avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional CIM Nesemnat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional CIM Nesemnat

Buna ziua,
Avand in vedere ca am avut un CIM pe perioada determinata , iar dupa expirarea acestuia, nu am mai semnat niciun act aditional de prelungire, dar am continuat sa lucrez timp de o perioada de peste 1 an de zile, iar in aceasta perioada as fi incalcat anumite proceduri interne, pot fi tras la raspundere pentru ele? Avand in vedere ca nu am semnat niciun act aditional de prelungire?

In acelasi timp, cei de la ITM nu pot trage la raspundere angajatorul pentru faptul ca am muncit fara vreun act legal semnat? Se poate spune ca am fost platit la "negru"?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 26 August 2014
Contractul de munca trebuia prelungit sau transformat in CIM pe durata nedeterminata.
Fara contract de munca, cam greu pentru angajator sa va sanctioneze conform legii. Cel mult nu va mai da banii pe munca prestata.
Se poate spune ca munciti la negru. Atat angajatorul cat si dvs. puteti fi amendati pentru asta.

Codul muncii:

ART. 260
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
.. e) primirea la muncă a până la 5 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
f) prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
ana-cer, moderator
Si daca eu nu am primit un exemplar din Actul Aditional de prelungire, si implicit nu am semnat acest act, pot invoca art. 81," (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă."? Avand in vedere ca in CIM scrie ca orice modificare ulterioara se face doar prin semnarea unui act aditional.
Pai nu prea, ca nu aveti CIM. Puteti pleca pur si simplu.
@ adionitaa

Curiozitatea mea este ..cum ati putut lucra peste 1 an de zile fara nici un fel de prelungire a contractului initial? In baza caror documente ati fost platitata? Tinand cont ca ITM-ul sanctioneaza pentru munca la negru atat angajatorul cat si angajatul care a lucrat de bunavoie.
Pentru a rezolva aceasta situatie, sfatul meu este sa discutati cu departamentul de HR sa va inmaneze actul aditional de prelungire al contractului de munca si sa va rezolvati conflictele aparute pe cale amiabila.
Ultima modificare: Marți, 26 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
@ adionitaa

Sigur nu exista act de prelungire a duratei c.i.m. ?

ITM-ul va poate trage la raspundere si pe dvs nu numai pe angajator pentru munca la negru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema contract de munca angajat AlinAndrei AlinAndrei Buna ziua, Am angajat o persoana cu contract de munca determinat (2 luni), au trecut cele 2 luni si i-am prelungit contractul cu inca 2 luni dar nu am ... (vezi toată discuția)
Incetare abuziva cim pe perioada determinata jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va supun atentiei urmatoarea situatie: verisoara mea s-a angajat pe perioada determinata pe un post al carui titular de drept era in ... (vezi toată discuția)
Demisia jesse25 jesse25 Buna ziua! Am si eu o problema ...contractul de munca pe care l-am semnat a fost pe perioada determinata 1.11.2011-1.02.1012 de atunci eu nu am semnat ... (vezi toată discuția)