avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul angajatorului de a plati CM de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul angajatorului de a plati CM de maternitate

Sunt angajata din anul 2006, iar în anul 2009, 24 martie, am născut şi din 26 ianuarie până în 08 mai 2009 am intrat în CM de maternitate. Am depus concediile medicale, în acest sens, la angajator, insă acesta a refuzat să-mi plătească sumele de bani cuvenite, motivând că nu are bani. Menţionez faptul că acesta şi-a desfăşurat activitatea, dar cu un număr redus de angajaţi (max 5 angajaţi). După expirarea termenului de CM, deşi nu s-au împlinit cele 126 de zile legale, mi-am depus actele pentru obţinerea indemnizaţiei pentru creştere copil, nemaiavând nicio sursă de venit, astfel că am obţinut de la angajator, o adeverinţă prin care se atestă veniturile încasate în ultimele 12 luni, pentru a se calcula indemnizaţia, însă inclusiv şi perioada de CM, deşi nu am primit efectiv banii pe CM.
Întrebare: 1. Cum îmi recuperez banii pe CM, căci nu am primit efectiv nicio sumă de bani?
2. Dacă, prin adeverinţa obţinută de la angajator din care reiese faptul că eu am primit banii pe CM, nu o să mă încurce în demersurile pentru obţinerea sumelor de bani aferente CM de maternitate, fiind o recunoaştere indirectă a faptului că am primit sumele de bani aferente CM.
Cel mai recent răspuns: Miclea_Sorin , utilizator 21:37, 3 Iunie 2009
1. Adeverinta data de angajator nu angajeaza raspunderea dvs. ci a lui. Nu va incurca in ceea ce intreprindeti.
2. Faceti o sesizare la ITM si una la Casa de Asigurari de Sanatate care a platit banii pentru dvs. si s-ar putea sa iasa cu ceva penal pentru angajator.
3. Pentru incasarea sumelor cuvenite puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiin litigiu de munca nu veti plati taxe.
Angajatorul nu plateste din banii proprii aceste concedii, ce ele sunt platite din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate.
Pentru recuperarea acestor indemnizatii de concediu eu va sfatuiesc sa il chemati in judecata pe angajator. Fiind un litigiu de munca , acesta este scutit de taxa de timbru si de timbru judiciar.
M/am hotărât să trimit o Notificare, prin executor, angajatorului, prin care să solicit plata sumelor datorate, însă n-am idee cam ce trebuie să conţină aceasta. Din câte am înţeles, trebuie să merg la executor cu aceasta notificare întocmită. Ma poate ajuta cineva in acest sens?
Notificarea o puteti trimite fara executor, si oricum nu va rezolva problema. Precum v-au spus si colegii mei, apelati direct la instanta, nu veti plati niciun ban.
M-am decis sa dau in judecata angajatorul, care refuza sa-mi plateasca concediul medical de maternitate, ( concediu care incepe din 26.01 pana pe 08.05) insa din pacate nu-mi pot permite un avocat. Stiu ca trebuie sa depun o actiune de chemare in judecata la tribunal, insa nu prea stiu cum s-o fac. Ma puteti sfatui cum sa o intocmesc?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu indemnizatia de crestere a copilului Paula-31 Paula-31 medicul de familie mi-a gresit ultima luna de concediu prenatal cu patru zile mai mult si din cauza asta nu pot sa depun dosarul pentru a primi de la stat ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie maternitate cand ai doua joburi si art. 66 ccmun maria. maria. Buna ziua! Va prezint mai jos situatia in care ma aflu si legat de care nu am reusit sa gasesc pe internet raspunsuri la obiect. Sper insa sa le gasesc ... (vezi toată discuția)
Neplata salariilor!!! maria_p maria_p Buna ziua! Sunt si eu angajata unei firme care din pacate nu vrea a plati salariatii,sunt angajata din 20 sept.2006,iar din decembrie 2007 si pana in iunie ... (vezi toată discuția)