avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Iesire din firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Iesire din firma

buna ziua,
1)se dau urmatoarele informatii:
- SRL cu asociat unic
- in patrimoniul societatii se gaseste un spatiu comercial(inchiriat unei alte societati).
- SRL-ul nu desfasoara alte activitati in afara celei de inchiriere a bunurilor proprii
- Pentru inchirierea spatiului societatea incaseaza suma X, pentru care Asociatul plateste 16% imp. pe profit +16% imp. pe dividende.
2)Ce se urmareste?
- Trecerea spatiului pe persoana fizica, chiar si prin lichidarea societatii.
3) Cum se procedeaza? Ce costuri implica? Ma intereseaza raspunsuri concise si la obiect, mai ales din partea celor care doresc o colaborare pentru rezolvarea problemei.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 07:24, 20 Mai 2009
In cazul dvs. potrivita ar fi o dizolvare voluntara si transmiterea dreptului de proprietate asupra spatiului catre persoana fizica-asociatul unic- va avea loc la data radierii societatii din registrul comertului.
Pentru a avea o imagine asupra actiunilor pe care va trebui sa le intreprindeti, va atasez un document emis de O.N.R.C.

"INSTRUCŢIUNEA O.N.R.C. NR. 46
ocumentele necesare pentru înregistrarea menţiunilor privind dizolvarea voluntară şi lichidarea SNC, SCS, SRL, SA şi SCA (art. 227 alin. (1), lit. b), d), art 228 şi art. 233 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificările şi completările ulterioare):*

(* Prezenta constituie un ghid general pentru informarea comercianţilor în legătură cu obligaţiile ce le revin pentru îndeplinirea formalităţilor legale. în vederea efectuării înregistrărilor în registrul comerţului)
Etapa I
1. Cerere de depunere şi menţionare acte (original);
2. Hotărârea adunării generale a asociaţilor/acţionarilor privind dizolvarea şi numirea lichidatorului cu menţiunea încetării mandatului membrilor organelor de administrare şi/sau de conducere ale persoanei juridice (original);
3. Dacă este cazul: împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
4. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale;
- taxa judiciară de timbru, în original;
- timbre judiciare;
- taxa de registru;
- tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Etapa a II-a
1. Cerere de înregistrare (original);
2. Hotărârea de la Etapa I-a pct. 2 (copie) şi, după caz. hotărârea judecătorească irevocabilă când lichidatorul a fost numit de instanţa judecătorească;
3. Declaraţiile date pe proprie răspundere de către lichidatori precum şi declaraţiile date pe proprie răspundere de către persoanele fizice desemnate să reprezinte lichidatorul persoană juridică din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestei calităţi (original);
4. Specimenele de semnătură ale lichidatorilor (original);
5. Dacă este cazul:
- hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a respins opoziţia;
- avizele prealabile prevăzute de legile speciale (copie);
- împuternicire specială sau avocaţială pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
6. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
- taxa judiciară de timbru, în original;
- timbre judiciare;
- taxa de registru;
- dacă este cazul, tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
Etapa a lll-a
1. Cerere de radiere (original);
2. Situaţia financiară de lichidare şi de repartizare a activului aprobată de asociaţi/membri (copie);
3. Certificatul de înregistrare şi anexa/anexele la acesta (originale);
4. Certificatul emis de organul fiscal competent din care să rezulte că societatea nu are datorii la bugetul de stat şi la contribuţiile sociale (original);
5. În cazul SA şi SCA se va depune, după caz, şi:
- darea de seamă asupra gestiunii administratorilor şi raportul cenzorilor/auditoriior financiari, dacă unul sau mulţi administratori din SA şi SCA au fost numiţi lichidatori (original);
- registrele SA şi SCA.
6. Dacă este cazul: împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original).
7. Dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale:
- taxa judiciară de timbru. în original;
- timbre judiciare;
- taxa de registru;
- tariful de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

