ba ca are ba ca nare retea de alimentare cu gaz metan trasa si constatam cu stupuarea intr-un final ca nu are dar ne garanteaza ca va face tot posibilul sa o traga cat mai repede.
Ca sa fiu mai scurt si la obiect: trec 5 luni in care platim 600.000.000 mil lei vechi chirie ca in momentul in care i se aproba contractul de executie instalatie gaz sa ne spuna cu seninatate ca nu are bani si ca, chiar daca ar avea el nu ar platii( nota: valoare instalatiei 750.000.000 lei vechi) cu toate ca prin contractul de inchiriere se obliga sa faca acest lucru.
Asa ca neavand ce face si investind inafara de chiria lui platita cele 600 mil in hala inca 2miliarde 300 mil ne punem noi ca baieti cinstiti si darnici ce suntem ( prosti) sa platim facturile emise de catre furnizorul de gaz pentru reteaua facuta.
Acum cateva saptamani tot datorita propietarului firma intrat in procedura de faliment iar noi am solicitat operatorului restituirea banilor achitati, deoarece noi( SC) avem nici un contract incheiat intre noi si antreprenorul instalatiei, nici un raport juridic, nu inregistram nici un debit catre ei pentru ca nua vem cum.
Odata trimisa instiintarea la antreprenor il contacteaza pe propietarul halei si il cheama de urgenta la ei, dorind sa ma informez despre mersul lucrurilor vb cu un domn jurist de acolo care imi spune citez:, " va vom raspunde la solicitare in scris in termenul stabilit de lege, dar stiti ca, chiar daca nu trebuia dumneavoastra asa afaceti plata ati facuto cu buna stiinta, dar poate va inpacati cu propietarul halei si renuntati la solicitare" in concluzie abureala.
Intrebare:
Pot recupera acesti bani, am de recuperat o suma partiala in valoare de 470.000.000 mil lei?
Va multumesc

Ca o continuare a povestii scrisa sus mai am nevoie de sfatul dumneavoastra pentru urmatoarele probleme:

In SC mai sus sunt 2 actionari eu 50% si detin si functia de administrator si o societate comerciala care detine diferenta de 50%, acum povestea sta in felul urmator si e tare complicata:
si reiau putin povestea pentru a avea in fata mai usor toate datele problemei, se infiinteza sc cu domeniu activitate productie panificatie, in iunie 2008 se inchiriaza spatiu de productie( hala ) care trebuia amenajata, banii apentru investitii au fost adusi in firma prin contracte de imprumut( contracte incheiate intre noi actionarii si nu la notariat) iar actionarul persoana juridica a bagat banii in contul firmei infiintate prin transfer bancar conf contarctului de imprumut, eu persoana fizica am bagat banii in sc tot pe baza de contract de imprumut incheiat intre noi partile dar nu au fost trecuti prin cont( greseala mea) au fost bagati direct in casierie si contabilitatea a emis dispozitii de incasare, acum din iunie 2008 incep amenajarile sectiei de productie fiind nevoit sa fac plati mari intro zii cu cumpararea materialelor de constructii cu plata muncitorilor ( vreau sa subliniez ca asociatul meu a cerut sa facem toate amenajarile cu putinta lucrand la negru) am fost nevoit sa scot din cont mai mult de 100 mil asa cum imi permite legea si ca sa pot face acest lucru am fost nevoit sa ma duc cu contractul meu de imprumut la banca iar din banii aflati in cont banca sa imi semneze si stampileze contractul ca o restituire partiala de imprumut lucru facut si asa am putut platii toate lucrarile acum toate aceste operatii au fost inregistrate corect in contabilitate, la sfarsitul lunii ianuarie 2009 se termina amenajarile si inepem perioada de probe, incep sa achizitionez materii prime pentru a face probe tehnologige si ma apuc ca baiat bun ce sunt semnez contracte cu furnizorii emit cecuri drept garantie( semnate in alb) si incepem probele.
Din acest moment cu asociatul meu incep harjonelile si o rupere totala de colaborare, ma acuza ca am delapidat firma pt ca am scos pe contractul meu de imprumut bani din cont cu toate ca stia acest lucru, sustine ca nu a avut acces la actele contabile dar detine ca prin minune copii serox dupa toata contabilitatea, mai mult facand doar probe tehnologige si stiid lucrul asta intr-o sear cand testam utilajele imi trimite pe cap un control compus din: serviciul de investigare al fraudelor, itm cu departamentele contracte si protectia muncii si siguranta alimentelor care ma iau la puricat si incepem sa incasam amenzi de la itm de la siguranta alimentelor.
Acum dupa tot scandalul asta aflu cu stupoare ca el vrea defapt sa ma inlature pe mine din afacere si sa se foloseasca de banii bagati de mine in amenajari circa 1 800.000.000 lei vechi si ce face omu nostru cere in instanta insolventa firmei la care suntem amandoi actionari pe motiv ca am delapidat firma ca am produs si am vandut si nu ca ama fii facut probe firma in firma nu mai baga bani eu raman fara bani pt ca i-am bagat pe toti acolo si asa nu mai avem bani sa platim chiria se reziliaza contractul el inchiriaza acelasi spatii dar pe o alta firma de a lui palteste chiria de ochii lumii face cateva amenajari si este aproape gata sa inceapa activitatea iar eu am ramas ca administrator cu datorii de platit trebuie sa acopar cecurile iar el nu vrea sa imi restituie banii bagati.
In speranta ca ati inteles cate ceva din relatare astept un raspuns

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 21 Mai 2009
ContSters90283, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 10:27, 19 Mai 2009
Daca exista documente care sa sustina cele relatate mai sus, privitor la existenta creantei, atunci sigur ca se poate sa recuperati banii.
E bine sa consultati un jurist care sa citeasca toate contractele incheiate, sa verifice intreaga documentatie si, ulterior vaveti decide impreuna ce pasi trebuie urmati in vederea recuperarii datoriei, asta asa, ca sa nu va mai "abureasca" juristul celelalte parti.
Daca s-a declandsat procedura insolventei actiunile in recuperarea creantei pot fi intentate de catre administratorul judiciar sau de catre lichidator iar actiunea poate fi intemeiata pe imbogatirea fara justa justa cauza a proprietarului halei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

File cec emise ContSters90283 ContSters90283 Buna ziua, Am 4 file cec emise si nu am acoperire la ele pentru ca firma a intrat in imposibilitate de plata ( faliment) iar asociatul meu a cerut in instanta ... (vezi toată discuția)
Lichidare, cerere faliment asociat ContSters90283 ContSters90283 Buna ziua, In vara anului trecut m-am asociat cu cineva 50%-50% pentru a face o fabrica de paine, am inchiriat hala si ne-am apucat de investit el a bagat ... (vezi toată discuția)
Fila cec fara acoperire cu probleme-va rog ajutor ContSters109788 ContSters109788 Buna ziua, Acum o perioada de timp am infiintat un SC cu un asociat( eu 50% el 50%, doar eu administrator) firma nu a avut activitate niciodata in ... (vezi toată discuția)