avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contestare concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contestare concediu medical

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie pentru care va solicit ajutorul: in data de 4.08 un salariat a solicitat CO pentru perioada 5-8.08 pentru a merge la mare; deoarece era deja programat in CO in perioada 18-29.08, i s-a refuzat concediul; drept urmare si-a anuntat seful ca-si va lua CM, ceea ce s-a intamplat. Fiind sunat in perioada de CM a recunoscut ca este la mare, iar cand a revenit la munca a dat declaratie scrisa ca a platit doctorului o suma de bani pentru eliberarea documentului. Am trimis un mail la CAS cu cele 2 documente (CM+declaratia lui) prin care anuntam intentia de refuz la plata. La 1 sept. salariatul trebuie sa revina la munca din CO, dar dl.director doreste concedierea lui pe motive disciplinare pentru CM-ul fictiv. In aceste conditii am urmatoarele intrebari:
- CM-ul va fi neplatit pana la solutionarea spetei (raspuns CAS)?
- concedierea poate fi considerata totusi abuziva? (mentionez ca in ROI avem specificata ca interdictie a salariatilor "simularea de boala in vederea absentarii de la locul de munca").
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:27, 29 August 2014
Nu trebuie sa asteptati raspunsul casei de sanatate pentru a refuza plata CM. Atasati la CM declaratia angajatului, iar la rubrica observatii notati ca ati refuzat plata respectivului CM din cauza ca ...
Pentru concediere, trebuie sa demarati procedura de cercetare disciplinara, cu numirea unei comisii de cercetare, convocarea angajatului, decizia de concediere disciplinara. Atentie sa respectati toti pasii prevazuti de Codul muncii.
Multumesc pentru raspuns. Concedierea o fac intr-adevar urmand toti pasii legali; sunt insa curioasa daca sunt angajatori care au recurs la astfel de solutii (concediere) pentru a reduce din CM-urile fictive.
Eu am avut avalansa de CM-uri fictive, insa nu am avut nicodata dovezi clare ca sunt fictive, cum pare ca aveti dvs. Nu am concediat pe nimeni (desi am aplicat cu succes alte sanctiuni disciplinare, cu succes insemnand ca n-au mai avut sariatii tupeu sa le si conteste).

Neaparat in cerectarea disciplinara sa aduceti martori care sa spuna ca l-au auzit pe respectivul ca e un CM fictiv. Daca se poate, amrtorii sa fie colegi, nu persoane cu functii de conducere. Cred ca va vor ajuta daca ati ajunge in instanta.
Eu cred ca o astfel de concediere are sanse bune sa reziste in instanta (daca nu gresiti procedura), merita incercat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În?elegere angajat - patron. un caz concret de acord bilateral andreimorovan andreimorovan Bună ziua 1.Dacă aș semna un acord scris cu firma pentru care lucrez prin care să îmi exprim acceptul de a da din salar o sumă de x lei firmei, ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara - fara confirmare de primire? ralumat ralumat Buna seara! Unul dintre angajatii firmei la care lucrez lipseste nemotivat de la inceputul anului. Jobul sau este unul de vanzari, in zona in care ... (vezi toată discuția)
Desfacere disciplinara a contractului individual de munca love2014 love2014 Buna ziua , Mi sa facut un referat din cauza ca am consumat bauturi alcoolice intr un hotel in timp ce am fost trimis in delegatie si am rupt o masa ... (vezi toată discuția)