avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In cazul vanzarii unei firme catre alta firma, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In cazul vanzarii unei firme catre alta firma, salariatilor li se poate modifica salariul (in minus) ?Este legal ?

Buna ziua, sunt angajata unei firme care in septembrie anul trecut a fost vanduta catre alta firma.In aceasta perioada am fost sub Contractul Colectiv de Munca al primei firme, contract care a fost semnat inainte de vanzare.Unele functii nu exista in noua organigrama sau sunt mai putine decat erau in firma initiala.Toti salariatii au fost pastrati cu aceleasi salarii pe care le-au avut pe firma initiala, chiar daca au fost trecuti (faptic, nu si in acte) pe alte functii.Intrebarea mea este urmatoarea : odata cu expirarea CCM al primei firme si trecerea pe CCM al celei de a doua firma, este legal sa se micsoreze salariile (pana la jumatate din salariul avut in prima firma, in unele cazuri) ? Eu sunt in situatia respectiva , functia mea nu mai exista in noua organigrama, am fost trecuta ( faptic doar ) pe alta functie cu alte atributii, mi s-a pastrat salariul pana in prezent, insa nu stiu la ce sa ma astept din septembrie odata cu expirarea CCM al firmei initiale. Noua ni s-a spus ca suntem preluati pe posturile si cu salariile din firma initiala, dar nu stiu daca acest lucru este posibil odata ce semnam CCM-ul firmei prezente. Postul pe care il prestez in prezent este remunerat cu un salariu la jumatate fata de salariul meu din firma initiala.Mentionez ca nu am semnat nici un act prin care sa trec de pe un post pe altul, nici macar fisa postului, precum nici CCM-ul noii firme.Exista vreo modalitate legala de a imi pastra salariul avut pana in prezent?Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: gabri_eli , utilizator 18:41, 25 August 2014
1. Trebuie verificat daca noua firma si-a insusit CCM semnat de firma veche.
2. Daca ati semnat un nou contrat de munca, atunci acesta va este aplicabil, cu toate elementele sale, inclusiv drepturile salariale (salariu, sporuri, indemnizatii s.a.)

In alta ordine de idei, daca nu a existat o conventie de transfer a salariatiilor incheiata intre cele doua firme, atunci, in prezent, va raportati la contractul semnat cu noua firma, fara nicio implicatie a vechiului contract.

In cauza pot deveni aplicabile dispozitiile LEGII nr. 67/2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora care reglementeaza "condiţiile în care se realizează protecţia drepturilor de care beneficiază salariaţii, prevăzute în contractele individuale de muncă şi în contractul colectiv de muncă aplicabil, în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora către un alt angajator, ca rezultat al unei cesiuni sau fuziuni, potrivit legii."

Tot acesta lege precizeaza "Drepturile şi obligaţiile cedentului, care decurg din contractele individuale de muncă şi din contractul colectiv de muncă aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului."
Multumesc mult pentru raspuns.Angajatii nu au semnat nici un contract cu firma cea noua,am fost preluati odata cu firma veche,iar in aceasta perioada am fost sub CCM-ul firmei vechi.In septembrie acest CCM al firmei vechi expira si banuiesc,ca ar trebui sa semnam CCM-ul firmei noi.Cum am putea afla daca a existat o conventie de preluare a angajatilor intre cele doua firme?Noua ni s-a spus doar ca suntem preluati pe aceeasi functie si cu acelasi salariu,lucru care s-a respectat pana in prezent,chiar daca eu lucrez pe alt post,in acte am vechiul post si vechea salarizare,vroiam sa stiu in ce mod ne va afecta expirarea CCM al firmei vechi,vom fi obligati sa semnam CCM-ul firmei noi si sa ni se alinieze salariile cu cele ale celorlalte sedii ale firmei noi care au existat inainte de a fi noi preluati,sau putem face ceva pentru a ne pastra salariile avute in vechea firma?Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizii emise cu acelasi nr. de inregistrare creerul creerul Salut la toata lumea! Sunt nou pe forum si as dori un raspuns urgent la problema mea. Cu un an in urma, firma ,,x'' la care lucram a fost preluata de firma ... (vezi toată discuția)
Negociere anuala ccm dupa transferul salariatilor cf legii 67/2006 titi6220 titi6220 premise 1. in urma cu un an salariatii si unitatea ca patrimoniu au fost preluati prin transfer conform legii 67/2006 2. intrucit cesionarul avea deja un CCM ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu ContSters100914 ContSters100914 in cazul in care Sindicatul a cerut in CCM acordarea salariului compensatoriu doar pentru cei ce au lucrat peste 1 an in firma acesta se mai acorda celor ... (vezi toată discuția)