avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Hotarare definitiva privind drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Hotarare definitiva privind drepturi salariale

Buna ziua.
Doresc sa stiu cand se face inregistrarea in contabilitate a unor drepturi salariale castigate in instanta! In momentul in care societatea primeste hot.instantei definitive si irevocabile sau atunci cand hotaresca sa faca efeciv platile (adica mai tarziu si cand doreste directorul)?
N.R.: PAREREA MEA ESTE CA ATUNCI CAND HOT. INSTANTEI ESTE PRIMITA DE CATRE SOCIETATE!!
Ce risca directorul econonomic daca face altfel decat ceea ce este legal ?
Dupa lege cred ca termenul de plata este de 15 zile, dupa care poti individual sa vii cu un executor judecatoresc!
Multumesc!

[Editat lipsa de spatiu dintre : si litera P. De acolo a rezultat emoticonul :P care poate fi considerat nepoliticos :)]
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:21, 31 August 2014
Nu sunt clare cateva lucruri:
1) de ce emoticonul ala scoate limba la cei care vor sa va raspunda
2) din ce punct de vedere intrebati - al contabilului? (va doriti sa aflati regula contabila aplicabila?) sau al salariatului care a castigat dosarul? (si va doriti sa stiti cand sunteti indreptatit sa primiti banii?)
Inregistrarea in contabilitate a drepturilor salariale ce urmeaza a fi platite , in opinia mea, se va efectua dupa primirea hotararii judecatoresti de catre angajator.

Dupa lege , daca ati depus o cerere de punere in executare a hotararii judecatoresti, iar angajatorul nu va achita drepturile in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii, se savarseste infractiunea prevazuta si pedepsita de art.287 alin.1 lit.e C.pen.

Art. 287 C.pen . - Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti săvârşită prin:
..........
e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată;
.......
se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) În cazul faptelor prevăzute în lit. d)-g), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

De asemenea, in cazul in care nu se executa de bunavoie hotararea judecatoareasca de catre angajator, atunci puteti apela la un executor judecatoresc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc mult!
Nu sunt clare cateva lucruri:
1) de ce emoticonul ala scoate limba la cei care vor sa va raspunda
2) din ce punct de vedere intrebati - al contabilului? (va doriti sa aflati regula contabila aplicabila?)

Raspuns:
1.Scuze pt. emoticonul ala scoate limba, habar n-am!
2. d.p.d.v. al contabilului!
carasclaudiu a scris:

...
2. d.p.d.v. al contabilului!

Inregistrarea in contabilitate a drepturilor salariale ce urmeaza a fi platite , in opinia mea, se va efectua dupa primirea hotararii judecatoresti de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta executorie de drept adapter adapter Hello. Daca cineva care are o hotarare judecatoareasca prin care se stabileste faptul ca este executorie de drept (drepturi banesti castigate in instanta), si ... (vezi toată discuția)
Procedura recuperare drepturi salariale neplatite arestideganea arestideganea Buna ziua, Ce procedura urmeaza dupa decizia instantei , finala si executorie, de recuperare a drepturilor salariale neplatite ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Hot. jud. definitiva str8 str8 buna. doresc sa stiu care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa faca plata/ sa puna in aplicare o hat.jud. privind drepturi banesti castigate in ... (vezi toată discuția)