NOTÃ:
 În Etapa a II-a cererea de înregistrare se va depune după trecerea termenului de 30 zile de la data publicării hotărârii AGA în Monitorul Oficial.
 Copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate pentru conformitate cu originalele, sub semnătură, cu menţionarea în clar a numelui, de către persoanele care, potrivit legii, pot întocmi şi semna cererea.
 În cazul persoanelor fizice sau juridice nerezidente, actele se depun în original şi traducerea realizată de un traducător autorizat a cărui semnătură să fie legalizată de un notar public.
 Confirmarea publicării hotărârii de dizolvare în Monitorul Oficial al României se efectuează de ORCT.
 În cazul SA, SCA, SNC, SCS şi SRL, lichidatorul are obligaţia ca, mai înainte de a solicita radierea societăţii, să depună la Oficiul Registrului Comerţului, cu cerere de depunere şi menţionare acte, situaţia financiară finală pentru a fi menţionată în registrul comerţului şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pentru a asigura dreptul fiecărui acţionar/asociat de a face opoziţie în condiţiile art. 62 din Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
 Radierea SA şi SCA se va efectua după expirarea termenului de opoziţie, de 30 de zile de la data publicării situaţiei financiare finale în Monitorul Oficial.Radierea SNC, SCS şi SRL se va efectua după expirarea termenului de opoziţie de 15 zile de la data publicării situaţiei financiare finale pe pagina de internet a oficiului registrului comerţului (art. ISO din Normele metodologice privind modul de ţinere a registrelor comerţului, de efectuare a înregistrărilor şi de eliberare a informaţiilor).
 Soluţionarea cererii revine în competenţa judecătorului delegat care poate cere administrarea şi a altor acte doveditoare decât cele enumerate.
 Redactarea actelor, obţinerea autentificării sau, după caz, darea de dată certă, acordarea de îndrumări pentru completarea corectă a cererii de înregistrare pot fi efectuate, contra cost, prin serviciile de asistenţă din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal.
 Formularele se distribuie la sediul ORC sau se pot prelua de pe Internet (www.registrulcomertului.ro/www.onrc.ro).
 Cererea de înregistrare, înscrisurile prevăzute de lege şi dovezile privind plata taxelor şi tarifelor legale, precum si timbrele judiciare corespunzătoare, îndosariate şi numerotate, se depun de către solicitant la ORCT direct, prin poştă, cu scrisoare cu valoare declarată şi confirmare de primire, sau prin mijloace electronice. Cererea transmisă în formă electronică va avea încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică extinsă, în acest caz urmând a se depune dovada achitării timbrului judiciar.
 Înscrisurile a căror înregistrare, menţionare sau publicare se solicită la ORCT vor fi tehnoredactate de către solicitant în limba română, vor fi lizibile, fără ştersături sau adăugări, sub sancţiunea respingerii acestora.

1. Hotărârea AGA va conţine: antetul firmei, nr. şi data, semnăturile persoanelor abilitate; de asemenea. în preambul se va preciza modul de convocare AGA, precum şi îndeplinirea condiţiilor de validitate a hotărârii, conform dispoziţiilor legale sau statutare.
2. Declaraţiile date pe proprie răspundere de către lichidatori pot fi făcute în formă autentificată de notarul public. în formă atestată de avocat în condiţiile Legii nr. 51/1995, modificată şi completată sau cu darea de dată certă prin serviciile de asistenţă din cadrul ORC; potrivit art. 252 alin. (2) şi art. 260 alin. (2) din Legea nr, 31/1990. republicată, lichidatorii au obligaţia să depună la ORC specimenul de semnătură şi să ceară radierea societăţii din registrul comerţului:
3. Situaţia financiară de lichidare şi de repartizare a activului aprobată de asociaţi/membri va fi certificată de către persoanele autorizate, potrivit legii şi publicată în condiţiile legii;
4. Taxele legale pot fi achitate în numerar sau cu card bancar la casieriile ORC, precum şi cu mandat poştal, ordin de plată, etc.
5. Dacă s-a optat pentru transmiterea documentelor, care atestă înregistrarea în registrul comerţului, prin poştă, se percepe un tarif aprobat prin ordin al ministrului justiţiei."
Multumesc,

Ma intereseaza si ce se intampla cu contractul de inchiriere. este si el transmis pe pers. fizica in acelasi timp cu dreptul de proprietate?
Societatea incaseaza lunar chiria aferenta spatiului. Din ce stiu judecatorul numeste un lichidator, care se ocupa de societate. Cat dureaza dizolvarea societatii?
Un termen concret nu stie nimeni, depinde de fiecare societate in parte... Oricum minim 30 de zile va trebui sa asteptati din momentul in care isi da judecatorul delega acceptul!!! Va atrag totusi atentia asupra faptului ca veti avea si control de fond de la Fisc pentru a vedea daca mai aveti datorii catre ei! Deci este un proces de durata...
Dureaza cam trei luni si va trebui sa incheiati un nou contract pe persoana fizica, care il va declara la finante, in vederea calcularii impozitului aferent veniturilor obtinute din chirii.
vinzi spatiul comercial, nu conteaza ca este firma sau persoana fizica si lichidezi societatea daca nu ai datorii.daca ai datorii neplatite risti sa-ti anuleze actul de vanzare cumparare lichidatorul.costuri in functie de avocat, lichidator etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii dizolvare microintreprindere(2 asociati) fara lichidator lora8511 lora8511 Care este procedura de inchidere(dizolvare) a unei microintreprinderi cu 2 asociati, fara a fi necesara numirea unui lichidator? Mentionez ca societatea nu are ... (vezi toată discuția)
Desfiintare srl zenitnove zenitnove care sunt pasii si ce documente sunt necesare prentru a inchide o societete ...SRL....fara nici un fel de datorii ???? (vezi toată discuția)
Dizolvare s.a. ENGFULL ENGFULL dizovare fara lichidare ..... ce reprezinta ? ce lege reglementeaza procedura dizolvare cu lichidare ...... - // - care este diferenta intre aceste 2 ... (vezi toată discuția)