Buna as dori sa stiu daca este legal sa primesc un salar sub salar min pe ec, in cazul in care sunt sofer, si in luna in curs nu am efectuat curse zilnic, respectiv o sapt angajatorul m-a trecut invoit fara plata. Salarul de incadrare este de 720 ron iar net 544. Cum imi afecteaza situatia la asig sociale?
Multumesc
1. In concediu fara plata nu poate sa va treaca pentru ca vrea el. trebuie sa faceti dvs. o cerere.
2. Angajatorul este obligat sa va asigure salariul minim garantat in plata. Va redau din Codul muncii:
Art.159 (3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
3. Salariul de pe statul de plata se ia in calcul la stabilirea punctului de pensie.
4. Puteti face o sesizare la ITM sa verifice si sa oblige pe angajator sa respecte legea.
Practic nu sunteti platit sub minimul pe economie , asa cum spuneti . Salariul lunar este incadrat corect, restul de plata este diferit deoarece acesta deriva din numarul de ore lucrate in respectiva luna . Deci , diferenta in minus de plata reiese, asa cum bine ati spus din acea saptamana pontata ca fiind in concediu fara salar .
O mentiune doresc sa mai fac - pentru saptamana in care nu ati fost pontat , din cate inteleg , nu ati adresat angajatorului o cerere de concediu fara salar . Asta inseamna ca in mod abuziv a facut inscrisul pe statul de plata .
Sunteti indreptatit sa faceti o sesizare la ITM , deoarece va sunt afectate drepturile legate de stagiul de cotizare si implicit devechimea neintrerupta in munca .