avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in constatarea dreptului de proprietate pentru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in constatarea dreptului de proprietate pentru un teren (curti-constructii) netrecut in Titlul de proprietate

Autorii decedeaza inainte de intrarea in vigoare a legilor fondului funciar.Unul dintre urmasi formuleaza cerere de reconstituire si pentru casa si terenul aferent.Se emite T.P si ultimul mostenitor,care a locuit impreuna cu parintii si locuieste si acum in respectiva casa,constata ca TP este emis pentru o suprafata(curti-constructii) mai mica decat cea existenta de fapt,suprafata pe care parintii au detinut-o de peste 50 de ani.Nu se cunoaste suprafata solicitata prin cerere. Invocand uzucapiunea de peste 20-30 de ani au formulat o actiune in constatare propunand si martori care sa ateste stapanirea intregii suprafete. Au chemat in instanta si Comuna-prin Primar, cat si Comisia judeteana de Fopnd Funciar.care a solicitat deja scoaterea dfin cauza invocand lipsa calitatii procesuale pasive. Pentru urmatorul termen instanta a solicitat sa se precizeze in scris care din partile chemate in instanta au calitate procesuala pasiva. Suntem in fata a doua situatii: I. s-a formulat cerere de reconstituire pentru intreaga suprafata si Comisia Locala si cea judeteana nu au acordat intreaga suprafata- situatie in care ambele cred ca au calitate procesuala pasiva si II. T.P s-a acordat pentru ceea ce s-a cerut, situatie in care nu au calitate procesuala pasiva.S-a solicitat la Primarie copia cererii de reconstituire pentru a vedea ce s-a cerut.Daca s-a dat cat s-a cerut apreciez ca niciuna din comisii nu are calitate procesuala pasiva si va trebui sa se precizeze in instanta aceasta situatie. Daca din contra, s-a cerut mai mult decat s-a acordat,atunci ambele comisii au aceasta calitate si v-a trebui ca in instanta sa se prezinte cererea de reconstituire si sa se insiste pe calitatea procesuala pasiva. Si ultima intrebare; Daca niciuna din comisii nu are aceasta calitate instanta,constatand ca suprafata de teren in plus a fost stapanita nestanjenit de peste 50 de ani,trebuie sa dea o hotarare care sa echivaleze cu T.P ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: seneca399 , utilizator 09:34, 3 Septembrie 2014
nici comisia pe legea 18 de pe langa primarie si cu atat mai putin cea de la prefectura nu au calitate pentreu supprafata care nu-i in titlu

cum adica aveti titlu corect.....planurile parcelare le fac aia de la comuna...si pe baza raportarilor lor la judetean se face cadastru/intabulare

poate la dvs in comuna exista o dinamica a parcelelor..ceea ce de la fond funciar nu pot controla
Nu ati citit corect mesajul.Eu nu am afirmat ca am un titlu corect,ci numai faptul ca in titlu este trecuta o suprafata mai mica decat cea efectiva si stapinita de peste 5o de ani.Afirmam ca nu se cunoaste ce s-a cerut prin cererea de reconstituire,situatie in care suntem in prezenta a doua ipoteze: I. S-a cerut cat se stapaneste efectiv si comisiile nu au acordat,astfel ca acestea au calitate proc. pasiva si II. S-a cerut cat este in titlu,situatie in care comisiile nu au calitate proc. pasiva..In aceasta ultima ipoteza pot cere instantei judecarea actiunii in constatare cu scoaterea din cauza a comisiilor? Daca mai sunt si alte opinii,le astept cu interes.
Chiar nu stapaneste nimeni asemenea situatie, sau credeti ca nu merita deranjul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate rallu28 rallu28 Buna ziua. As dori daca se poate sa imi raspundeti sau sa imi oferiti solutii pentru urmatoarea speta: In anul 2007 , numitei B.A i s-a recunoscut dreptul de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune asaveid asaveid Va rog sa imi dati un sfat in urmatoarea problema: un teren situat in extravilan, 3 frati care detin terenuri invecinate, pe care il primesc ca zestre la ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate dana2002 dana2002 este intemeiata actiunea in constatarea dreptului de proprietate asupra unui teren care este deja reconstituit conform legii 18, dar pentru care inca nu s-a ... (vezi toată discuția)