avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias sau proprietar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias sau proprietar

Vrem sa facem o adunare a locatarilor. Cine trebuie sa participe? Are chiriaşul drept de decizie? Este o hotărâre oficială dacă asociaţia de locatari nu are statut legal? Pot fi chiriaşii membri ai unei asociaţii de locatari?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:12, 2 Septembrie 2014
Exista o contradictie evidenta intre afirmatiile asociatia de locari si nu are statut legal
Daca nu este infiintata asociatie de locatari cu respectarea dispozitiilor in vigoare,pe cale de consecinta toate hotararile adoptate de adunarea generala sunt nule de drept
Raportul legal intre asociatia de locatari/proprietari se incheie cu proprietarul de drept al apartamentului
Proprietarul poate incheia delegatie in favoarea unui tert care sa ii reprezinte interesele in cadrul adunarii generale
GianinaDita a scris:
Vrem sa facem o adunare a locatarilor.

Daca vreti trebuie sa stabiliti locul, data, ordinea de zi si sa convocati locatarii.
Cine trebuie sa participe?

Locatarii!
Are chiriaşul drept de decizie?

Pai daca chiriasul locuieste acolo inseamna ca este locatar si are dreptul ca oricare alt locatar. Dar ce vreti sa decideti?
Este o hotărâre oficială dacă asociaţia de locatari nu are statut legal?

Depinde de hotarare. Daca, de exemplu, luati hotararea de infiintarea a unei asociatii de proprietari, esre o hotarare pe care o puteti transforma in realitate. Cum adica asociatia de locatari nu are statut legal?
Pot fi chiriaşii membri ai unei asociaţii de locatari?

Daca blocul este locuit de chiriasi sigur ca acestia pot fi membrii asociatiei de locatari.
Nu există o asociatie de locatari. Ma refeream la o întâlnire a locatarilor. Un chiriaş doreşte să impună anumite restricţii (interdicţia de a parca masina in curte). Are cuvânt de spus? Curtea e proprietate comună. Are dreptul un locatar să-mi restrictioneze accesul? Dar o hotărâre a locatarilor? E legală o hotărâre dacă asociaţia de locatari nu e legal constituită? Menţionez ca nu impiedic accesul, parchez sub geamurile mele, in fundul curţii, deci cu bun simt. Unul din motivele ridicate e ca poarta se poate strica tot deschizând-o şi închizând-o. Curtea e cu acces auto, pe poartă existând semnul "atenţie garaj".
Apoi, daca imobilul este proprietatea cuiva, dvs. fiind chiriasi, inseamna ca si curtea este a proprietarului sau poate fi o suprafata de teren aflata in administrarea consiliului local.
In ambele cazuri trebuie sa discutati cu proprietarul sau administratorul de la fondul locativ, iar dvs. chiriasii nu prea aveti ce sa discutati in aceasta chestiune - insa se mai trezesc unii care neavand ce face, incearca sa o faca pe-a desteptii, adica incearca sa impuna reguili pe proprietatea altora.
Daca curtea este in administrarea cons. local, ati face bine sa mergeti acolo sa discutati si sa incercati inchirierea unui loc de parcare (banuiesc ca nu sunteti singurul chirias cu auto in curte). Daca sunt mai putine locuri de parcare, s-ar putea ca proprietarul/administratorul curtii sa fie nevoit sa procedeze la inchirierea locurilor de parcare prin licitatie, insa repet, chiriasul despre care vorbiti, nu are niciun drept sa impuna anumite restrictii mai ales daca locul de parcare este legal construit.
Pt Ynocentta: Nu exista asociatie ca entitate juridica, doar niste locatari care se intalnesc si-si spun "asociatie de locatari"
Pt Adam Grecu: Printre acesti locatari exista o persoana care sta in chirie sau cu contract de comodat sau poate nici macar (ruda cu proprietarul, care e plecat din tara) care din cate am inteles intentioneaza sa cumpere locuinta in care locuieste, dar nu are act de proprietate. Acest "chirias" are pretentia ca eu, proprietar, sa nu mai parchez masina in curte, pentru ca nimeni nu o face, el lasand-o la poarta. Mentionez ca eu sunt proprietar, dar nu am locuit o perioada acolo. Acum, cand m-am intors, ma trezesc ca acest "chirias" doreste sa-mi interzica accesul auto in curte, in conditille in care pe poarta este precizat: "Atentie, acces auto". Ceilalti proprietari si chiriasi nu au masini, deci s-ar putea sa fie de acord cu "chiriasul" Pot sa-mi interzica accesul auto in curte? Curtea este proproetate comuna a proprietarilor, in indiviziune.

Alte discuții în legătură

Parcare curte comuna doru_s doru_s Buna ziua, Lucrez la o firma ce are inchiriat un apartament intr-un bloc cu o curte comuna. Din cite stiu conform legii toti locatari au dreptul sa intre ... (vezi toată discuția)
Drum privat, cartier rezidential, locuiesc într-un cartier rezidential, ... ..sorin, ..sorin, Drum privat, cartier rezidential, locuiesc într-un cartier rezidential, am parcare privata, blocul e îngrădit cu gard și cu poarta, acum vreau sa va ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga asociatia de proprietari sa platesc poarta de acces in curte? tuntila tuntila buna ziua. am si eu niste intrebari legate de drepturile asociatiilor de proprietari de a ma obliga sa platesc pt. o poarta de acces in curtea ... (vezi toată discuția)