avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Taxa fixa perceputa de asociatiile de bloc unor firme ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Taxa fixa perceputa de asociatiile de bloc unor firme e legala?

As vrea sa stiu care este baza legala pentru perceperea unor taxe fixe firmelor cu sediile in blocuri de locuinte? Mie mi se pare un abuz sa se ceara o taxa fixa, atata timp cand toate articolele de lege si HG spun ca acele cheltuieli care nu se pot masura se impart la numarul de persoane dintr-un apartament. Or, asociatia de bloc unde eu am un cabinet medical , intr-un aparatament proprietate personala, cere o taxa fixa , pe care nu stiu cum au stabilit-o. Am incercat sa stau de vorba cu ei, sa le explic ca suma pe care o cer e prea mare, avand in vedere ca eu lucrez acolo doar 4 ore/ zi , 5 zile pe saptamana, dar nu ne-am putut intelege si ma tot ameninta. Totul a inceput cu 4 ani in urma cand fostul presedinte de bloc mi-a spus" stiu ca e illegal ce va cer, dar nu vreti sa dati 30 lei/ luna pentru intretinerea gradinii?" Am fost de acord, dar in timp au tot marit suma, iar acum le-am spus ca nu pot sa dau mai mult de 50 lei/luna. Si asa 600 lei pe an mi se pare mult pentru intretinerea unui petic de gradiana. Nu mi s-a dat nici o justificare la toti banii pe care i-am dat pana acum. Inteleg sa fiu trecut cu inca 2 persone la intretinere, avand in vedere ca in medie nu am mai mult de 2-3 pacienti/ zi, de luni pana vineri. De aceea, va rog sa-mi spuneti ce articol de lege le da dreptul asociatiilor de bloc sa perceapa o taxa fixa pe luna? Au firmele obligatia sa plateasca ceva in plus fata de ceilalti locatari din bloc? Mie imi pare un fel de escrocherie. Presedintele de bloc mi-a spus ca asa se obisnuieste la toate blocurile. Adica am gasit pe unul care munceste in plus , castiga niste bani, cand altii stau la o bere, platest taxe si imozite la stat, hai sa-l jupuim si noi , cei din asociatia de bloc. Exista un temei legal pentru aceasta taxa fixa sau e un abuz, un mod de a face rost de bani in plus .
Îndrăznesc să vă dau o jumătate de răspuns: încercați să vă procurați Statutul asociației de locatari (proprietari). Succes!
Nu este vorba despre "taxa"
Nu este excrocherie,mai mult exista temei legal HG nr 1588/2007
Art. 37. — (I) Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc In condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrica utilizata pentru functionarea instaIatiiIor comune; colectarea deseuriIor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabiIeste printr-o conventie aprobata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
(2) Conventia prevazuta are durata nedeterminata, fiind valabila pe toata perioada activitatii desfasurate de detinatorii prevazuti Ia aIin. (1), si se actualizeazä periodic, In functie de elementele noi care intervin, in functie de numarul persoanelor care desfasoara zilnic activitati in spatiul sau apartamentul respectiv, de numarul mediu zilnic de clienti si de obiectul de activitate. Numarul acestora se stabileste de detinatoruI spatiului si se certlfica de comitetul executiv al asociatiei de proprietari. Acest numar se utilizeaza pentru calculul cheltuielilor pe persoana aferente spatiuIui respectiv.
(3) Conventia precizeaza contributia proprietarului Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, cu privire Ia consumurile care nu pot fi inregistrate distinct pe fiecare proprietate in cauza si care sunt determinate de activitatea desfasurata.
(4) Conventia completeaza obIigatiiIe proprietarului fata de cheltuielile din cadrul asociatiei de proprietari mentionate Ia art. 47 din Legea nr. 230/2007 lit. b)—f).

