avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare in functie si diminuare salar - angajata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare in functie si diminuare salar - angajata gravida!

Buna ziua! Sunt insarcinata in 11 saptamani...din data de 29 iulie pana pe 31 august 2014 am avut concediu medical datorita problemelor din sarcina. Pe data de 1 septembrie vreau sa ma intorc la servici deoarece ma simt mai bine. Insa am aflat ca patronul vrea sa-mi schimbe functia si sa-mi diminueze salarul (el deja a angajat o alta persoana pe aceeasi functie cu mine). Pe data de 30 iulie am completat o cerere la care am anexat o adeverinta medicala de la medicul de familie prin care demonstrez ca sunt insarcinata...si nici in ziua de azi nu a fost la ITM sa ma inregistreze si nici medic de medicina muncii nu avem...Spuneti-mi va rog daca are dreptul sa-mi schimbe functia si sa-mi reduca salarul? E omenesc ce fac patronii cu angajatii in ziua de azi? Cat esti sanatos si muncesti esti bun, dupa ce te imbolnavesti iti dau cu sutul!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:41, 29 August 2014
oanaelena88 a scris:

......Spuneti-mi va rog daca are dreptul sa-mi schimbe functia si sa-mi reduca salarul? E omenesc ce fac patronii cu angajatii in ziua de azi? Cat esti sanatos si muncesti esti bun, dupa ce te imbolnavesti iti dau cu sutul!!


Unilateral nu va poate modifica temporar decat functia si locul de munca dar numai in anumite conditii prevazute de legslatia muncii.

Salariul nu vi-l poate schimba unilateral, decat daca exista un act normativ in acest sens.

Regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor.

Nu este corect cum procedeaza unii angajatori, dar si vidul legislativ ii ajuta in anumite situatii.
Sa inteleg ca daca nu semnez niciun act aditional nu are ce sa-mi faca. Multumesc pentru raspuns!
Intr-adevar, nesemnarea actului aditional inseamna ca acesta nu-si va produce efectele pentru care se doreste a fi semnat.

Un salariat nu poate fi obligat sa semneze un act aditional la c.i.m..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare de functie prin act aditional 22.08.2009 22.08.2009 Patronul societatii a considerat schimbarea functiei unei persoane in baza fisei de evaluare , sa intocmit un act aditional pe care pers in cauza a ... (vezi toată discuția)
Se poate modifica salariul la inceperea serviciului, dupa terminarea concediului de 2 ani ptr crestere copil? mparnescu mparnescu Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat in urmatoarea problema: sunt o mamica aflata in concediu crestere copil(pana la 2ani), in momentul cand s-a suspendat ... (vezi toată discuția)
Decizie sau act aditional? ClaudiaN ClaudiaN Daca unui angajat i se schimba functia din cim este valabila decizia de numire in functie in abesnta unui act aditional la CIM, in conditiile in care conform ... (vezi toată discuția)