avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Problema procura auto - imputernicitul a vandut masina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Problema procura auto - imputernicitul a vandut masina

Salutare tuturor,

Pe data de 28 decembrie 2011 am dat spre folosinta unei persoane o masina in baza unei procuri valabile pe o perioada de 3 ani. Eu am oprit cate o copie dupa fiecare act al masinii si originalele i le-am dat. Acum cateva zile am aflat ca aceea persoana a vandut masina pentru o suma de bani fara contract de vanzare cumparare. Bineinteles ca i-a dat si toate actele originale ale masinii. Cel care merge cu masina acum este din alt oras si mi-a zis la telefon ca el nu doreste sa faca vreun act si ca va circula cu masina in continuare tot asa pentru ca legal eu nu am ce sa-i fac. Am fost si la politie si mi s-a spus ca furata nu pot sa o dau daca stiu la cine este si alta solutie nu exista decat sa inchei un act de vanzare cumparare cu cel care are masina acum. Eu ce pot face acum?
Mentionez ca masina are rovinieta si itp-ul valabile pana in 2015 iar rca-ul pana in septembrie 2014.
Cum il pot trage la raspundere pe cel cu, care am incheiat procura mai ales ca aceasta expira la 28 decembrie 2014.
Cel mai recent răspuns: corsica , utilizator 21:57, 26 August 2014
Problema se poate rezolva numai in instanta. Intentati actiune atat impotriva persoanei careia i-ati incredintat autoturismul spre folosire, cat si persoanei in posesia careia se afla actualmente autoturismul. Solicitati anularea procurii si restituirea autoturismului. Puteti solicita daune persoanei care foloseste efectiv autoturismul pentru folosirea fara drept a autoturismului.
Revocati procura la notariat. Mergeti si luati placutele de inmatriculare de pe masina. Pentru ridicarea unora noi trebuie sa se prezinte proprietarul.
Nici varianta propusa de politist nu merge, pe cel care foloseste masina nu-l intereseaza acte la ea pentru ca ar plati taxa de inmatriculare...
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
DinuX, utilizator
Aveti la dispozitie art 238 din Codul penal pentru a face plangere la politie.
Plangerea este indreptata impotriva celui care a avut procura.
Cel care a cumparat daca a stiut ca nu a fost vanduta de proprietar ar putea raspunde si el penal.

Aveti si o actiune in civil impotriva actualului posesor al masinii, o actiune in revendicare.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
Admin, administrator
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
As mai avea o nelamurire - pentru a face plangere la politie in baza art 238 din Codul penal unde ar trebui sa ma indrept daca eu sunt din Mangalia, cel cu procura este din Costinesti iar cel care foloseste masina se pare ca este din Constanta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals sau abuz de incredere? adrian288 adrian288 am cumparat un autoturism second-hand in luna iulie a anului trecut.nu am apucat sa-l inmatriculez ci doar sa-l inregistrez la administratia financiara.l-am ... (vezi toată discuția)
Masina a cui este? Ismail Derya Ismail Derya Buna ziua, In cele ce urmeaza o sa supun atentiei dvs o speta si sper sa imi dati un raspuns cu privire la ceea ce ar trebui sa fac in situatia in care ma ... (vezi toată discuția)
Inmatriculare auto dionise1957 dionise1957 Buna ziua In 2013 am vandut un autoturism, iar in baza actului de vanzare cumparare am scazut-o de la primarie serviciul taxe si impozite.Persoana ... (vezi toată discuția)