avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara dupa 18 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara dupa 18 ani

Buna ziua! Sunt elev in clasa xl-a ,am 18 ani,iar dupa terminarea liceului vreau sa urmez cursurile unei scoli postliceale particulare,mai primesc pensie alimentara? Ce forma de invatamant se incadreaza la plata pensiei alimentare dupa 18 ani? Mii de multumiri!
Art. 499 C.civ. -Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.

(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
...............

In practica judiciara s-a decis:
Obligaţia părinţilor subzistă şi în cazul în care copilul urmează cursurile unei unităţi de învăţământ cu caracter privat, care funcţionează în condiţiile legii, deoarece nicio dispoziţie legală nu condiţionează dreptul copilului major aflat în continuarea pregătirii profesionale de a urma studiile într-o instituţie de învăţământ de stat, o astfel de distincţie fiind inadmisibilă, reprezentând un adaos la lege (C.A. Craiova, dec. nr. 8658/1999 şi dec. nr. 340/1997, în Lege 4).
Detalii: [ link extern ]
Copilul major poate sesiza instanta de judecata, in vederea stabilirii dreptului la pensie de intretinere, raportandu- se la cota procentuala stabilita de Codul civil ( 25 % din venitul net obtinut de catre mama sa).

Acesta are calitate procesuala activa ( actiunea promovata de parinti va fi respinsa ca fiind inadmisibila, avand in vedere lipsa calitatii procesuale active a acestora ).


Pensia de intretinere va fi platita in functie de salariul minim pe economia nationala , cand nu vor fi realizate venituri constante, ce prezinta caracter de periodicitate, de catre debitorul obligatiei legale de intretinere.




Hotararea in materie de pensie de intretinere este executorie de drept.

Efectele ei se intind pana la implinirea varstei de 26 de ani , daca starea de nevoie este mentinute si acesta isi continua studiile.


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vãrsta maxima pensie întretinere cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Care este vârsta maximă până la care un părinte datorează întretinere pentru copil 26 sau 26 ani, pentru că în nici în noul Cod civil nici în art.94 ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copii ContSters285708 ContSters285708 Buna ziua, in urma divortului,instanta obliga tatal minorilor ,,la plata unei pensii de intretinere incepand cu data ,,x\'\' pana la majoratul celor doua ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vasilemunteanu vasilemunteanu un copil care implineste 18 ani in 2013 aprilie si este in clasa a x a,pana la ce varsta mai primeste pensie alimentara? multumesc (vezi toată discuția)