avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate ca angajatorul sa plateasca un angajat sub ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate ca angajatorul sa plateasca un angajat sub nivelul salar min pe ec?

Buna as dori sa stiu daca este legal sa primesc un salar sub salar min pe ec, in cazul in care sunt sofer, si in luna in curs nu am efectuat curse zilnic, respectiv o sapt angajatorul m-a trecut invoit fara plata. Salarul de incadrare este de 720 ron iar net 544. Cum imi afecteaza situatia la asig sociale?
Multumesc
1. In concediu fara plata nu poate sa va treaca pentru ca vrea el. trebuie sa faceti dvs. o cerere.
2. Angajatorul este obligat sa va asigure salariul minim garantat in plata. Va redau din Codul muncii:
Art.159 (3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
3. Salariul de pe statul de plata se ia in calcul la stabilirea punctului de pensie.
4. Puteti face o sesizare la ITM sa verifice si sa oblige pe angajator sa respecte legea.
Buna ziua ,

Practic nu sunteti platit sub minimul pe economie , asa cum spuneti . Salariul lunar este incadrat corect, restul de plata este diferit deoarece acesta deriva din numarul de ore lucrate in respectiva luna . Deci , diferenta in minus de plata reiese, asa cum bine ati spus din acea saptamana pontata ca fiind in concediu fara salar .

O mentiune doresc sa mai fac - pentru saptamana in care nu ati fost pontat , din cate inteleg , nu ati adresat angajatorului o cerere de concediu fara salar . Asta inseamna ca in mod abuziv a facut inscrisul pe statul de plata .
Sunteti indreptatit sa faceti o sesizare la ITM , deoarece va sunt afectate drepturile legate de stagiul de cotizare si implicit devechimea neintrerupta in munca .

Poate l-a trecut absent nemotivat. Si atunci e justificat...
Corect ! :clapping: Dar daca lipseste de la servici cum de se asteapta sa aiba salariul intreg userul nostru ? Sa speram ca nu e cazul aici !
In mesajul initial era specificat ca a fpost trecut in fara plata ..... Problema se pune daca salariatul a facut sau nu cerere de concediu fara plata?

Alte discuții în legătură

Nu am fost pontata desi am lucrat 10 ore pe zi viu viu Am scos stagiul de cotizare si am constatat ca, desi am fost prezenta (10 ore pe zi) am fost pontata numai 10-13 zile in fiecare luna din anul trecut in restul ... (vezi toată discuția)
Salariu 300 lei lunar la un program de 8 ore c79 c79 Bunaziua . As dori daca se poate sa ma indrumati in urmatoarea problema. lucrez de 30 de luni la o croitorie serie . Am un contract de munca in care se ... (vezi toată discuția)
Act aditional de suspendare pt. "invoit" ? oti oti In cazul "invoirilor" adica salariati care nu mai au zile de concediu dar imi vin cu cereri de invoiri pentru diverse probleme personale... suntem obligati ... (vezi toată discuția)