avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen depunere contestatie concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen depunere contestatie concediere

Buna ziua.
Am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta. Firma la care am lucrat s-a inchis, adica ne-a concediat pe toti, inclusiv patronul(administrator). aici sunt mai multe probleme total ilegale , pe care le stiu, adica, ni-i s-a inmanat decizia in ultima zi, ba chiar dupa data terminarii preavizului, de care nici nu am stiut niciunul, am lucrat normal perioada preavizului nestiind ce pune la cale patronul. Mai mult decat atat, inaintea acestei perioade , am fost bagati toti in CFS, fara stirea noastra, deci si far vreo cerere semnata de CFS...foarte multe nereguli, si mai sunt.. Intrebarea era, conform Codului Muncii si a deciziei de concediere termen de contestatie este de 45 zile de la inmanare,dar tot Codul muncii , stiam ca spune ca litigiile de munca au drept de prescriere de 3 ani de la data in care acesta actioneaza. Deci, eu daca intarzii cu contestatia in cele 45 zile( motivele sunt ptr a avea timp sa fac sesizari la ITM si Garda Financiara, caci in aceasta perioada de CFS , in care am fost toti, inclusiv patronul(administrator) acesta a emis facturi, deconturi de bonuri consum, etc..- repet nici un angajat nu a avut cunostinta de aceasta stare de CFS, in afara patronului- pot actiona in instanta in termenul de prescriere de 3 ani?? ( ptr a demonstra , ca concedierea nu a avut temei serios, in cazul ca acesta va redeschide firma cu cativa angajati(neamuri)?(am unele informatii ca asa ceva s-ar intampla). De asemenea, odata ce toate posturile au fost desfiintate, poti reangaja altii pe acelasi post? Mai ales ca e un, domeniu mai aparte, reparatii locomotive-iar meseriasi ptr asta , nu gasesti la colt de strada. Daca s-ar intampla asta, cred ca se poate spune ca concedierea nu a avut un motiv serios, cum o cere Codul Muncii, nu? Va multumesc. PS. Am o gramada de alte detalii, dar nu vreau sa ocup tot spatiul. Data viitoare
In privinta termenului de contestare:
- contestatia împotriva deciziei de concediere se depune la Tribunal on 45 de zile de la comunicare
- actiunea pentru recuperarea drepturilor salariale se depune in 3 ani de la data la care erati îndreptățiți sa le incasati.

Cele doua actiuni pot fi depuse impreuna sau separat.
1. Puteti actiona concomitent si la Tribunal si la ITM ca sa nu pierdeti termenul de contestatie.

2. Raspunsul primit de la ITM va poate ajuta in instanta de judecata.
Da. Va multumesc, asa ma gandeam si eu. La plata restantelor, deci e vorba de 3 ani, cum ma asteptam,
Raspunsul dat de ITM nu va poate rezolva in niciun mod situatia dvs, in mod concret.
ITM-ul poate stabili anumite probleme la angajator, fara a transa problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala stromelectro stromelectro Buna ziua Am un salariat care va pleca prin concediere individuala art.65(1) la data de 15.10.2009 si astazi i-am dat decizia sa o semneze (bineinteles ... (vezi toată discuția)
Preaviz neanuntat raluk89 raluk89 Buna ziua! Astazi s-a primit decizia de incetare a contractului de munca, pe motiv de disponibilizari. O data cu incetarea, a fost inmanat si previzul, datat ... (vezi toată discuția)
Cum se poate anula decizia de concediere pe motive ce nu țin de persoana salariatului? IonelDn IonelDn Buna ziua! Ce sanse sunt pentru a anula decizia de concediere pe motive economice, reorganizare a societatii si a schimbarilor tehnologice? Suntem un nr. de ... (vezi toată discuția)