in temeiul caruia presedintele de asociatie poate incheia cu persoana juridica conventie,in care partile vor negocia si asuma obligatii reciproce
Sunt aspecte distincte obligatiile persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea in imobil si intretinerea gradinii
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
ynocentta, utilizator
Din HG nr 1588/2007
Art. 37. la care va referiti reiese ca toti locatari trebuie sa plateasca acele cheltuieli care nu pot fi masurabile , nu numai firmele. Or acest gen de cheltuieli sunt deja cuprinse in cheltuielile de intretinere. Nu vad din acest paragraph pe care il citati sa reiasa ca in mod expres firmele trebuie sa plateasca in plus ceva. Nu apare nicaieri acest lucru. Ba dimpotriva se precizeaza clar ca aceste cheltuieli se se repartizeaza proportional cu numarul de locatari sau personae care desfasoara activitati in cladire. Nu reiese ca persoanele care desfoara activitati trebuie sa plateasca dublu, triplu sau de cinci ori mai mult. Cititi cu atentie!!!!!! "Cheltuieli care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc In condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrica utilizata pentru functionarea instaIatiiIor comune; colectarea deseuriIor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabiIeste printr-o conventie aprobata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.

In plus la pct 3) "Conventia precizeaza contributia proprietarului Ia cheltuielile asociatiei de proprietari, cu privire Ia consumurile care nu pot fi inregistrate distinct pe fiecare proprietate in cauza si care sunt determinate de activitatea desfasurata". Aceste cheltuieli sunt platite odata si incluse in cheltuielile de intretinere. Nu spune in acest HG ca trebuie platite inzecit. Interpretati legea asa cum e ea. Toti locatarii dintrun bloc platesc aceste gen de cheltuieli. In lege nu spune ca persoanele care desfasoara alte activitati trebuie sa platesca o taxa in plus fata de restul locatarilor. Acest lucru vreau sa-l vad scris negru pe alb, nu interpretari.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
Adriantot, moderator
Am postat norma in vigoare,tocmai pentru a sublinia distinctia
proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire
,respectiv legiutorul a avut in vedere diferenta intre proprietari care nu desfasoara activitati in cladire si persoanele juridice
Proprietarii care domiciliaza in imobil ca si persoane fizice nu desfasoara activitati-doar domiciliaza,fata de persoanele juridice cu sediul in imobil
Nu este o interpretare a legii, ci practica curenta a situatiilor in care in imobile de locuit in comun exista si sedii de persoane juridice,pe aceasta dispozitie este intemeiata
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
ynocentta, utilizator
@Lavian, aveti dreptate, nu va pot incarca cu niste cheltuieli pentru care nu exista baza legala, trebuie sa faceti o conventie cu cei din asociatie in care sa stabiliti numarul de persoane care sa fie trecute la cotele de intretinere in functie de numarul mediu care va intra zilnic in cabinet. Ei ce va trec pe lista de plata si cum sunt justificati banii?
Trebuie sa va taie factura si chitanta separata pentru aceasta suma, iar suma incasata de asociatie trebuie sa se regaseasca intr-un "Fond special" al asociatiei, nu bani "la negru" sau trecuti in liste fara acte justificative.

Parerea mea este sa nu mai platiti pana nu va dau acte justificative!!
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Taxa perceputa de asociatia de proprietari pentru sediu firma fara activitate andra.conecini andra.conecini Buna ziua, Sotul meu detine o firma cu sediul social in apartamentul propriu dintr-un bloc de locuinte. In actul constitutiv este specificat ca la sediul ... (vezi toată discuția)
Firma- taxe pentru sediu social mova mova Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca asociatia de proprietari sa perceapa taxe lunare(200 ron) pentru o firma cu sediu social in bloc. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Conventie cu cabinet medical individual medic de familie coryzalia coryzalia Sunt presedintele unei asoc de proprietari si doresc sa incheiem o conventie cu cabinetul medical individual (medic de familie) de la parter, cf. prevederilor ... (vezi toată discuția)